Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wasze dzieci przestały korzystać z pieluch w dzień i w nocy w tym samym czasie?

Polecane posty

Gość gość

czy odpieluchowanie nocne zajęło więcej czasu? Jak wam się to udało? Mój syn ma prawe trzy lata, od roku nie korzystamy z peluch w dzień, ale w nocy on nadal korzysta z pieluch. Jak mu nie założę na noc pieluchy to muszę klka razy w nocy zmeniać pościel i jego przebierać a on tak mocno śpi że nawet nie czuje, że jest mokry. Proszę o jakieś rady.

Gość gość
nie

U nas też na noc zakładałam jeszcze jakiś czas. Nie dawaj mu pić po 18:00, niech zrobi siku przed samym spaniem i ewentualnie w nocy go posadz na nocnik niech zrobi siku i dalej śpi.

Gość gość
dziękuję za odpowiedź :) no właśnie z tym picem to u nas jest problem, syn ma nawyk picia przed snem, w nocy też raz pije. U nas jest suche powietrze w mieszkaniu i ja też w nocy wstaję by się napić bo zasychają usta. Postaram się mu ograniczyć jakoś to picie.

Gość gość
nie, córka przestała korzystac z pieluchy w nocy rok po odpieluchowaniu dziennym, a syn to w zasadzie nadal ma problem a to już ponad 4 lata jak nie nosi pieluchy w dzień

Gość gość
Synek odpieluchowany w dzień jak miał 2,5 roku, a teraz ma 3,5 i na noc nadal zakładam pieluchę.

Gość gość
najpierw dzień a potem po dłuższym czasie noc :( chodziliśmy po lekarzach, leki, wybudzanie, nic nie pomagało, córka spała jak zabita, w końcu daliśmy spokój i minęło /alarm wył koło niej, wszyscy równo na nogach a ona spała /

Gość gość
Ja pije duzo tylko wtedy kiedy zjem coś bardziej słonego, moze przyjrzyj się diecie czy nie uzywasz za duzo soli i inny6ch świństw typu wegeta, kostki, ziaerenka smaku itd... jakieś gotowce w torebkach czy innych opakowaniach. Nawilż powietrze, nie ograniczaj mu zbytnio picia skoro jest spragniony, po prostu budx go na sikanie w końcy wejdzie mu to w nawyk i sam zacznie wstawac żeby zrobić siku, jest tak nauczony że sika w pieluchę czy w łózko i nic się nie dzieje.

Gość gość
Tak, miesiąc temu zlikwidowałam pieluchy całkowicie na dzień i na noc za jednym zamachem. W nocy wstaję co 4 godziny, biorę zaspane dziecko do łazienki i sadzam na nakładce. Dziecko spi ale sika. Kładę go do łóżka i śpi dalej :)

Gość gość
Moja córka akurat miała odwrotnie, najpierw zrezygnowała z pampersa na noc, bo było jej niewygodnie spać, a jakiś tydzień później w dzień, miała jakieś 2,5 roku ale od dobrych 4-5 miesięcy budziła się z suchą pieluchą, i to jest sedno problemu. Odpieluchowanie nocne może nastąpić kiedy dziecko jest do tego dojrzałe fizjologicznie, czyli kiedy w jego organizmie wystąpi właściwe stężenie wazopresyny, hormony zagęszczającego mocz w nocy. Tego się nie przeskoczy, trzeba przeczekać, dziecko ma czas nawet do 6 roku życia żeby nie spać w pieluchach. Oczywiście warto sprawdzić, czy nie ma jakichś problemów np. z układem moczowym albo psychologicznych, bo te również mogą powodować moczenia nocne, ale zazwyczaj to czysta fizjologia - cierpliwie czekamy i tyle.

Gość gość
W dzień nie korzystał z pieluch jak miał 2 lata i 4 mce, w noc- prawie 2 lata później dopiero odstawiliśmy. Jak u autorki, w dzień poszło bezproblemowo, a w nocy dziecko- mimo wybudzania na sikanie potrafił i tak zesikać się parę razy na noc, najdłuższa próba trwała dwa miesiące i w tym czasie ani razu dziecko nie obudziło się samodzielnie na sikanie. Nie mówiąc o tym że nieraz nie budził się kiedy już zmoczył łóżko i rano zastawałam go w mokrej, zimnej pościeli i piżamce, o zapachach nie mówiąc... Ograniczenie picia wieczorem? Nie wiem jak sobie wyobrażają to inne mamy, mały po wieczornej kąpieli i myciu zębów dostaje tylko wodę, tylko na prośbę (potem sam sobie brał), nie znam dziecka które piłoby wodę z łakomstwa a nie dlatego że potrzebuje. W końcu olałam wszystkie cudowne rady i opinie nie do obalenia ze strony rodziny i znajomych, a dziecko jak wszystkiego innego nauczyło się tego w swoim czasie.

Gość gość
U nas to trwało dosyć długo, w dzień przestała korzystać z pieluchy jak miała rok i 8 miesięcy a w nocy musiała mieć pieluchy do 3lat( czasami budziła się z sucha).

Gość gość
tak. miala dwa i pol roku. od tego czasu ani na dzien ani na noc.