Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Deviant

To prawda że znaczna większość Polaków opowiada się za in vitro?

Polecane posty

Gość Deviant

Podobno około 70% Polaków jest "za". Jak to możliwe, skoro większość polaków to katolicy, a jak wiadomo katolik nie będzie popierał tego? Niezła propaganda albo ci katolicy tak naprawdę nie są katolikami. :( Dzicz popiera aborcję na życzenie, dzicz popiera in vitro- to według mnie. A czy Ty popierasz in vitro? Pytanie do zarejestrowanych nicków.

Gość gość
Katolików w Polsce jest max 20% reszta to osoby niereligijne, agnostycy, ateisci... propaganda kościelna nie zna granic, kosciół wlicza wszystkich ochrzczonych, liczy wiernych na mszach jakimis dziwnymi sposobami zamiast zlecic to profesjonalnym firmom... ludzie chodza do kosciola ale sami nie wiedzą po co, po taka tradycja, bo mama idzie, bo co ludzie powiedzą, o tym mozna napisac prace naukową :D

Twoja propaganda za to zna granice. Poza tym, pytanie do zarejestrowanych nicków na temat in vitro. Żegnam.

Jestem katolikiem i w zasadzie powinienem potępiać ale.. Właśnie to ale nie pozwala mi potępić osoby, której jedynym i największym marzeniem jest posiadać dziecko a nie może go mieć w inny sposób. drugie ale to Nie jestem do końca pewny, że to właśnie biskupi mają rację w temacie czy zarodek to już człowiek, tylko to chyba za mądre na moją głowę trzecie ale Nie jest to jedyna okazja do poczęcia dziecka w grzechu A na koniec to tak mi się wydaje, że cały ten szum wokół in vitro to tylko populizm zarówno ze strony zwolenników, jak i przeciwników. Tak szczerze to niech wreszcie ktoś otwarcie powie jakiego odsetka społeczeństwa to dotyczy bezpośrednio, bo jak twierdzi prof. Stanisław Cebrat na całym świecie urodziło się 4-5 mln dzieci poczętych tą metodą

Pulchny to w końcu jesteś czy nie, mimo wątpliwości na coś musisz się zdecydować, bo neutralne podejście przyzwala. "Właśnie to ale nie pozwala mi potępić osoby, której jedynym i największym marzeniem jest posiadać dziecko a nie może go mieć w inny sposób" zostaw już sprawę Bogu, a nie człowiekowi- nie uważasz że tak powinno być? ;) Na zdrowy rozum zarodek to już życie, więc w przyszłości człowiek. Proste. "Nie jest to jedyna okazja do poczęcia dziecka w grzechu" czyli co, im więcej okazji do poczęcia w grzechu tym lepiej? I jaki populizm, przecież to jest istotna sprawa która ma wpływ na to w jakim kierunku zmierzamy. Popierając in vitro pogrążamy się. Najbardziej dotyczy to przede wszystkim osób moralnych, albo np. lekarze mają decydować o życiu( być Bogiem), a wykonując aborcję na życzenie stawać się mordercami.

Widzisz Dewiant jestem tylko człowiekiem i jako taki mam prawo mieć wątpliwości i Boga tym nie obrażam. Co do zarodków to nauka nie może opierać się na tzw zdrowym rozumie a jak historia uczy kler nieraz zmieniał swoje stanowisko . Co zaś do moralności to każdy ją interpretuje inaczej. Opierając się tylko na krajowym rynku i to tylko tym znanym to kto jest autorytetem moralnym sienkiewiczowski Kali, niejaka pani Dulska czy może Stefan Kisielewski? Zostawmy sumienie ludziom, bo to tylko ich sprawa czy i jakie posiadają To w tym temacie byłoby z mojej strony na tyle

A jeszcze jedno Pulchny o sumieniu...Tyle że jak profesor Bogdan Chazan powołał się na klauzulę sumienia to urzędas Gronkiewicz-Waltz coś tam mu pogroziła. Widzisz do czego prowadzi takie przyzwalanie, do tego właśnie, że o Twoim sumieniu decydują urzędasy( kara za sumienie). Wiadomo, sumienie to sprawa prywatna. 🖐️

Ja nie mam nic przeciwko in vitro, o ile będzie w ramach pewnych granic. Potrafię zrozumieć osoby, które nie mogą posiadać dzieci a bardzo tego pragną. Nie widzę powodu by im tego zabraniać. Z drugiej strony wiem w jakim kierunku to zmierza. Nie chcę by w przyszłości jak na filmach SF, decydowało się o płci dziecka, o tym czy to ma być blondyn itp. by jednostki inne od normy nie miały prawa się narodzić, by rodziły się tylko silne - najlepsze genetycznie, dopracowane w próbówce.

