Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca Przyszla Mama

Kocyk który lepszy? Polar, flanela, minky, bawełna

Polecane posty

Gość Pytająca Przyszla Mama

Witam! Szykuję wyprawkę i oczywiście oferta na rynku kompletnie rozstraja - co kupić? Głupi kocyk - a ile jego rodzajów! Który dla malucha najlepszy? Będę miała malucha jesienno-zimowego - co polecicie? Czy te minky są rzeczywiście warte swojej ceny, czy to tylko chwyt reklamowy i najlepiej kupić zwykły polar lub mikrofibrę? Do domku zaś po prostu bawełniany kocyk, ewentualnie flanelę? Co używacie mamy i czy się sprawdza? Co nie wywołuje potówek? Co się dobrze pierze? Jak często wogóle pierzcie kocyki dziecka? Proszę o radę!

Gość gość
Kocyków i tak będziesz musiała mieć kilka :) Ja kupiłam dwa z mikrofibry, mięciutka, lekka i bardzo ciepła, chociaż cienka. Po praniu jest nadal miękka i puszysta - wiem co mówię, mój synek ma 2 latka i nadal są intensywnie używane :) Dostaliśmy też 3 kocyki jako prezenty dla maleństwa - polarowe i bawełniane. Jednak według mnie dobra gatunkowo mikrofibra jest najlepsza :) Mój synek urodził się w lipcu, w straszne upały, więc początkowo przykrywaliśmy go tylko flanelową pieluszką.

Gość Dominika Bryś
Mojej córze najbardziej przypadł do gustu kocyk z miękkiego polaru minky, kupowałam taki ręcznie szyty ze sklepu Just Art: http://just-art24.pl

Gość gość
Corka 12 lat temu dostala kocyk akrylowy, dlugo nam sluzyl jako przykrycie, a potem jako podklad pod pupe gdy bawila sie na panelach. Jakies 10 lat temu kupilam taki sam drugi, tez duzo uzywalismy, w zasadzie na zmiane , w zasadzie na zmiane - rozowy, niebieski i co tydz pralka. Obydwa jak nowe, niebieski wypralam w proszku dla dzieci i teaz syn uzytkuje.

Gość gość
Dla dziecka zimowego miałam akrylowo-wełniane, dla wiosennego i w domu - 2 flanelowe. Kiedy dziecku się ulewa warto uszyć powłoczki (jak na pościel) i zmieniać często; wtedy pranie samego kocyka raz na tydzień spokojnie wystarczy.

Gość gość
moja corka poci sie pod polarem

Gość gość
Przetestowałam mnóstwo kocyków i uważam, że najlepszy dla dziecka jest kocyk tkany bawełniany. Dziecku pod takim kocykiem będzie ciepło, nie przegrzeje się, nie spoci i nie udusi. Uważam, że polarowe kocyki nie powinny być dopuszczone do użytku dla niemowląt i małych dzieci, ponieważ jest podobnie nieprzewiewny jak folia, dziecko może się pod nim udusić. Pod polarowym kocykiem dziecko się przegrzeje, spoci, potem przez sen ściągnie sobie kocyk i będzie mu zimno. Kocyk tkany bawełniany lepiej otula i nie ściąga się z dziecka tak łatwo przy każdej zmianie pozycji. Najgorszy kocyk to kocyk akrylowy, również nie powinien być dopuszczony do sprzedaży dla dzieci, wychodzą z niego plastikowe włókna które dostają się dziecku do buzi i je połyka.

Gość gość
Nie znoszę polarowych kocyków (w tym minky), używam takie wyłącznie na zewnątrz, do wózka na nóżki. Na lato kocyk/pieluszka muślinowa, bawełniany tkany. Mam kocyk dwuwarstwowy merinowo-bawełniany i jest najlepszy ze wszystkich. Całoroczny, idealny na każdą porę, utrzymuje stałą temperaturę, w 100% naturalny. Gdybym miała zostawić tylko jeden (w sumie mam 16 kocyków, używam 3) - to właśnie ten i na pewno by wystarczył. Niestety kosztował 100 funtów..

Gość gość
My mamy tylko dziane kocyki - bawełniane i bambusowe. I te są wg m nie najlepsze. Tzn mamy jeszcze jakieś minki i polarowe - bo dostaliśmy w prezencie, ale ich nie używamy. Po pierwsze uważam, że są niepraktyczne i niebezpieczne, po drugie są zwyczajnie paskudne.