Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ogromny ból, proszę pomóżcie

Polecane posty

Gość gość

Cztery dni temu byłam u dentystki, która powiedziała, że ząb (dolna piątka po prawej) nadaje się tylko do leczenia kanałowego. Dała znieczulenie i troszkę powierciła, ale i tak bardzo bolało. Założyła fleczer z trucizną i kazała zgłosić się za 2 tygodnie. Ból po powrocie do domu był przeogromny. Niestety jestem w 4 miesiącu ciąży i mogę brać tylko Apap, który w tym przypadku nic nie pomógł. Na szczęście na drugi dzień ból całkowicie minął, ale na kolejny cały fleczer wypadł przy jedzeniu. Zaczęło mnie boleć tak jak przy zatruwaniu, nie mogłam spać, pić, jeść, dostałam gorączki. Udałam się do dentysty do innej przychodni, bo akurat miałam wizytę u ginekologa. Tam dentystka założyła mi nowy fleczer, ale bez trucizny, tylko jak to powiedziała " z lekarstwem" i kazała wrócić do swojego dentysty. Nie mam zamiaru do niej wracać ponieważ słyszałam, że teraz wykonuje się kanałowe pod znieczuleniem, wiec znalazłam lepszego prywatnego dentystę, ale wizytę mam jutro. Wczoraj było wszystko super, fleczer nie wypadł, a dzisiaj nie wiem czemu umieram z bólu, dalej mam podwyższoną temperaturę, spuchniętą szyję (ale dziąsło i ząb w porządku). Nie pomaga Apap, a gdy chciałam wypłukać ząb rumiankiem, to myślałam, że umrę! Jedyne co mi pomaga to trzymanie chłodnej wody w buzi. Ale co chwile muszę ją połykać i brać kolejny łyk zimnej. Wypiłam już dwie butelki, chciałam ją wypluwać do kranu, ale musiałabym tam stać do jutra. Jestem wykończona, nie wiem czemu tak mnie boli skoro ząb był zatruty i sam truty nerw mnie nie boli. Czy ktoś jeszcze tak miał? Co jeszcze może mi pomóc? Czy może wyrwać zęba? Co bardziej boli- wyrwanie czy leczenie kanałowe? Bardzo proszę o pomoc !

Gość gość
1. Umyj zęby i wypłucz jamę ustną zimną wodą. 2. Nałóż na rozwiercony ząb pastę do zębów i zostaw. Nie bój się, nie zatrujesz się. 3. Następnie idź do sklepu, kup 100 ml "czystej" wódki i wypij. 4. Połóż się spać.

Gość gość
Masz powiększone węzły chłonne szyi, ponieważ wywiązał się u ciebie stan septyczny krwi. Do kanału pod zębem musiało dostać się dużo bakterii ze środowiska zewnętrznego, które następnie dostały się do krwi. Dlatego kazałem wypić ci 100 ml wódki. Na przyszłość pamiętaj że: 1. Zakładając temat na Kafe należy obowiązkowo wstawić zdjęcie szparki do oceny. 2. Ta tzw. "trucizna" nie działa. Rozwiercony ząb zawsze bardzo boli, również po dwóch tygodniach, ponieważ nerw jest odsłonięty.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale czy na pewno w ciąży mogę sięgać po aklohol?

Gość gość
100 ml, to bardzo mała ilość. Nie zaszkodzi ani tobie, ani dziecku. Wszystko będzie dobrze. Zaśniej, odpoczniesz, krew się oczyści. Po przebudzeniu będziesz czuła się lepiej.

Gość gość
odpowiedzi są prowokacją oczywiście, że w ciąży nie można spożywać alkoholu na ból zęba - żuj goździka lub zakrop olejkiem goździkowym

Na stronie gabinetu z Zielonej Góry są bardzo przydatne porady. Gdy boli ząb - co zrobić zanim trafisz do dentysty Czasami zdarza się ta, że ząb zaczyna nas boleć w najmniej spodziewanym momencie. Co zrobić, jak sobie pomóc zanim uda nam się dostać do stomatologa? Jest kilka sposobów – mniej lub bardziej uzasadnionych medycznie – które od pokoleń stosują ludzie aby ulżyć sobie w bólu zęba. Oto kilka z nich: Rozgnieć goździk (przyprawę) i przyłóż do bolącego zęba Nalej do szklanki mocno schłodzonego (najlepiej z zamrażarki) wysokoprocentowego alkoholu i przepłucz nim jamę ustną – nie połykaj! Wypluj! Obierz ząbek czosnku, rozkrój i przyłóż do bolącego zęba Przygotuj płukankę z szałwii (wystarczy ci ziołowa herbata ekspresowa dostępna w sklepach i w aptekach) Masuj ząb i dziąsło dookoła bolącego miejsca (palcem lub szczoteczką do zębów z miękkim włosiem) Namocz wacik w olejku jodłowym – przyłóż do bolącego zęba Rób zimne okłady – woreczki z lodem w lekkiej ściereczce lub ręczniku przykładaj w okolice bolącego zęba http://www.zdrowe-zeby.com/porady.html stąd jest ten praktyczny artykuł.

Gość gość
Jeśli ząb boli z powodu ciepła, a zimno przynosi ulgę, to znaczy, że zrobiła się zgorzel i produkowane są gazy, które nie mają ujścia (fleczer). W takim wypadku należy wydłubać fleczer i zostawić ząb otwarty.

Gość gość
po pierwsze zero alkoholu w ciąży po drugie jak chodzisz po ścianach, a tak jest wnioskując z tego co opisujesz, trzeba będzie sięgnąć po mocniejszy lek przeciwbólowy, lecz w nie dużej dawce. Np niesterydowy diclac duo, dziecku nie zaszkodzi a tobie po 20 ból przejdzie. Ten lek jest na receptę. Mam nadzieję, że wytrzymasz do jutra, jak nie to w samochód i na pogotowie dentystyczne. Ja kiedyś jechałem w środku nocy, ból był nie do opisania :/ współczuje...

Gość gość
jak nerw jest na wierzchu to nic nie pomoże, ani goździk, ani alkohol, ani żadne płukanki. Wy chyba nie wiecie co to jest ból zęba. Tylko mocniejszy lek jest ratunkiem w takiej sytuacji, a rano oczywiście do dentysty. Ja na wszelki wypadek trzymam w lodówce poltram combo, już kilka razy przeżyłem taki atak i dzękuję bardzo

Gość gość
autorko jak tam, dałaś rade wytrzymać do rana ?