Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robaki pod suszarką na naczynia

Polecane posty

Gość gość

Mam taki obrzydliwy problem! W kuchni posiadam metalową suszarkę na naczynia do powieszenia na ścianę. Ta suszarka ma plastikową tackę na wodę, która ocieka z talerzy. No i na tej tacce ciągle tworzą się... maleńkie białe glisty! Nie wiem, skąd to się bierze! Parzyłam ją już wrzątkiem, co kilka dni ją myję proszkiem i zawsze, gdy szykuję ją do mycia już tam są te robaczki! SKąd one się biorą? Nie mamy brudnej kuchni, dbam o porządek. Moja mama także ma taką suszarkę, nawet nie usuwa tej wody, która skapuje z umytych naczyń, ale nic takiego jej się nie tworzy. Pytałam koleżanki i też nie ma tego problemu. Co z tym zrobić? Dlaczego powstają te małe glisty i z czego, skoro tam skapuje tylko czysta woda z umytych naczyń, nie ma resztek jedzenia, a tacka jest czysta, biała, a to się cały czas tworzy! Co to jest?

Gość gość
nie wiem widocznie tam jakaś glicha złożyła jaja,ja bym kupiła nową już dawno temu zamiast szorować glisstyy bleee

Gość gość
Umyj wszystko domestosem.

Masz kuchnię zawaloną robalami, a tacka to wylęgowisko dla larw. Masakra, ocet, domestos,i coś na robale, najlepiej dezynfekcja pomieszczenia.

Gość gość
ale takie białe robaki to dodatkowe białko i to za darmo

Gość gość
Ta suszerka stara nie jest, ma zaledwie kilka miesięcy. Tę tackę to co kilka dni parzę wrzątkiem i szoruję proszkiem. Poprzednio miałam kilka takich suszarek i nigdy problemów nie było. Nigdzie indziej tych robali nie ma, w kuchni mam porządek i dbam o czystość. W ogóle to pierwszy raz widzę taki rodzaj glisty. Próbowałam szukać w internecie, co to może być, ale nie znalazłam. To jest bardzo cieniutki robaczek, długości ok. 05 cm, prawie przezroczysty- dlatego ledwo widoczny. Jest z obu stron jakby... hmmm.. zakończony czarną kropeczką

Gość gość
Weź się babo zabierz ostro za dezynfekowanie tej suszarki i swojej kuchni, zanim te robaczki zalęgną ci się pod skórą albo w przewodzie pokarmowym. To jest niewiarygodne, żeby na plastiku w dostępnym miejscu, blisko jedzenia (kuchnia) hodować jakieś fleje.

Gość wolny ptak 1
Nie bez powodu na pewne pokolenie mówi się gimbaza, dziewczyna prosi o pomoc w poważnym, uciążliwym problemie a tu tylko denne odpowiedzi mało inteligentnych "pań". Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ale wróćmy do robaczków. Z opisu domyślam się że masz tzw. drosiphilae, taki rodzaj larw owocówek. Jak się domyślasz nie o sparzanie chodzi lecz o muszki owocówki, które składają sobie jaja w wodzie twojej suszarki. Proponuję: 1)zasypać tackę kwaskiem cytrynowym lub zalać octem. zostawić 2)pozbyć się muszek i porządnie wszystko przeglądnąć (jedna muszka składa co kilka godzin tysiące jaj) 3) do puki nie będziesz miała pewności że już po sprawie myj porządnie wszelkie owoce i warzywa przyniesione ze sklepu 4) jeśli mieszkasz w bloku to bierz pod uwagę wentylacje ( sąsiedzi mogą je hodować) Powodzenia :D

Gość gośćsiwa
Mam to samo. Też szukam odpowiedzi. Próbowałam wszystkiego i ciągle ten sam problem. P.S. tacka też nowa

Gość gość
Tak, to najprawdopodobniej larwy owocówek się zagnieździły. Najlepiej wywalić tackę plastikową i kupić nową. Wytępić muszki, ja znalazłam kiedyś coś takiego na tacce pod brzoskwiniami