Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćZosia

ciaza a praca...

Polecane posty

Gość gośćZosia

Czesc wszystkim,mam pytanie moze ktos wie jak to sie wszystko odbywa..otoz mam problem niedawno dostalam umowe probna na 3miesiace oktydz temu nastomiast dzis zroblam test ciazowy iokazalo sie ze jestem w ciazy nie wiem dokladnie ktory tydz ale liczac od dnia ost @ to chyba 6..co dalej czy umowa zostanie przedluzona do dnia porodu ?czy poczekac na umowe o prace te 3mbo dalej mabyc na 5lat i nic nie mowic szefowi?co sie nalezy a co nie co zrobic?poradzcie cos.pozdrawiam

Gość Anikao
ja bym poczekala az dadza mi umowe na lata i dopiero bym powiedziala pracodawncy

Gość gośćZosia
tez o tym myslalam ale co jesli bede sie zle czula teraz zaczna sie nudnosci itdnie chce stracic dziecka ,po jakim czasie w okrese probnym moge isc na zwolnienie jesli beda powiklania jakies?

Gość gość
a ty już wmawiaj sobie złe samopoczucie. Byłam w takiej samej sytuacji jak Ty, tez nieraz myślałam czy dam rade, ale nie nakręcaj się od razu że źle się bedziesz czuła, że ciąża zagrozona.... Idź pracuj, czas pokaze jak to wyjdzie w praniu

Gość gośćZosia
nie nakrecam sie zawsze chcialam pracowac nawet do porodu problem w tym za juz 2razy poronilam raz w 8 raz w11tyg dlatego boje sie co bedzie dalej nie chodzi o to ze nie chce mi sie pracowac tylko o dziecko

Gość gość
jak taka sytuacja byla to idz na zwolnienie.tylko nie wiem czy mozna dopiero po12tc czy wczesniej

Gość gość
Jeżeli w momencie gdy bedzie sie konczyc umowa probna bedziesz co najmniej w 12 tyg ciazy to automatycznie ci sie przedluzy umowa, ale tylko do dnia porodu.

Gość gość
No jeśli e tytule umowy jest na okres próbny to nie masz tej ochrony, co jak byś miała przy normalnej umowie.... Ja bym poczekala, jeśli już ronilas, to raczej to nie wina pracy, tylko że tak miało być... ważne jest podejście do samej pracy... Jak już sobie wmawiasz że poronisz i będziesz się źle czuć to tak będzie....

Gość gość
nic dziwnego ze sie boi tez bym sie bala kto nie byl w takiej sytuacji nie wie..nie kazdy siedzi w pracy przy biurku ,mi sie wydaje ze chroniona jestes juz teraz i do porodu musza przedluzyc umowe

Gość gość
tylko wspolczuc tych pierwszych ciaz..wogole to po miesiacu chyba za zwolnienie mozna isc na probnym okresie

Gość gość
Ja dwie ciaze mimo iz w domu bylam dbalam od pocAtku i siebie poronilsm 7 i 11 tydz. Pozniej odpuscilam znalazlam prace niestety fizyczna sprzatanie bo wyjechalismy za granice. Okazalo sie ze jestem w ciazy. Stwoerdzilam ze niw bede sie zwalniac ani brac l4 bo bedzir co ma byc i nie bede prEwracac zycia do gory nogami. Do 6 mies sprAtalam. Czulam sie zle na poczatku ale lezac tez mnie mdlilo wiec nie wkrecalam sobie zenie dam rady. Plamilam od poczatku tu lekarzr nie daja nic na podtzrymanie. W 6 mies pracodawca sam wyslal mnie na zwolniebie bo juz brzuch bylo wida. Urodzilan zdrowa corke. A jaka masz ta prace?

Gość gośćZosia
mam prace fizyczna musze troche ponosic polazic itd ale nie o to chcialam pytac ani uzalac sie nad poronieniami poprostu zastanawiam sie co zrobic z praca moj szef nie bedzie zadowolony z ciazy jezdze tez do klientow podpisuje wazne dokumenty dzwigam troche zdarza sie posiedziec za biurkiem ale rzadko..nie wiem co zrobic czy ktos ma jakas pewnosc kiedy mozna isc na zwolnienie czy po 12tc czy wczesniej ?

Gość gość
Nie jesteś chroniona, bo to umowa na okres próbny. Pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużyć do dnia porodu. Spróbuj pracować, a jak już otrzymasz normalna umowę na czas określony, wtedy juz będziesz chroniona.

Gość gość
to ze miałas poronienia nie znaczy ze teraz tez bedzie taka sytuacja- kazda ciaza jest inna i nie ma co zakładac ze bedzie zle:) byłam w identycznej syt-powiedziałam po 3 miesiacach po podpisaniu nowej umowy na 3 lata-miałam wczesniej na okres próbny i zaszłam z tego co obliczyłam w pierwszym tyg nowej pracy w ciaze-nie zabezpieczałam sie bo długo staralismy sie o dziecko i nic z tego nie wychodzilo pracodawca nie byl zachwycony ale trudno...ja sie bałam ze mi nie przedłuza umowy na okres próbny lub tylko do dnia porodu -tak mam spokój na 3 lata ,nawet jak wygasnie to zdarze cos znalezc i spie spokojnie