Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kontrola z ZUS

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo proszę o radę dotyczącej ZUS'u. Moja sytuacja wygląda następująco: 3,5 roku pracowałam w jednej firmie na umowe- zlec. Gdy zaszłam w ciąże, po przepracowaniu 5 msc chciałam odejść z pracy ze wzg. na zdrowie. Wtedy mój pracodawca zaproponował mi umowę o pracę, na którą przeszłam. 1 lipca przepracowałam 2 msc i poszłam na zwolnienie (czyli aktualnie 14 dzień zwolnienia) i tu moje pytanie: jeżeli miałaby mnie spotkać kontrola z ZUS'u, kiedy by to nastąpiło? Bardzo się boję, że ZUS "przyczepi się", że okres pracy na umowę o pracę był zakrótki, że nie otrzymam świadczeń... Dziękuję i pozdrawiam

Gość gość
W dowolnym momencie. Nie ma jakiegoś konkretnego terminu, do którego kontrolują, a potem już nie.

Gość gość
teraz L4 wypłaca ci pracodawca -pierwsze 33 dni zasiłku. Więc ZUS dopiero potem przejmie wypłatę. Który to tc?

Gość gość
Autorka: Rozumiem, dziękuję za odp. Na umowie zlec. pracowałam przez 3,5 roku do ok. 20 tc, następnie do 29 tc na umowie o pracę. Aktualnie 31 tc.

Gość gość
Mogą przyjść niestety w każdej chwili, aż do końca ciąży. Kiedyś przy ciąży w ogóle nie kontrolowali ale teraz się to zmieniło. Gin mi mówił o kobiecie do której kontrola przyszła w dniu porodu -gdy już była w szpitalu. Nie ma niestety tutaj reguł -jak to w ZUS. Może wcale nie przyjdą. :)

Gość gość
Autorka: Dziękuję za odp. A czy może któraś z Pań była w podobnej sytuacji? Tzn. że po przepracowaniu dość krótkiego czsasu na umowe o pracę poszła na zwolnienie i świadczenia zostały wypłacone bez problemów? Bardzo się obawiam, że nie otrzymam pieniędzy... Mimo tego, że pracowałam bez żadnych przekrętów w tej firmie od prawie 4 lat...

Gość gość
Najpierw musieli by udowodnić Ci że oszukujesz co w ciąży jest cholernie trudne

Gość gość
dokladnie,przestan sie nakrecac i mysl pozytywnie bo dzieciak czuje twoje nerwy

Gość gość
Hej to temat z lipca :) Autorko jesli tu zagladasz to napisz czy mialas ta kontrole i czy dostalas kase bez problemu.