Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Częste pobudki u półrocznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Mam problem z moim półrocznym synem. Mianowicie budzi się on w nocy kilkanaście razy (śpi od mniej więcej pół godziny do 2 godzin). Zanim skończył dwa i pół miesiąca wstawał tylko o 2 i 5, dostawał pierś po czym zasypiał dalej. Po tym czasie zaczął się problem i synek budził się co raz częściej. Zaznaczę, że nic się w tamtym momencie nie zmieniło, zawsze przed 20 jest kąpiel i dziecko zasypiało w łóżeczku, z czasem zaczęło wymagać usypiania ( trzeba było z nim posiedzieć, przytrzymać rączki żeby nie uderzał się nimi po twarzy machając itp.) Na tą chwilę jest tak, że może niesłusznie słuchając rad innych sądziłam, że dziecko jest głodne więc od dwóch tygodni karmię wyłącznie mlekiem modyfikowanym ale nie przyniosło to żadnego skutku. Syn budzi się w nocy i zaczyna plakać, dostaje wtedy wodę do picia lub mleko, zależy kiedy było ostatnie karmienie, czasem to wystarczy żeby zasnął. Najczęściej jednak trzeba go poklepać po pleckach, obrócić na boczek i wtedy albo zasypia albo jest płacz do godziny czasu i wtedy dopiero daje się uśpić a za chwilę znów to samo. Dziecko w dzień śpi zazwyczaj 2 razy po 1,5 godziny o 10.30 i 15. Bardzo proszę o pomic co mogę zrobić żeby pomóc jemu i sobie.

Gość gość
może żeby? spróbuj jakiejś maści albo syropu. jak pomoże to wiadomo ze to to

Gość gość
Glupio zrobilas,ze posluvhalas sie rad i zapychasz dziecko mm. Moim zdaniem opcje sa 3. Pierwsza to standard- moze brzuszek go boli? Druga- moze zabkowanie? Jak ktos tu juz napisal- posmaruj zelem i zobaczysz czy pomoze. Trzecia ipcja- upaly. Jak ubrane kladziesz dziecko do snu? Przykrywasz je czyms? Jaka twmpwratura w pokoju? Macie nawilzacz? Moze ma za suche powietrze i nis go drazni?

Gość gość
Mam pół roczną ccóreczkę i jest to samo nie może spać ale ząbkuje i Pani doktor przepis zła czapki ziołowe ,bezpieczne ,uspokajające i przeciw bólowe . Malutka przedpłata wczorajszą noc .... zasneła o 2p i wstała jakoś po 7 rano. Nie pamiętam nazwy ale są dobre . Pół rocznemu dziecku może rownieź nie wystarczać mleko matki i może budzić się z głodu ale ,moją małą na nutramigenie wieczorem o rano zagęszczam co klikiem. Na początku nie smakowało jej to ale po czasie się przyzwyczaiła. Sprubuj jednego lub drugiego

Gość Autorkkka
Zeby wykluczylo juz dwoje pediatrow, mowia ze daleko... ja mialam dopiero po roczku wiec moze u syna tez tak bedzie. Oczywiscie itak probowalam zeli na zabkowanie i syropu przeciwbólowego na noc - bez zadnego efektu. Upaly wykluczam, poniewaz ten stan trwa juz ponad 3 miesiace wiec warunki byly rozne... nosek codziennie nawilzam woda morska. Czy ktos jeszcze ma jakies pomysly? blagam bo mi sie juz skonczyly

Gość gość
Moja córka też tak miała. Teraz ma już ponad rok i nadal kilka razy budzi się w nocy. Aczkolwiek ku mojemu zdziwieniu w upały budzi się tylko raz, może dwa. Zmiana nastąpiła, gdy przestałam ją przykrywac. Teraz ma swobode i "wedruje" po całym łóżeczku. Zrób eksperyment, ubierz synka w cieplejsza pizamke, ale nie przykrywaj.

