Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ingetta

Do jakiego wieku można pozwolić, by rodzeństwo różnopłciowe kąpało się razem?

Polecane posty

Gość gość
Nie widzę nic złego we wspólnych kąpielach dzieci. Oczywiście za chwilę Twoja córka zacznie domagać się prywatności w łazience i trzeba to uszanować. Nie rozumiem oburzonych komentujacych i ich zdziwienia że jesteś w czasie kąpieli swojej córki. Moja ma 14 lat a potrafi zawołać mnie bym pomogła jej umyć plecy lub włosy. Nie mam w tym nic złego a świadczyć może o dużym zaufaniu. obserwuj swoje dzieci i nie doszukuj się drugiego dna w ich zachowaniach. To my dorośli mamy jakieś popaprane myśli.

Gość gość
niektórzy wolą być ze swoimi dziećmi, inni wychować je i spocząć w mogile.

Gość gość
Dla mnie to jak kazirodztwo.

Gość gość
ja czasami myślę o dzieciach jak o szczenięcym miocie. mimo że jest różnica to jednak jest także dużo podobieństw.

Gość gość
Z ta sluchawka to niebezpieczne. Ja sie kiedys doslownie uzaleznilam od tego. Dochodzilam gdy skierowalam strumien wody na krocze. A potem gdy doroslam i przyszlo do prawdziwego wspolzycia to sie okazalo... ze nie jestem zdolna osiagnac orgazmu bez strumienia wody. Sam meski czlonek nie wystarczal. Szok po prostu.

Gość gość
Ale jestescie zboczone, naprawdę sie Wam wydaje ze dzieci (rodzeństwo)) bedą ze sobą kopulować, czy jak? Dziewczynka sama zdecyduje, że juz nie chce kapać się z bratem :) Pewnie ojcom nie pozwolicie przewijac córek, bo jeszcze sie podnieci, oblesne jesteście.

Gość gość
Uwazam,ze powinnas rozdzielic tak duze dzieci w kąpieli. I to juz jakies 2lata temu minimum. Tobie moze wydawawc sie to normalne. ,ze niby dzieciom sie podoba...dziewczynka zaczyna powoli dojrzewać Więc daj jej trochę intymnosci.

Gość gość
No co wy przecież nagosć jest naturalna, niech sie kapia razem do 18 roku życia po co masz ich rozdzielać, przeciez to takie naturalne, to brat i siostra wiec nagosc jest normalna :P Myśle ze jako dorosli tez moga sie razem kapac nago, przeciez to rodzenstwo, a wy macie od razu takie zboczone mysli :P A wloski lonowe pozwola lepiej zaznajomic sie bratu z anatomia kobiety

Gość gość
W ogole proponuje wszystkim chodzic nago przeciez nagość to sama natura, po co nam majtki, stroje kapielowe itd?

Gość gość
a dla mnie moga sie kapac i do 18 jesli beda chcialy :d

Gość gość
Natura zabezpieczyła nas przed zbytnim zainteresowaniem rodzeństwem.Moim zdaniem chłopiec do max 7 roku życia może swobodnie funkcjonować w takim układzie.Ja mając tyle lat zacząłem interesować się cycuszkami mojej nauczycielki itd pewnie siostry też bym nie pogardził

Gość gość
myślę że mama powinna pozornie przestać to mediować, tzn. wysyłać dzieci do mycia i wtedy zobaczy, że może będą zakłopotane a później nie będą chciały ze sobą i osobno je kąpać.

Gość gość
gość wczoraj @ gość dziś Jakiś czas temu założyłam tu temat że mój kolega, facet zdrowo po 30, ba nawet po 35 roku życia kąpie się (!!) z 8 letnią córką i śpi z nią w jednym łóżku. x Dzieci czasem boją się ciemności. Jestem też facetem i moja córka która ma 11 lat potrafi przyjść i położyć się między mnie, a żonę. Naturalnie nie zdarza się to często ale widocznie od czasu do czasu czuje taką potrzebę i nikt jej nie goni stamtąd. Też można by zarzucić, że ja dorosły facet sypiam z 11letnią córką. Można patrzeć na to samo a widzieć dwie różne rzeczy. Jeden widzi szklankę do połowy pełną, drugi do połowy pustą. Jeden widzi troskliwego rodzica okazującego czułość drugi zboka. --- wiesz, piszesz o trochę innej sytuacji. Mój kolega był po rozwodzie, zabierał córkę co weekend od piątku do niedzieli. I zawsze spał z nią w jednym łóżku, pod jedną kołdrą, nie miało to nic wspólnego ze strachem dziecka przed ciemnością, ale pomijając to - to kąpiel w wannie z córką 8 letnią uważam za niestosowne. Tyle.

