Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy przedluzac zwolnnienie

Polecane posty

Gość gość

10dni temu na wyjeździe dostałem pod oko mam limo jak i białko czerwone w oku dostałem zwolnienie na 9dni zgłosiłem kierownikowi i wszystko ok. Nadal oko jest sine itp. Wstyd pokazać się w firmie mam taką zaslepke na oko ale on wiadomo nie jest taka komfortowa. I moje pytanie czy przedłużyć zwolnienie (mam premie 500brutto)raczej. Nie zwolnia mnie pracuje tam 2 lata i to pierwsze zwolnienie. Czy może powiedzieć. Kierownikowi żeby mi na ten tydzień wpisał urlop co lepsze dla Kierownika. Bo później przez co najmniej urlopu nie dostane po koledzy idą na urlopy. Czy. Może wrócić do pracy?

Gość gość
Te limo pod okiem to możesz mieć jeszcze przez miesiąc albo i wiecej. I tyle będziesz na zwolnieniu?

Gość gość
Już się ładnie goi. Siniak pewnie zejdzie w tydzień gorzej z tym białkiem czerwony w oku.wezme max jeszcze trzy dni. Czy to nie wstyd chodzić z taką zaslepka będę wyglądał na lobuza i tego się obawiam.Bo. fizycznie jestem sprawny

Gość gość
.....

Gość gość
jak chcesz. L4 na umowie o pracę jest płatne w 80%, więc jest to twoja strata pieniędzy. Urlop - to zależy jaki. Wiadomo, że za bezpłatny nic nie dostaniesz. Wypoczynkowy - no to zmarnujesz go w sumie na przeleżenie w łóżku, chyba że ci nie zależy jakoś bardzo i nie masz planów na wakacje, a pracodawcy to jest pewnie na rękę, żebyś jak najszybciej wykorzystał UW, a na bezpłatny zgodzić się nie musi. Ja chodziłam do pracy ze złamanym śródręczem zanim dostałam opis rtg. Co to komu do tego czy się biłeś czy miałeś wypadek. Powiedziałam ciekawskim, że zawodowo obijam mordy ;). Poproś ew. o jakieś stanowisko pracy, w którym nie będziesz miał kontaktu z potencjalnym klientem, jakąkolwiek pracę tam wykonujesz, jeśli tylko jest taka możliwość...

Gość 5thmetacarpalbone
aha, bo trochę przypomniała mi się moja sytuacja sprzed roku no i pogadaj z kierownikiem jakby to widział, bo może faktycznie nie życzyć sobie takiego wyglądu. Myślę, że oni mniej więcej wiedzą co robić w takich sytuacjach, bo też czasem prosiłam o jakieś rozwiązanie, tylko nie daj się zrobić w bambuko he he he. I jeśli L4 nakładało by się na urlop wypoczynkowy, to urlop wtedy się nie liczy. Jeśli masz umowę o pracę to korzystaj z jej przywilejów. Jak masz mieć l4 to z niego korzystaj, a nie marnuj urlopu na chorobę. Za coś w końcu płacisz składki i odbierasz mniejszą wypłatę (mówię oczywiście cały czas o umowie o pracę), a nawet nie mamy pojęcia jak nas oszukują :).

Gość gość
Zadzwonił kierownik i się pytał cczy wracam do pracy powiedziałem ze mam lekarza o 14. Zapytałem się czy może lepiej wykorzystać urlop a on jjesli pan dostanie zwolnienie to niech pan dostarczy l4. (firma zagraniczna zatrudniając z 300 osób) i teraz nie wiem czy posic o zwolnienie lekarskie na 3dni czy juz do końca tygodnia. Wiedząc że od poniedziałku będzie dużo godzin pracy bo koledzy (zmienicy) idą na urlopy

Gość 5thmetacarpalbone
heh, no jak chcesz wyciągnąć lepszy hajs to idź do pracy, a jak masz coś innego do roboty czy chcesz odpocząć to l4 - tylko weź oczywiście "l4 chodzące" ;), bo ja o tym przypomniałam ortopedzie, bo akurat wyjeżdżałam. Wiadomo, jesteśmy tylko ludźmi. Małe nieporozumienie, a można mieć dużo problemów. To tylko w sumie parę dni. Jakoś przeżyjesz w jedną czy drugą stronę.

Gość gość
Tak chodzące jestem juz na zwolnieniu 9dni i teraz chce przedłużyć tylko czy dwa dni czy do końca tygodnia

Gość 5thmetacarpalbone
ale masz dylemat xD za ciebie nie wybiorę. Jak pisałam - nie chcesz nie bierz, chcesz sobie odpocząć i nie robi ci to 20% różnicy to weź. Ja miałam 3mc i myślałam, że na łeb dostanę bez pracy, a to tylko parę dni. W końcu po coś odprowadzają ci składki.