Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WILK_1946

Wspolnota Polska Nocy Kupały 20.07.2015

Polecane posty

...sprzęt produkowany w kraju :) fajnie, a kto odda Ci najnowsze technologie :) ...będziemy produkowali fajans którego wartość technologiczna jest na ukończeniu ...i nigdy nie będziemy samowystarczalni technologicznie i surowcowo, czy odetnie się nas od dostawy sprzętu czy niezbędnego surowca czy podzespołu na jedno wyjdzie ...tyle że trochę ludzi robotę znajdzie ...ale to już mówimy o rozwoju potencjału gospodarczego a nie militarnego ... pobrzękiwanie szabelka nie wiele nam pomoże a jedynie narobi kłopotu ...niestety położenie mamy takie jakie mamy i tylko najwyższych lotów polityka zagraniczna jest w stanie utrzymać nas na powierzchni. Ni e mówię już o budowaniu gospodarki ale głównie po to aby nam żyło się lepiej w sposób jak najbardziej zbliżony do zachodniego (mówię o poziomie życia nie o zapożyczeniach kulturowych).

Wilku Ty mi nie mów co woleliby Ukraińcy ... tylko na co mogą sobie pozwolić w obecnej sytuacji politycznej ... o ile w obronie Polski NATO choćby układowo jest zobowiązane jest zadziałać o tyle w stosunku do niezrzeszonej Ukrainy nie może i nie zaryzykuje otwartego konfliktu z Rosją o przyłączenie jej to NATO i Unii ... ty ciągle myślisz życzeniowo a nie bierzesz pod uwagę układu sił w europie i na świecie ....

...i może już skończmy te polityczne tematy na erotycznym forum bo aż nie wypada :) ...odpowiedziałem jednym postem na powstanie warszawskie bo sprawa była aktualna a ty mnie wciągasz tu w dysputy polityczne co nikogo nie interesuje bo są do tego bardziej specjalistyczne fora ...

....coś wątpię w ten strach o Moskwę, jeżeli chodzi o poświęcenia to Rosja ma spore doświadczenia i dla niej liczyć się zawsze będzie efekt ostateczny bez względu na straty ...dlatego uważam że broń atomowa to igranie z ogniem

Gość gość
gość dziś a na czym polega wiara na wyzywaniu bliźniego?

@Matu Jak nie jestes zaintersowany nie musimy kontynuowac tej dyskusji ale na ERO nie ma zadnego pnuktu regulaminu Kafe ktory zabranialby mi takiego sprofilowania tematu jaki uczynilem tu we wstepie wiec kazdy wie na co sie decyduje. Jest tyle bzdurych tematow na ERO ze taki jak moj spokojnie moze istniec i miec swoja czesc o Polsce bo nikomu nieprzeszkadza. Co do produkcji broni w Polsce to sie nie zgadzam bo chetnych znalazloby sie wielu a kontrakcie mozna zawsze zawszec mozliwosc rozbudowy i modyfikacji to tylko drozej kosztuje. Zobowiazania USA i UK wobec Ukrainy z 1994 sa o wiele mocniejsze niz tych krajow wobec Polski w ramach NATO a to te kraje decyduja o sile bojowej NATO. Wiec podkladka prawna i polityczna jest nie ma tylko decyzji politycznej zeby jej uzyc i uwazam ze pomoc NATO dla Polski w wypadku atku Rosji bylaby na poziomie tego co dostaje dzisiaj Ukraina. Nie mamy wplywu na zmiane podejscia Niemiec czy Francji co do przyjecia Ukrainy do UE i NATO bo to te 2 kraje to blokuja lae nikt nam nie zabroni tworzyc takiego sojuszu o jakim pisalem i na o mamy wplyw. Dla USA byloby to korzystne bo zablokowali by wzrost potegi Rosji przy niewielkim wkladzie wlasnym. Ale jak nie masz ochoty na dalsza dyskusje to uznaje ja za zamknieta:)

@Matu Przeceniasz zdolnosc do poswiecen Rosjan z Afganistanu wycofali sie przy kilkunastu tysiacach zabitych a my mowimy o unicestwieniu 20 mln etnicznych Rosjan i stolicy kraju. Takimi szalencami Rosjanie nie sa a znam wielu. Oni zeruja tylko na tym ze zachod daje sie im zastraszac. Zapewniam cie ze gdyby po zajeciu Krymu NATO wyslalo np 100 000 regularnej armii na granice z Rosja wycofaliby sie z dalszych planow:)

Gość gość
spore doswiadczenia to bardzo delikatne okreslenie. co ma byc to bedzie. gledzeniem niczego nie zmienicie. uklad w ukladzie tez ulega zmianom. nie nalezy pokladac zbyt duzej wiary w uklady. 12.56 napewno nie.

Gość gość
broń atomowa gwarantuje nietykalność, bo jest skutecznym straszakiem dla agresora. kraje które posiadają atomówki jedynie narażone są na drobne ataki terrorystyczne, bo żaden kraj nawet pod władzą szaleńca nie odważy sie zaatakować inny kraj który ma gwaranta obronnego jako atomówki.

Gość gość
Matu jak cie czytam to mam wrażenie, że jesteś poprawny politycznie. :D

....dla mnie piszesz o mrzonkach bądź pokerowych zagrywkach a uważam nie stać na to nie tylko nas ale i potęg światowych ... znajomość Rosjan, ma się nijak do tego co może odwalić ich prezydent (dużo to trzeba przy bezpośrednim dostępie do potencjału nuklearnego przez jednego człowieka - może mieć gorszy dzień :), zbyt wiele zależy od jednego człowieka a opinia Rosjan na temat jego posunięć nie ma na te posunięcia najmniejszego wpływu ...

