Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Duśka111

Czy pomimo takiego Tsh jest szansa na ciążę

Polecane posty

Gość Duśka111

Witam parę dni temu odebrałam wynik TSH i wynosi on 3.33. Byłam u gin i powiedział że nie widzi problemy z strony ginekologicznej. A my z mężem już od ponad roku staramy się o dziecko i nic. Czy to właśnie może być przyczyną? Dodam jeszcze że chce zmienić gin bo ten to nie potrafi nawet wysłuchać tylko powie wszystko ok i tyle. Nawet na pytania nie odpowiada tylko szybko szybko bo kolejka jest. Powinnam iść do innego lekarza z tym wynikiem czy wszystko jest ok z tym TSH? Bo na forum czytałam że kobieta która chce zajść w ciążę powinna mieć 1 góra 2

Gość gość
Hej Oczywiscie, ze to problem. Ja mam dluzszy czas problemy z tarczyca. Gdy zaczelismy sie starac o dziecko, to 2 miesiace wczesniej bylam u lekarza i wyniki mialam w normie. Staralismy sie 2 miesiace, nic nie wychodzilo, a ze mialam chodzic do lekarza co 3 miesiace, wiec poszlam i okazalo sie, ze moje TSH skoczylo do 4,75! Lekarka zabronila mi starac sie o dziecko, bo powiedziala, ze nawet jak zajde w ciążę, to dziecko moze byc chore i że najpierw trzeba odniżyć TSH do poziomu między 1-2. Po 5 tygodniach brania tabletek mialam wyniki idealne 1,6 - lekarka dała zielone światło i jeszcze w tym samym miesiącu zaszłam w ciążę! Za 2 tygodnie mam termin - jestem pod stałą kontrolą endokrynologa, biorę tabletki i przez całą ciążę mam wyniki 1,4 lub 1,6. Także moja rada - idź do endokrynologa, zacznij się leczyć, bierz tabletki i dopiero jak TSH bedzie miedzy 1-2 zacznij sie starać o dziecko.

Gość gość
A dodam, że też ważne jest ft4 i przeciwciała, na to też musisz zrobić badania. Ft4 tez musi byc w normie.

Gość gość
skoro 3,3 to duzo to 4,3 tym bardziej do zajscia w ciaze najlepiej jest miec miedzy 1-2, a norma tsh jest do 4.0

Gość gość
przesadzacie z tym tsh Ja w pierwsza ciaże zaszłam z tsh 8,8 i mam zdrową 2 letnią córcie, obecnie jestem w 4 mc ciąży W momencie zajścia tsh 7

Gość gość
Do tego endokrynologa czeka iść prywatnie czy jak?

Gość gość
Trzeba *

Gość gość
?

Gość gość
spróbuj państwowo jak długa kolejka to prywatnie

Gość gość
Niskie tsh jest bardzo bardzo ważne. Dla starających się i kobiet w ciąży powinno być ok 2

Gość gość
To chyba spalas na wykladach. Dla ciezarnych normy sa inne. Powie Ci to kazdy normalny endokrynolog. Dla starajacych sie i ciezarnych norma jest do 2.

Gość gość
w pierwszej i drugiej ciąży tsh 4! pierwsza i druga ciąża za pierwszym razem

Gość gość
Mozna,ale trudniej zajsc i donosic. Jedna donosi i urodzi zdrowe dziecko,druga poroni,trzecia urodzi dziecko z kretynizmem,czwarta wcale nie zajdzie. Po co ryzykowac? Trzeba byc pod opieka endokrynologa i wszystko bedzie ok,bez stresu. Ja przy TSH ciut ponad 3 pierwsza ciaze poronilam (staralam sie 11cykli-lekarz konowal nie przejal sie takim TSB,dopiero po poronie iu endokrynolog powiedzial mi,zebylo bardzo zle). W druga ciaze zaszlampo 7 cyklach,TSH 2.3 - do konca ciazy przyjmowalam jod i tyroksyne.

Gość Duśka111
Czy rodzinny lekarz da mi skierowanie do tego endokrynologa czy kto? A jak bym chciała iść prywatnie to mniej więcej ile to będzie kosztować może któraś z Was wie ?

Gość gość
Tsh dla starającej się o ciążę powinno być poniżej 2. Ja zawsze miałam powyżej 3 i wszystkie objawy niedoczynności. W końcu znalazłam lekarza,który zaczął mnie leczyć. Jak zaszłam to lekarz mi zwiększył dawkę leku i w ciąży miała tsh niewiele powyżej 1 (idealnie). Niestety ciążę straciłam przez opryszczkę, po ciąży tsh mi skoczyło do prawie 4. Tak więc od początku było widac, że jest coś nie halo. Więc nie daj się zbyć.

Gość Duśka111
Moj gin twierdzi że w tej sprawie on już nic nie może. Mam iść gdzieś indziej bo on zajmuję się sprawami ginekologicznymi a nie takim. Ja rozumiem że to tak po prawdzie nie jest faktycznie jego zakres obowiązków ale mówiłam mu o moich obawach że może to przez to nie mogę zajść to powinien mi coś doradzić dać skierowanie do innego lekarza czy coś a on nic:/ Sama nie wiem gdzie mam się z tym udać :(

Gość gość
Ja przy 3,5 dostałam od gina euthytox na zbicie poziomu tsh

Gość gość
do gość 23:26 Jakie miałaś TSH i jaką dawkę euthyrox zapisał ci lekarz? Mi TSH wyszłoo 3.2 i lekarz zapisał mi 75mg. Kiepsko się po nich czuję a wizyte kolejną mam dopiero za 1,5 miesiąca :/

Gość gość
Ja przy tsh 2.3 dostalam Euthyrox w dawce 25 co drugi dzien. Do tego Jodid100. Do endokrynologa chyba nie musisz miec skierowania. Tylko terminy sa przewaznie odlegle. Mozesz wybrac sie prywatnie. Koszt wizyty pewnie ok 100zl. Sa endokrynolodzy-poloznicy,ktorzy moga pewnie od razu prowadzic Cie pod katem ciazy.