Jeśli chodzi o pana Chazana to w tym szczególnym przypadku nikt raczej nie ma mu za złe, tego że odmówił aborcji tylko to, że swoim postępowaniem uniemożliwił przeprowadzenie jej innemu lekarzowi. Nie osądzam, ale jakiś dylemat jest. Tylko że założyłeś topik o powoływaniu do życia a nie o jego odbieraniu ;) Tymczasem, bo obowiązki wzywają

"Jeśli chodzi o pana Chazana to w tym szczególnym przypadku nikt raczej nie ma mu za złe, tego że odmówił aborcji tylko to, że swoim postępowaniem uniemożliwił przeprowadzenie jej innemu lekarzowi." DOKŁADNIE. On jako lekarz miał prawo powołać się na sumienie, ale jego zachowanie jest karygodne, to łamanie prawa. I jego próby obrony to wykręcanie kota ogonem.

FikuMikuu to powodzenia w ustalaniu "pewnych granic". In vitro to "zabawa" w Boga, czy to nie jest wystarczający powód przeciw? Jesteś na podobieństwo Boga, ale samym Bogiem nie jesteś, więc zajmij się życiem( ochroną życia), a nie powoływaniem życia. Nie uważasz? Po prostu, in vitro jest niemoralne, więc po co to propagować? x x Pulchny, jak to uniemożliwił wykonanie innemu lekarzowi?:D Bo co? Bo nie przerzucił problemu na innego lekarza, tylko wziął na siebie wszytko? Nie przekazał innemu lekarzowi który wykonałby aborcję i to masz za złe, znaczy z tym masz problem?:D Już o tym napisałem w innym temacie, matka tego dziecka powinna na kolanach dziękować prof. Bogdanowi Chazanowi co dla niej zrobił, mimo wszystko. Ale to już odbieganie od tematu. Tymczasem.🖐️

taa równie dobrze możesz napisać ze lot w kosmos to zabawa w Boga itp. kiedyś stwierdzenie że Ziemia jest okrągła było herezją. Postępu nauki nie powstrzymamy, trzeba przekazywać podstawowe zasady moralne i stawiać granice, ale nie zatrzymamy postępu nauki, mówiąc że to jest złe.

Pan Chazan ma się za Boga, to on decyduje o sumieniu innych osób. Bóg dał człowiekowi wolna wolę. profesor Chazan nie daje człowiekowi tego prawa. "matka tego dziecka powinna na kolanach dziękować prof. Bogdanowi Chazanowi co dla niej zrobił" taaa nie ma to jak nosić w sobie dziecko, które z góry nie ma szans na urodzenie. Zero traumy dla tej kobiety 🖐️

Gość gość
Większość Polaków opowiada się za oświeceniem i idzie z duchem postępu i co raz bardzie oddala się od średniowiecznego myślenia.

Co ma lot w kosmos do "zabawy w Boga"?:D Nie chce mi się odnosić do głupot które napisałaś, FikuMikuu. Żegnam.

Lewackie oświecenie: aborcja na życzenie to postęp, in vitro to postęp. Żegnam.

Gość gość
Absolutnie w to nie wierzę. Ściemniają, żeby ci przeciw przestali oponować.

Gość gość
Jakie lewackie,po prostu oświecenie.Nie wiem co to znaczy lewackie.

przeszczepy to też kiedyś była zabawa w Boga. postęp to wykorzystywanie nauki dla dobra człowieka i zgodnie z etyką. Aborcja nie jest postępem, z jednym wyjątkiem - gdy służy ratowaniu życia. Natomiast aborcja bo nie chcę mieć dziecka to znieczulica.

Gość gość
Również jestem za in witro mimo, że jako katoliczka powinnam słuchać tego co mówi Kościół, niestety nie ze wszystkimi zakazami tej instytucji się zgadzam. Jeśli postęp w medycynie daje ludziom szansę na posiadanie dziecka to jestem za. Ciekawe co Kościół ma do powiedzenia 2500 dzieci, które dzięki tej metodzie się urodziły? Czy najwyższy skaże te dzieci na wieczne potępienie? Czy to nie jest życie, które również według Kościoła jest najwyższą wartością?

