Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czoban

Prawo jazdy za granicom

Polecane posty

Gość czoban

RE: Utrata prawa jazdy w niemczech pod wpywem alkoholu hallo. mam rowniez problem ale troche bardziej skomplikowany.Przyjechalem do niemiec w 1990 i dalem przepisac moje polskie prawo jazdy na niemieckie.Polskiego mi nie zatrzymali tylko wbili pieczontke ze zostalo mi wydane niemieckie prawo jazdy. pech chcial ze zabrali mi prawko juz 1992r.na okres 9 miesiecy za uczestnictwo w wypadku nie z mojej winy ale pod wplywem alkocholu.Prawko zostalo mi zwrucone.1998 dalem sie namuwic kumplowi na jazde po kilku piwach na stacje benzynowom tam zostlem zatrzymany do kontroli,okazalo sie 1,11 przy wydmuku po badaniu krwi 1,24 wyrok 16miesiecy zakazu prowadtenia +MPU.W Gliwicach tam gdzie wymienialem prawo jazdy na nowe mieli notatke ze zostalo mi wydane juz wczesniej niemieckie prawo jazdy. W 2003 roku polskie prawo jazdy te stare jeszcze, dalem wymienic na te nowe plastikowe. W urzdzie w gliwicach zostalem zapytany gdzie jest niemieckie,moja odpowiedz ze jest w niemczech w urzedzie komunikacji tam gdzie mieszkam.(nie bylo zadnego pytania czy mi zostalo odebrane) tylko ze prawojazdy znajduje sie w Lüdenscheidzie w urzedzie komunikacji.Powiedzialem prawde gdzie sie znajduje.czy jest to sprzeczne z prawem skoro nikt mnie nie pytal o przyczyne oddania?Dalej zostalo mi wydane polskie EU z datom 2003 mimo ze jest to samo prawo jazdy kture bylo przepisane na niemieckie i mi pozniej odebrano. zaczolem jezdzic na tym polskim prawku po ukonczeniu kary .zostalem zkontrolowany w 2005 niczego sie nie doszukali po przez UE byl wielki misch masz.Jezdzilem na tym prawku do 27 lipca 2015 gdzie policjant doczepil sie ze mam prawo jazdy wydane w 2003 ale na drugiej stronie dopatrzyl sie ze na samochod robilem w lipcu 1982 a na motor 1983.To mu nie pasowalo.Prawde muwioc w niemczech jezeli chodzi o MPU som 2 rodzaje przedawnien.jedne po 10 latach a drugie po 15 latach.czyli MPU nie musze robic.Bylem w urzedzie wyjasnic czy prawo jazdy jakie posiadam jest wazne na terenie niemiec bo jedni muwiom tak a drudzy nie.Dostalem odpowiedz pozytywnom ze moge na nich jezdzic.ale pani zaproponowala mi ze moge je wymienic na niemieckie ale nie musze.w przypadku polskiego prawa jazdy mogom spotykac mnie incydenty podobne jak do tego ostatniego co opisalem.zgodzilem sie na wymiane na niemieckie zrobili kopie zdiecie oddalem a tu wracam do domu i na sekretarce odsluchuje wiadomosc ze jednak na tym prawojezdzie nie moge sie poruszac sie i mam sie zglosic z trym prawkiem do urzedu komunikacji w niemczech tu gdzie mieszkam. Co mogom mi zrobic jak doszli do tego ze nie jest to nowe tylko te calkiem pierwsze prawo jazdy,czy majom prawo mi je zabrac i czy ta cala moja jazda do tylu nie bedzie mi przypisana z niemieckiego prawa §21.Prosze o szybkom odpowiedz

Gość gość
jestes ku///rva pijak i w zyciu nie dostaniesz prawa jazdy tacy alkoholicy jak ty nie powinni prowadzic zadnego pojazdu,zdychaj