Gość gość
13.14 bo nudziarz matu jest pipką poprawną politycznie, już pomijam fakt jak wilczur przepędził matu z tematu,a ten bidulek wraca i tworzy kilometrowe elaboraty :D

@Matu Pozostaniemy przy swoich zdaniach:) Polecam ci tylko dodanie ludnosci i PKB krajow ktore moim zdaniem powinny stworzyc ten sojusz polityczno wojskowy i porownaj z Rosja dla samego siebie:)

...mechaniczne sumowanie ludności i PKB, bez patrzenia na potencjał technologiczny i surowcowy, jest jak porównywanie grupy specjalnej z GROMu z równym liczba oddziałem piechoty....

Gość gość
dajcie spokoj. nikt nie odpali bomby atomowej. odpalenie jednej spowodowaloby odpalenie nastepnej. najzwyklejsza reakcja lancuchowa. efekt. zaglada swiata. a przeciez kazdy chce zyc. nawet "najwiekszy" przywodca rosyjskiego narodu. oderwijcie oczy od ekranu. zobaczcie jaki piekny dzien. cieszcie sie sloncem, zielenia ziemi i blekitem nieba. kazdym swoim oddechem.

@Matu Ale mozesz przeanalizowac i porownac potecjal technologiczny w dziedzinach kluczowych dla obronnosci krajow ktore mialaby tworzyc ten sojusz zpotencjalem Rosji i zobaczysz ze Rosja jest znacznie slabsza:)

Gość gość
siersciuchu ignorujacy pomkaranczowe glosy, zakoncz te wywody i zobacz czy las rowno rosnie. to powinno byc ci blizsze niz potencjal gospodarczy rosji.

...to proponuję forsować to stanowisko w środowisku startować w wyborach i dalej w już w parlamencie ... bo widać nasi politycy nie wpadli na takie stanowisko, więc albo głupi, albo ktoś im ciągle nogi podstawia ....

@Matu Na ERO mozna zachecic do myslenia o tych sprawach ludzi ktorzy sa wyborcami a ktorzy moze w innym wypadku nigdy by sie nad tym nie zastanawiali. Wchodzac na ERO nie przestajesz byc Polakiem:) Jesli oni beda sie domagac takich rozwiazan od parti na ktora mieliby oddac swoj glos to wczesniej czy pozniej to sie pojawi w programie jakiegos ugrupowania. Kazdy moze dolozyc do tego swoja mala cegielka ja dokladam wlasnie miedzy innymi w ten sposob ze we wszystkich grupach towarzyskich ktorych jestem staram sie zainicjowac taka dyskusje. Podobnie bylo z idea JOW wydawalo sie ze to nie do przeprowadzenia a jednak mamy referendum na skutek sukcesu Kukiza i z sondazy wynika ze jak tylko bedzie frekwencja to 70% Polakow jest za taka wlasnie zmiana systemu wyborczego. Wszystko zawsze sie zaczyna od ideii wsrod ludzi musi stac sie ona powszechna i ludzie musza byc aktywni w checi jej wdrazania czuc sie wspolodpowiedzialnymi za Polske. To sa idealy republikanskie ktore sa mi bliskie:)

Gość gość
wyjatkowo sie z toba zgadzam siersciuchu. powiedzenie "na poczatku bylo slowo" jest nieprawdziwe. na poczatku zawsze jest mysl (idea), potem slowo, nastepnie czyn. czy las rowno rosnie?

...jak na co dzień jestem optymistą, to pozwolisz, że w tej materii nadal pozostanę pesymistą ...jakoś nie wierzę w realny wpływ obywateli naszego kochanego kraju na kierunki polityki nie tylko zewnętrznej ale i wewnętrznej :)

@Matu Bo Polacy sa leniwi najpierw nic nie robia nie chodza na wybory nie tworza wlasnych parti a pozniej jecza ze nie maja na nic wplywu. Teraz jest referendum w sprawie JOW ktore jak wejda znacznie ulatwia wplyw na wybor posla i jak zostaniemy w domu to mozemy miec pretetensje tylko sami do siebie

Gość gość
zostan kim chcesz matu. wasza dyskusja to klepanie babek z wody. ludnosc cywilna zabita w powstaniu warszawskim, tez nie miala zbyt duzo do powiedzenia przed smiercia. wlasciwie nie miala nic do powiedzenia. ktos jednak wybiera/l panujacych i decydujacych. szkoda slow. pokrecony jest nasz swiat. zostawcie te tematy i sprawdzcie czy slonce swieci. cieszcie sie chwila, bo moze jednak jakis idiota odpali bombe atomowa i nie zobaczycie juz ani slonca ani lasu.

Gość gość
do kogo pisze ten debil wylogowany jak mu nikt nie odpowiada i nie zanosi sie na zmiany bo nawet matu posłusznie ignoruje pomarańczki... :D:D

Gość matuzalem0325
...jestem kim jestem nikim innym już nie zostanę i nie będę ;) ...po drodze do domu wpadłem pod parasolki na piwo, ...w ten skwar to jest to ...pychotka :p

Gość gość
brakuje mi tu Maćka B