Gość gość
"A ja myślę, ze jak oglądasz nago swoją 9 letnia córke to cos nie jest tak. I nie pisze tego w kontekscie pedofilii,ale w tym wieku dzieko juz powinno sie samo myc, a nie paradować nagie po domu czy sie kapac przy rodzicach, nie rozumiem czemu to ma sluzyc? Mnie rodzice nie kapali juz w tym wieku i nie mam jakieś problemów z seksualnościa wrecz przeciwnie i jeszcze ,ze zwracasz uwage na owlosienie lonowe corki, dla mnie to jakas patologia, sorry Ciekawe do kiedy zamierzasz ja ogladać nago?" x "patologiczne" to jest twoje myślenie. ja do dziś nie wstydzę się nagości przy własnej matce, no i? nie wiem czego tu się wstydzić. a mając 9 lat z tego co pamiętam to nawet jeszcze ojca się nie wstydziłam.

Gość gość
A dlaczego masz je "rozdzielać"? Dzieci same zdecydują i powiedzą ci kiedy będą chciały kąpać się osobno. Córka pewnie w ciągu roku/dwóch na pewno będzie chciała kąpać się oddzielnie.

Gość gość
Moja córka ma 10 lat i kapie się razem ze swoim 6-letnim bratem. Nie rozumiem czemu niby ma się w tym wieku wstydzić skoro jeszcze ani piersi ani włosów łonowych nie ma, a różnice między chłopcem a dziewczynką nie sa chyba czyms strasznym żeby dziecko przed tym chronić i robić jakąś wielką tajemnicę? Ja tak samo nie wstydzę się nagości przy swoich dzieciach, przebieram się przy nioch, czy nawet przejde nago z łazienki co w tym dziwnego przeciez to moje dzieci widzą mnie taką od urodzenia tak samo jak ja je i one siebie nawzajem. To jest brat i siostra, ja jestem ich matką jesteśmy powiązani więzami krwi nie ma się czego wstydzić bo w zdrowych relacjach to jest normalne, to własnie w przypadkach gdy się robi z tego wielka tajemnice siostra się chowa od małego przed bratem, robi sie taki zakazany owoc, rodzice napiętnują i zakazują docghodzi do kazirodczych zachowań. W tym przypadku brat z siostra są ze sobą obyci i związani tylko i wyłącznie więzami krwi, żadnych podtekstów seksualnych nie m a, nie ma tez żadnego podniecenia czyms co sie widzi u siostry od urodzenia.

Gość gość
ja mam 4 dzieci w wieku 11, 8, 5 i 2 lata i wszystkich sadzam ze sobo do jednej wanny nikt sie nie krepuje nikt nie ma chorych mysli a chlopcy maja 11 i 5 dziewczyni 8 i 2 mam duzo wanne ale to oszczednosc jest tez na kopieli

Gość gość
Nie rozumiem jak dwie osoby mogą się kąpać razem w jednej wodzie? Dla mnue to obrzydliwe, u mnie najpierw kąpie się młodszy syn, potem starszy, każdy ma czystą wodę, a nie kiszą się w jednej.

Gość gość
ciekawe tak naprawdę co te dzieci sobie myślą, bo pewnie nic. i to jest najfajniesze. a starzy jak zwykle paranoja, szczegolnie w odniesieniu do nieznajomych. ;)

Gość logistyk
@ gość dziś Nie rozumiem jak dwie osoby mogą się kąpać razem w jednej wodzie? Dla mnue to obrzydliwe. x To rozumiem, że nie chodzisz też na basen czy na plażę, tak? Bo skoro brzydzą Cię dwie osoby w jednej wodzie to co powiedzieć o dwudziestu osobach w jednej wodzie? Albo o dwustu? Hipokryzja na kafe nie zna granic...