Kościół nie potępia dzieci urodzonych tę metodą, a tę metodę jak zły środek do celu.

Gość Deviant
Gość wczoraj to jakie w tym oświecenie, skoro w metodzie tej skazuje się miliony embrionów na śmierć? Wątpię żeby osoba wierząca w Boga zdecydowała się na in vitro. x x Gość wczoraj to nie jest postęp w medycynie( medycyna opowiada się za życiem) a postępactwo( powierzchowne rozwiązywanie problemu, niby stanie za życiem, co w istocie obraca się w stronę śmierci). FikuMikuu napisała co Kościół na to, a co Ty na to? x x FikuMikuu, co ma przeszczep do in vitro? Twoje ciało, to Ty decydujesz czy chcesz oddać część siebie. In vitro nie jest zgodne z etyką, więc dlaczego uważasz in vitro za coś dobrego? In vitro to postęp nauki?:D Co do prof. Chazana, a wzięłaś pod uwagę jego sumienie? Matka przyszła po pomoc do lekarza, więc zgodnie z sumieniem prof. Bogdan Chazan udzielił jej pomocy. Dlaczego takie brednie wypisujesz, że ma się za Boga? Czy nie widzisz tego, że gdyby "polecił" lekarza który wykonałby jej aborcję, to byłby współodpowiedzialny? Przecież to matka zdecydowała się na dziecko( więc powinna liczyć się ze wszystkimi konsekwencjami tego) i to matka zdecydowała do którego lekarza udać się, to matka chyba chciała aborcji( świadoma decyzja o zabiciu), ale wykonywać ( czyli zabijać rękami) miał lekarz( osoba która po stronie życia). "taaa nie ma to jak nosić w sobie dziecko, które z góry nie ma szans na urodzenie. Zero traumy dla tej kobiety " Zawsze jest szansa, gdy opowiadasz się po stronie życia. Po aborcji nie ma traumy?( No tak, z uśmiechem i w białych rękawiczkach):O🖐️

Gość gość
Wy bogobojni katolicy gdybyście się choć w połowie tak troszczyli o narodzone dzieci jak o te zarodki to ten kraj byłby o wiele lepszy. Jesteście po prostu zwykłymi krzykaczami, nic się wartościowego za tym nie kryje. A podpieranie się Chazanem jako wielkim obrońcą życia to jest dopiero śmiechu warte, warto prześledzić jego historię. Autorze tematu jesteś typowym kato-terrorystą- głupi populista z podwójną moralnością, nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz no ale to dla was akurat typowe.

Gość gość
gość dziś brawo, brawo !!!!!!!!!!!!

Gość Deviant
Gość 12:06 Tacy jak Ty- krzykacze wyzywający...pokrzyczą, pokrzyczą i nic konkretnego. Tylko bałagan wokół siebie. A ten Gość pod spodem też niezły, wlazł i : brawo, brawo i to z iloma wykrzyknikami.:D🖐️ A tak poza tym, to że ktoś nie popiera in vitro i aborcji nie znaczy od razu że jest katolikiem. ;) Biedaczki, kato-terroryści wszędzie.😭 Krzyż też w oczy kole?:D Rozumiem że jesteście za in vitro, uzasadnienie jakieś, czy tak po prostu? ;) O, albo na złość? Nie, pewnie uważacie się za postępowych? :D Profesor Bogdan Chazan w Białymstoku http://k***in-mikke.pl/wideo/pokaz/profesor_bogdan_chazan_w_bialymstoku__20062015__kino_ton_/2954 :)

Niestety film został usunięty. Ciekawe dlaczego?:( Ale można wpisać na przykład na youtube "Bogdan Chazan" i posłuchać mądrego człowieka. Ciekawe ile jeszcze zleci się takich Gości jak Ci dwaj wyżej? :D🖐️ Miłego dnia.

Gość gość
Ja tez popre kobiete 12:06 Nikt nie interesuje sie narodzonym zyciem, domy dziecka sa przepelnione dziecmi, matki morduja swoje dzieci bo pozniej im sie cos odwidzialo!!! Degeneraci maja pelno dzieci ktorych nie kochaja ale nikogo to nie interesuje, rowniez kosciol odwraca sie od takich ludzi!!! Co jest zle aborcja , czy takie niechciane dziecko w sierocincu z taka swieta Bernadetta jako opiekunka?!!! Pomogliscie kiedys takiemu dziecku ? Ono ma imie ? W przeciwienstwie do zarodka?