Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wasze maluchy zaczęły

Polecane posty

Gość gość

same chodzić? wołać na nocnik kupę a kiedy siku? mówić zdaniami? jeść samodzielnie łyżeczką? zrezygnowały ze smoczka? zrezygnowały z drzemki w dzień? poszły do przedszkola?

Gość gość
same chodzić? ---- rok i 2 tygodnie wołać na nocnik kupę a kiedy siku? ----kupa 1.5 roku, siku ok 2 lat mówić zdaniami? ----pełnymi zdaniami, ładne słowa 2. 2 mies. jeść samodzielnie łyżeczką? ok. roku ale babrala sie straaasznie zrezygnowały ze smoczka? 2 lata 3 m.ce zrezygnowały z drzemki w dzień? 1,5. roku ;( poszły do przedszkola? 2 lata 9 m-cy

Gość gość
Synek chodzil przed pierwszymi urodzinami. Gdy miał ok 20 miesięcy zrezygnowałam całkiem z wózka ( w komunikacji miejskiej również). Od 9 miesiąca nie używał butelki. OK 18 miesiąca czasem wół ze chce kupę. Nocnika użytkownika używałam bardzo rzadko, raczej korzystaliśmy z WC bez nakładki! , ale z takim wyższe stopniem do wchodzenia. Nie ten t ami niski kolorowy specjalnie dla dzieci, tylko taki wyższy stoleczek kupiony w Lidl. Potem trochę mu się załatwianie odwiedziło. W każdy razie pieluchy w dzień poszły w odstawieniu jakieś 2 tygodnie po 2 urodzinach, o ok 28-29 miesiąca zabrałam pieluchy na noc. Mówić syn zaczął szybko.. wg mnie oczywiście. Mając dwa lata mówił bardzo dużo, można było z nim rozmawiać np. Przez telefon. Teraz ma 2,5 buzia mu się w ogóle nie zamyka, ma bardzo bogate słownictwo. Dla mnie on mówi normalnie , jestem przyzwyczajona , ale ludzie zawsze pytają ile ma ze tyle mówi i tyle kojarzy. Pediatra tez mówi, że mowa dobrze rozwinięta, że jej wnuki ( bliźniaki) mówią niewiele. Do przedszkola idzie od września. Co do jedzenia to różnie- oczywiście potrafi sam jeść z łyżki czy z widelca, sztućce e trzyma prawidłowo , ale nie zawsze chce jeść sam. Czasem się wyglupia, źle chwyta łyżkę, albo mówi, żeby mówi żeby go nakarmić. Różnie bywa.

Gość gość
moja ma 21msc 1.12msc 3tygodnia 2.Kupa-nie chce w ogóle siada na nocnik i ucieka jak robi w kąt. Siku to samo ale też ucieka. Schowałam nocnik i jakoś w sierpniu wyjme znowu. 3.mówi tylko słowa i to tak niektóre zniekształcone 4. 18msc -teraz już ślicznie je i nie rozwala. 5.ssie do spania dalej 6.spi 2-3 h między 11.30-14 i jeszcze długo pospi 7.siedzi w domu na wiosne chcemy j dac a ja wróce do pracy będzie miała 2l5msc 6.

Gość gość
moja ma 24 mieś 1. rok i 2 dni 2. kupę rok i 4 miesiące, siku niby woła ale do tej pory jeszcze się nie zawsze kontroluje i nosi pampersa 3. 22 mieś 4. rok 5. dalej ma smoka do spania 6. raz śpi w dzień raz nie, czasem 2 godz , czasem 30 minut 7. nie chodzi jeszcze , planuję ją dać do przedszkola za rok

Gość gość
1. skończone 10 miesięcy, drugi malec 14 mies. 2. siku 2 lata i 2 mies., kupka trochę później 3. 22 miesiące 4. nie pamiętam 5. ok 1,5 roku 6. 1,5 roku, młodszy nadal 2 drzemki (a ma 16 miesięcy) 7. 3,5 roku

Gość gość
moja ma 1,5 roku smoczka wogole nieuzywalaod poczatku,chodzic zaczela jak miala 13 miesiecy,je sama lyzeczka,ale brudzi sie bardzo,jeszcze robi w pampersy