Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marjonetka

Siostra rządzi się w domu

Polecane posty

Gość marjonetka

Mam taki problem, opisze pokrotce. Moja siostra (25 lat) wpadla majac 21 lat, mieszkaja teraz z mezem i dzieckiem w naszym rodzinnym domu z rodzicami. Moja mama nie ma stalej pracy, bo z praca ciezko, ale dorabia sobie i stac ja na utrzymanie domu, jedzenie i co sobie tam chce. Szwagier sie troche doklada do rachunkow. Moja mama codziennie nianczy ich dziecko, karmi, gotuje im obiady. Ja studiuje jeszcze, wrocilam teraz na miesiac na wakacje, wiec tez robie teraz za nianke. Siostra w tym roku poszla do pracy i nagle zaczelo jej wadzic, ze moja mama nie pracuje, ze ja nie lacze studiow z praca. Zrobila sie "wazna". Przyjechalam do swojego rodzinnego domu, a czuje sie jak intruz. Tak, jakby to byl jej dom, a nie jest. Rzucaja cos mamie do rachunkow, owszem, ale w koncu sprowadzila do domu swoja rodzine, wiec szwagier po prostu za siebie placi. Czy to znaczy, ze ten dom nalezy juz do nich, a ja powinnam isc do pracy, zeby zaczac placic za mieszkanie na miesiac we wlasnym domu?

Gość gość
Powiedz jej ze wpadlas zenisz sie i razem z facetem zamieszasz uwas:-P

Gość gość
nie możesz jej po prostu zignorować i zająć się sobą? ciesz się, że twoja matka nie uczestniczy w tym cyrku objazdowym...

Gość marjonetka
Oczywiscie moge zignorowac, ale to jest uciekanie od problemu. Takie cos burzy relacje rodzinne na lata. Ja juz czuje do niej zal i jakas niesprawiedliwosc.

Gość gość
wybacz, ale niektórzy już tacy są i nic na to nie poradzisz, ale zaburzysz sobie relacje, albo same się zaburzą, a ty nabawisz się kompleksu niższości.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Najlepiej porozmawiaj z rodzicami, żeby ją ustawili do pionu. Niańczycie jej dzieciaka za darmo, mieszka za darmo i jeszcze się panoszy. To Twoi rodzice są właścicielami tego domu i to oni ustalają reguły. Powiedz rodzicom, że czujesz się niesprawiedliwie, wjedź im na ambicje to od razu z nią pogadają. Jak Państwo młodzi są tak dorośli to niech coś wynajmą i się wyprowadzą - zobaczysz że im się odechce

Gość gość
Ale to tez jej dom wychowala sie tak samo ja k w domy tym. Skad wiesz moze ty tez bedziesz potrzebowac wrucis z dzieckiem. a pozatym zadarmo nie mieszkaja tu. piszesz jak to bylby tylko twoj dom a to dom twojej mamy.

Gość gość
takie zachowania nie biorą się znikąd, już wcześniej musiało być przyzwolenie i teraz są efekty w postaci niewolniczej pracy na rzecz siostry.

Gość gość
ty za nic nie placisz nie nazekaj. a kase biez tylko od mamy jak cos a nie od niej.

Gość gość
Dramatyzujesz dogadajcie sie jakos i tyle.

Gość gość
Powiedz mamie ze to ona jest tesciowa siecia i ona powinna zadzic. Tesciowe wszedzie zadza nawet dziecmi swoich dzieci. Ona ma wieksze prawo do tego wnuka wieksze od rodzicow.

Gość gość
A moze ty sie wyproadzisz wkoncu znajdziesz prace. Bo jestes darmozjadem studiujesz a matka cie finansuje. Ja na studiach pracowalam i sama sie potrafilam utrzymac i pokoj wynajelam. Jestes taka sama jak twoja siostra

Gość gość
ZAbij bachora bo to wszystko przez niego. Dom jest matki i tak samo na spolke ty masz go z siostra nie nazekaj bo ty tu nic nie placisz i tez jestes pyszna. Zalujesz komus a sama chcesz miec. Pewnie chcesz aby dom nalezal tylko do ciebie co ? odpowiedz

Gość gość
Siostra ma dziecko a ty wolna jestes bez zadnych obowiazkow. Tobie jest lzej.

Gość gość
Powiedz siostrze ze dom nalezy do ciebie a ona ma sie wyprowadzic z dzieckiem pod most.

Gość gość
Zobaczysz jak ty bedziesz u tesciowej mieszkac ktura sie zadzi i wypomina ze to jej dom. A ty nie bedziesz miala nic do gadania bedziesz siedziala z dzieckiem i rachunkow nie bedziesz placic za darmo matka zi dzieckiem bedziesz. Bedzie tesciowa zadzila sie dzieckiem a ty bedziesz plakac ze ci dziecko zabiera

Gość gość
ja uwaząm ze powinnaś porozmawiać , powiedzieć głośno, że wg ciebie cos tu jest nie halo. Na spokojnie może bez szwagra tylko wy trzy , powiedz ze ty tu nie jesteś w gościach tylko u siebie ze ona zachowuje się jak pani na włościach , korzysta z waszej pomocy przy dziecku, stwarza emocjonalną huśtawkę swoim zachowaniem, ze koszty utrzymania domu to tyle i tyle, ze nie docenia faktu ze dziecko ma opiekę, ze jest toksyczna i ze ty jej nie prawilas morałów jak zaszła w ciąże wiec niech ona odstawi się od ciebie, studiujesz bo nie chcesz zyc tak jak ona. Postaw się i powiedz jej aby doceniła to ze matka az tyle im pomaga.

Gość gość
Zacznij chidzic jej po torebce i kradnij kase

Gość gość
Matka z dzieckiem powinna ytrzymywac siostre mlodsza. Tak powinno byc.

Gość gość
A ty pomagasz przy dziecku

Gość gość
Ha ha zachowujez sie jak wredna tesciowa.

Gość gość
Skoro studiujesz i jestes na lasce matki to siedzi cicho bo matka tak samo ci pomaga jak jej. Po studiach szukaj pracy i kup wlasny dom. Feministko

Jest takie powiedzenie:))z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciach:)) jestem szczesciara,mnie to nie dotyczy:

Gość gość
Wspolczuje twojej siostrze ze wyksztalciuszka sie wtraca do jej zycia. A pozatym jestes bez meza i dziecka i nie znasz prawdziwego zycia. Tobie jest lekko. Moze opierdol bachora za to ze babcia sie nim zajmuje i powiedz zeby nie plakal bo sie zadzi w domu twoim.

Gość gość
Sprobuj ja wykuzyc jakos z domu a matke nabuntuj aby dom dla ciebie oddala

jezeli jestes w tym domu zameldowana masz rowne prawa,jest tylko jedno ale??

Gość gość
Jak nie chcesz takiego zycia jak twoja siostra to zarabiaj na swoj dom a nie tak jak ona weszla do cudzego domu z bachorem i sie zadzi. Pamietaj to twoj dom a matka z dzieckiem nie brdzie ci w kasze dmuchac. Ty jestes kobieta sukcesu a ona jest zwykla matka z bachorem.

gość dziś nie wykurzy ,musi wowczas splacic siostre (10%) plus koszta,jezeli dom do niej nalezy:))

Gość gość
A ty sie nie masz prawa do ich jedzenia i lodowki bo ty za to nie placisz.