Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo czeste sikanie 2,5 latki

Polecane posty

Gość gość

Corka ma 2,5 roku,rowny tydzien temu nauczyla sie wolac siku na nocnik wreszcie.... ale mam taki problem,ze corka sika co chwile niemalze. Od 7 rano do 11 sikala 5 razy, potem zanim poszla spac o 13stej jeszcze ze 2 razy. I to nie po kilka kropelek,tylko tak ok. 50-60ml , jak wstala tez zawolala ale bylo to juz kilka kropli, pieluszka tez byla minimalnie zamoczona, teraz znowu wola siusiu , tak jest od jakis trzech dni wczesniej tez dosc czesto robila,ale jednak odstepy byly wieksze i wieksze ilosci. A teraz posadzilam ja na nocnik i stwierdzila,ze juz nie chce siku i nic nie zrobila, a nogami przebierala. Nie boli ja przy sikaniu ani przed ani po. Corka miala juz zakazenie drog moczowych,ale wtedy to ja bolalo i plakala,a teraz nie wiem co jest grane.

Gość gość
Zrobila teraz jednak siku tak ze 60 ml. I teraz chce wyjsc z nia na spacer i nie wiem czy zakladac pieluche bo za zimno jest na sikanie na dworze,a jak mi tak ma wolac co chwile to masakra. Zbadam jej mocz, czy moze miec przeziebiony pecherz?

Gość gość
Mójteż tak miał jak zaczęliśmy odpieluchowywac. Miałam wrażenie, że non stop sika.

Gość gość
Nie ubieraj pieluchy bo będzie dłużej top wszystko trwało

Gość gość
Załóż pieluchomajtki

Gość gość
ja uważam, że jak nie jest przeziębiona, nie masz w domu zimno ani przeciągu to nie szukaj chorób. Moja też w czasie kiedy uczyła się korzystać z nocnika sikała ciągle.

Gość gość
Może często popija?? Mój tez robił non stop na początku. Może spodobało jej się sikanie :)

Gość gość
Poczekaj ze 2 dni jak jej nie przejdzie to lepiej pojsc zbadac mocz. Moja corka 3 razy miala zapalenie pecherza i nie bolalo ja za kazdym razem. Raz jedynym objawem choroby byl zmieniony zapach moczu.

Gość gość
Też myśłałam na początku,że spodobało jej się sikanie,ale widzę po niej że faktycznie jej się chce bo przebiera nogami i już musi. Córka generalnie mało pije,muszę jej wciskać picie,ale jak w pierwszej połowie dnia piła normalnie to sikała trochę większą ilością ale nie za dużo,a po spaniu jak juz nie miala za bardzo czym to sików było malutko a i tak jej się chciało. Woła zawsze, nie popuszcza w majtki,no ale nie wiem jakby było gdyby w zasięgu nie było nocnika,a na sedes się boi. No i z kupą mamy problem. Na nocnik nie chce boi się zrobić kupy,a w majtki też nie robi tylko trzyma. Ostatnio po trzech dniach nierobienia kupy zrobiła w końcu po założeniu pieluchy z płączem niemalże(bolało ją), wielką kupę. Potem drugą już bez placzu wielką w majtki i na drugi dzień po wstaniu rano w pieluchę trzecią wielką.

Gość gość
gość 18.15 jak corka miala zapalenie drog moczowych to tez miala bardzo smierdzacy zmieniony zapach moczu,teraz nie.

Gość gość
Gdy syn mial około 2 lata i 4 mies zaczęliśmy trening czytości. Na początku był problem z kupą. Nie robił 2-3 dni. Nie chciał robić na nocnik, wstydzil się albo bał się. Baliśmy sie że ma jakieś zaparcia nawykowe lub coś podobnego. Pomocna okazała się Mała książka o kupie, bez tabu. Polecam. Ciekawe obrazki, prosty język, zabawne przyklady jak robią to inne zwierzęta, rymowanki o kupie. Np. Kształt kupy - jak wiertło czy kiełbaska, jak wygląda krowi placek. Dużo śmiechu, nauki i zabawy. Oswoiliśmy to czego się bał. Teraz z chęcią robi. W nagrodę garść owoców suszonych lub kalarepka którą syn uwielbia. Pozdrawiam i powodzenia.

Gość gość
chyba skorzystam z książki

Gość Arielkaaaaaaaaaaaaa
Autorko moja córka (4l) tez czesto sikała . Od tego kilka razy miała zapalenie dróg moczowych . Jakoś 3 miesiące temu wyszło ze ma refluks układu moczowego . To nie występuje czesto aleeee jeśli Twoje dziecko bedzie mialo problemy z trzymaniem moczu to pediatra sam powinien skierować na usg nerek .

Gość gość
Córka kuzynki w wieku 2 lat też czesto się załatwiała okazalo się ze ma cukrzyce 1 stopnia.Z tym, że ona sporo piła. Zrób jej badanka najlepiej.

Gość gość
Tu autorka oddałam jej mocz do badania. Cukrzyca nie sądzę, córce trzeba wciskać picie na siłę,bo sama mogłaby nie pić wcale. Bardziej stawiam na podziębiony pęcherz, jak miaa ostatnio zapalenie dróg moczowych to wcale nie wyszło jej w moczu dużo bakterii i leukocytów, tylko białko miała podwyższone. Ma często zaczerwieniony srom tam przy pochwie,więc mi się wydaje,że stamtąd łatwo przechodzą bakterie do cewki.

Gość gość
Na bank infekcja pęcherza lub dróg moczowych, to częste u dziewczynek a także uwarunkowane genetycznie jeśli ty masz skłonność do tego typu schorzeń.

Gość gość
Tu autorka,w moczu podobnie jak poprzednio wyszła niewielka ilość białka. Poza tym w normie,brak leukocytow,bakterii..... No i bede sie martwic tym bialkiem teraz. Wybiore sie z tym wynikiem do lekarza,tylko chcialabym sie dowiedziec czy ktores z waszych dzieci tak mialo? No i drugi problem sie przyplatal,odkad corka zaczela sikac na nocnik, zaczely sie zaparcia,robi kupe co trzy dni twarda i wielka po czym boli ja pupa.Zawsze robila codziennie po jednej,dwie kupy. Osiwieje niedlugo,czy to sa zaparcia nawykowe? Ktos wyzej polecal ksiazke o kupie, chyba zakupie ja. Nie robimy wokol kupy afery,nie krzyczymy, wczoraj cztery razy mowila ze chce kupe,siadala na noccnik i nic nie zrobila.Dzisiaj zrobila w majtki z placzem,ze w majtki ehh..

Gość gość
ucz kupe tylko na wc.