Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzyński od kiedy

Polecane posty

Gość gość

Usłyszałam ostatnio, że najpóźniej urlop macierzyński trzeba rozpocząć pon38 t.c. jeśli urodzenia po terminie to jak wygląda? Jak ciągnąć wtedy l4. Niestety od swojej kadrowej tego się nie bowiem zatem pytam ktora z Was to ogarniał tak, żeby najbardziej się opłacało?

Gość gość
pierwsze slysze z tego co.ja sie.orientuje.to licza.od dnia narodzin

Gość gość
Oczywiście, że liczą od dnia porodu. Możesz 2 tygodnie przed porodem, ale wtedy w oczywisty sposób skracasz sobie urlop po porodzie. Masz 14 dni na doniesienie aktu urodzenia i wniosku o urlop macierzyński do pracodawcy OD DNIA PORODU.

Gość gość
A jak rozwiązać sprawę z l4 skoro np. Będę po terminie i nie wiem kiedy urodzenia, przedłużać za każdym razem? A jak będę w szpitalu np. Na wywołaniu (szpital nie wystawia l4) i czy wtedy mam 14 dni na zlozenie do pracodawcy dokumentów? Ehhh sama nie wiem

Gość gość
Ginekolog ci normalnie wystawia l4 jak co miesiąc. Jeśli urodzisz wcześniej to siłą rzeczy zwolnienie się przerywa w dzień porodu i od tego dnia masz macierzyński. Poród przerywa zwolnienie. Do pracy zanosisz akt urodzenia albo jakieś zaświadczenie o urodzeniu. Wydaje mi się, że nie trzeba wnioskować o urlop macierzyński. Trzeba się chyba określić co do tego procentowego wynagrodzenia (80% czy 100% przez pół roku a potem 60%)

Gość gość
To wiem jak napisać ten wniosek. Czyli co? Radzicie prosić ginekologa o wystawienia l4 jak najdłuższe i samo się przerwie jak urodzenia? Termin mam 06.09. i do tego czasu wystawia zwolnienie? A jak nie urodzenia to mam pójść żeby przedłużył? Na jak długo? Chodzi o to, żebym nie została z luka dni bez zwolnienia a przyznano nie chce się zamartwiac tym przed porodem a tym bardziej biegać po zwolnienia

Gość gość
autorko macierzyński mozesz sobie wziasc naj wczesniej w 38 tygodniu ciązy jeżeli masz taka potrzebe ,a normalnie gdy urodzisz.

Gość gość
Od porodu

Gość gość
ja miałam termin na 10.09, L4 dostawałam różnie czasem na 4tygodnie c czasem na 1 tydzień zależy jak były wizyty. ostatnie zwolnienie dostałam do 27.09 a urodziłam sn 24.09. tak że nie ma problemu jeżeli L4 jest dłuższe niż dzień narodzin, zus sobie wszystko wyrówna. a moja szwagierka miała cesarskie cięcie zaplanowane na 10.06 a ostatnie L4 dostała do 30.05 bo ponoć najmniej można wypisać na 2 tygodnie (jakąś bzdurą kompletna), więc zaczęła macierzyński szybciej. to wszystko zależy od chęci lekarza

Gość gość
Jeden lekarz wypisze po terminie porodu drugi juz nie chce. Ja w pierwszej ciazy miałam do dnia porodu pozniej na 7 dni wypisał mi internista a 7 dni po terminie położyłam sie do szpitala i szpital juz l4 wystawic nie chciał bo ciaza po terminie a macierzynski mozna zaczac 2 tyg przed przewidywanym terminem porodu. I z dniem połozenia do szpitala wypisałam wniosek o macierzynski. Teraz mam l4 tez do dnia terminu ale obecny lekarz mowi zeby zadzwonic jak nie urodze i wypisze mi jeszcze dalej l4.

Gość gość
Lekarze zazwyczaj wystawiaja l4 do dnia porodu, potem ewentualnie jeszcze ok tydzien ale to zalezy od checi lekarza. Mialam termin na 13.06 , zwolnienie dostalam do 20.06. Jesli nie urodzisz do terminu a lekarz nie da dalszego zwolnienia to od tego momentu wez urlop macierzynski i tyle.