Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowy raj

Zmuszanie do podpisania fałszywej umowy

Polecane posty

Gość malinowy raj

Witajcie, może ktoś jest w stanie mi coś doradzić... Otóż jestem zatrudniona na pełen etat- na umowie najniższa krajowa a w rzeczywistości "pieniążki pod stołem". Pracodawca poinformował mnie dziś, że musi mi zmienić umowę na pół etatu bo ma problemy finansowe. Czy muszę to podpisać? Czy może mnie zwolnić jeśli tego nie zrobię? Mam czas do jutra...

Gość gość
pomocy ;-(

>>>Witajcie, może ktoś jest w stanie mi coś doradzić... Otóż jestem zatrudniona na pełen etat- na umowie najniższa krajowa a w rzeczywistości "pieniążki pod stołem". Pracodawca poinformował mnie dziś, że musi mi zmienić umowę na pół etatu bo ma problemy finansowe. Czy muszę to podpisać? Czy może mnie zwolnić jeśli tego nie zrobię? Mam czas do jutra...<<< x Z punktu widzenia prawa NIE MUSISZ :). x Z punktu widzenia realnego życia, zadaj sobie proste pytanie: Co zrobisz, po utracie tej pracy?

Gość gość
A jakby zabezpieczyć się zwolnieniem lekarskim? Pomyśl nad tym

Gość gość
tak, tylko że na L4 autorka dostanie max. 80% tego co ma w umowie. Reszty nie zobaczy. A poza tym ile można to chorobowe ciągnąć?

>>>A jakby zabezpieczyć się zwolnieniem lekarskim? Pomyśl nad tym<<< x Nad czym ma myśleć ? ? ? x Jak pójdzie na L4, to dostanie 80% zgłaszanej podstawy. To pewnie połowa tego, co zarabia teraz. L4 skończy się, a wkurzony szef i tak ją wywali. x Poza tym szef nie namawia jej do podpisania fałszywej umowy, ale ma zamiar naruszać warunki nowej umowy. Sama musi zdecydować, czy opłaca jej się na to zgodzić.

Gość gość
owszem, zapewne wywali ale przynajmniej jakieś prawo do zasiłku dla bezrobotnych jej pozostanie. Podpisze umowę na pół etatu i z ewentualnego zasiłku nici.

Gość gość
Autorko ale w czym problem przecież już i tak masz fałszywą umowę teraz podpisaną.

>>>owszem, zapewne wywali ale przynajmniej jakieś prawo do zasiłku dla bezrobotnych jej pozostanie. Podpisze umowę na pół etatu i z ewentualnego zasiłku nici.<<< x Jak na nowej umowie i tak dostanie do ręki, dużo więcej niż najniższa krajowa i nadal będzie ubezpieczona, to po ch_j ma iść na zasiłek ? ? ?

Gość gość
ja też jestem w podobnej sytuacji. Z tym, że u mnie pracodawca stosuje mobbing- czy idąc na zwolnienie jestem chroniona przed zmianą umowy?

Gość gość
Moim zdaniem jeżeli praca Ci pasuje i zarobki będą jak wcześniej a przynajmniej adekwatne do wymiaru godzin to podpisz. Jeżeli się nie zgodzisz prawdopodobnie Cię zwolni albo "pod stołem" nic nie zobaczysz. U prywaciarza nie wygrasz - albo przyjmujesz jego warunki albo się żegnasz.

>>>ja też jestem w podobnej sytuacji. Z tym, że u mnie pracodawca stosuje mobbing- czy idąc na zwolnienie jestem chroniona przed zmianą umowy?<<< x O ile wiem, to nie.

Gość gość
Czyli co, biorę zwolnienie od lekarza a w tym czasie pracodawca może kazać mi podpisać umowę na pół etatu? :(

>>>Czyli co, biorę zwolnienie od lekarza a w tym czasie pracodawca może kazać mi podpisać umowę na pół etatu? <<< x Nie, on Cię zwyczajnie zwolni. x Tylko ciąża przed tym chroni.

Gość gość
Pracodawca nie może chyba zwolnić pracownika podczas zwolnienia lekarskiego?Po zakończeniu owszem ale może przez okres choroby uda się znaleźć nową pracę? To chyba nie jest zabronione?

Gość gość
up

Gość gość
ale pracodawca może cię sprawdzić czy naprawdę chorujesz lub nasłać na ciebie zus.

Gość gość
zus może nasłać dopiero po 33 dniach od dnia zwolnienia.Niech weźmie zwolnienie od psychiatry- pewna opcja

Gość phezydent UE
Już wkhutce Polacy zaczną whacać z emighacji, bo phaca będzie tu się opłacać!

Gość gość
na dobrą sprawę to w czasie kiedy płaci pracodawca to też może właśnie pracodawca skontrolować pracownika przebywającego na zwolnieniu.

Gość gość
jeśli pracodawca w zusie powie, że istnieje podejrzenie że pracownik jest na lewym zwolnieniu to na drugi dzień powinna już być kontrola ewentualnie wezwanie pracownia na komisję lekarską.