Gość gość
Ale w wannie nie pływasz tylko się myjesz. nie wiem jak można sie myć w brudnej wodzie, po basenie bierze się prysznic po to, żeby się umyć. Mycie się z kimś w jednej wodzie jest obrzydliwe.

Gość gość
Spokojnie mogą się kąpać razem do osiemnastki. Potem niech sami decydują.

Gość genderka
Autorko, dlaczego z góry zakładasz, że masz potomstwo różnopłciowe? Tylko dlatego, że urodziłaś chłopaka i córkę? A nie przyszło Ci do głowy, że oni powinni sami wybrać sobie płeć? Nie bądź zatem zdziwiona, gdy się okaże, że masz dzieci nagle jednopłciowe.

Gość gość
Co za debilne tematy? Lato przyszło i nagle wszystkie latają z gołymi cycami czy fiutami. P****ało was!!!

Gość gość
Wariactwo. 1) Wspólne kąpiele nie wydają się zbyt higieniczne, ale może tak oszczędzacie wodę? 2) Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem co złego ma być w tym, że rodzeństwo widzi się czasami nago, czy nawet rodzice i dzieci? Niezdrowe dla psychiki? Niezdrowe to jest wmawianie, że to jest fe, nie wypada, jest grzeszne... prosta droga do znienawidzenia własnego ciała, lęków na tle cielesno-seksualnym, czy stania się za dziecka łatwą ofiarą pedofilów, a w przyszłości samemu wpadnięcia w odchylone tory myślenia na ten temat. Jeśli dziecko (czy nastolatek) nie ma ochoty pokazywać się nago - ok, nie zmuszamy, każda przemoc w tych sprawach jest niewskazana, ale jeśli sam(a) nie ma z tym problemu, to luzik. Chyba lepiej, żeby nastoletni, czy nawet później 20-paroletni syn/córka potrafili o każdej sprawie porozmawiać, a przecież są problemy zdrowotne w sferze intymnej. Chociaż matka z córką, czy siostra z siostrą, ale nawet i z rodzeństwem przeciwnej płci można się nie krępować - znam to z własnego doświadczenia.

Gość gość
Mam 13 lat i kąpie się razem z 10 letnią siostrą. Ja uważam że możemy się tak kąpać zawsze, nie zwracając uwagi na płeć i wiek. Jak byliśmy na obozie,gdzie nie było czasu na oddzielne kąpiele to kąpałem się razem z nią i z 11 letnim kolegą. Uważam że to nie jest nic złego.

Gość gość
Jeśli dla dzieci normalną żeczą jest wspólna kąpiel, to nie myśl że córka powie że nie ma na to ochoty bo uważa że to normalne. Nie uważam że powinno się uczyć wstydu i tego że te części ciała są złe, ale dzieci powinny wiedzieć że nikt bez ich zgody nie powinien oglądać tych części ciała.Gdy ktoś krzywdzi dziecko powinno powiedzieć że się na to nie zgadza, ale jeśli dziewczynka kąpie się z bratem nie powie tego bo będzie myślała że musi się na to zgadzaćbo tak musi już być bo w końcu oglądał ją brat więc myśli że to normalne.

Gość gość
cześć. ciekawy temat. sądzę że w domu (rodzinie) nie powinno się wstydzić bo co w tym złego? poza tym wygodniej się np przebrać kąpać itp. a w innych sytuacjach np w szatni to jak kto uważa

Gość gość
U moich dzieciaków było trochę inaczej jak były małe to razem się kąpały i na golasa po domu biegaly.W tym wieku nic z tym nie robiłam później jak się kąpały córką zaczęła kąpać się w majtkach bo synowi urusl i pokazały się wlosy.Corce w tym momencie urosła i dalej była gola zaczęła się wstydzić brata ale do kąpieli w majtkach wskakiwała.Corka jest starsza a syn młodszy jak córce zaros la to bez majtek do kąpieli wskakuje.Dzieciaki są dojrzewające i się nie wstydzą siebie myślę że wiek nie zna tu granic .

Gość gość
wcale :/ ewentualnie jak dzieci sa bardzo male