Gość gość
Też miałam taki problem. U mnie pomogły wieczorne spacery. To znaczy jeżeli dziecko kładzie się koło 20.00, to spacer koło 19.00. U nas trwał dosłownie 15 minut. Spacery moje dziecko tak jakby relaksowały. Z innych rzeczy, które u nas przeszkadzały spać, to mleko, możliwe, że boli brzuszek. Próbowałaś zmienić mleko? Na noc podawać espumisan? Mój dzieciak nie przybywał na wadze i pediatra zaleciła, żeby na noc podawać kaszkę lub kleik. Ale u Nas spacery pomogły a waga sama się unormowała. Jeżeli to problemy z brzuszkiem spróbuj podać mu czopek glicerynowy, wystarczy połowa. Wyprózni sie i będzie miało czyste jelita, zobaczysz czy lepiej śpi.

Gość gość
ale ,moją małą na nutramigenie wieczorem o rano zagęszczam co klikiem. x Swoją małą zagęszczasz? Ogarnij się.

Gość gość
gość dziś Mam pół roczną ccóreczkę i jest to samo nie może spać ale ząbkuje i Pani doktor przepis zła czapki ziołowe ,bezpieczne ,uspokajające i przeciw bólowe . Malutka przedpłata wczorajszą noc .... zasneła o 2p i wstała jakoś po 7 rano. Nie pamiętam nazwy ale są dobre . Pół rocznemu dziecku może rownieź nie wystarczać mleko matki i może budzić się z głodu ale ,moją małą na nutramigenie wieczorem o rano zagęszczam co klikiem. Na początku nie smakowało jej to ale po czasie się przyzwyczaiła. Sprubuj jednego lub drugiego x Po jakiemu ten bełkot z błędami ort. i interpunkcyjnymi? Napisz to po polsku, bo nie można zrozumieć.

Gość gość
Powody mogą być przeróżne. Każda noc tak wygląda? Czy są lepsze i gorsze momenty? Od problemów żołądkowych. Ktoś wyżej napisał, że można spróbować podawać Espumisan. Najlepiej do mleka lub wody. Na opakowaniu jest od 5-10 kropel. Podaj pierwszej nocy 10 kropel, jeżeli nie pomoże następnej 20. Przystawiasz jeszcze do piersi? Może zwyczajnie dziecko potrzebuje trochę bliskości? Na myśl przychodzi mi jeszcze jedna ewentualność. Dziecko nie potrafi się wyciszyć i usnąć. Może w dzień ma za dużo wrażeń? Spróbuj przez dzień eliminować bodźce typu: ludzie, głośny śmiech, muzyka, machanie zabawkami. Przez dzień mów spokojnym stonowanym głosem, przyciemnij pokój. Moje dziecko, kiedy miało sytuację alarmową uspokajało się przy suszarce. Uwielbiało ten odgłos i spało jak suseł.

Gość gość
Napiszę cos co nie zostalo ujete powyzej. Maly moze miec alergie na jakies produkty, ktore spozywasz. Caly czas jest niespokojny? Powod braku plynnego snu moze byc blachy, ale tez powazny. Corka ogolnie byla niespokojna, po badaniach okazalo sie ze ma bakterie w moczu. Powiedz pediatrze, zeby zrobic badania moczu i krwi. Ja mialam problem, zeby zrobil podstawowe badania, zbywal mnie. Dopiero jak powiedzialam, że calkowicie stracila apetyt zlecil badania.

Gość gość
mi tez sie wydaje, ze cos dziecku dolega. moj spal do trzeciego kediaca bardzo dobrze, a potem nagle zaczal budzic sie po kilkanascie razy w nocy! koszmar, bo ani nie spisz ani nie wiesz jak dziecku pomoc... sluchalam lub nie rad typu zeby, brzuszek, glodne, zmeczone, zimno/cieplo itepe. zaczelam rozszerzac diete i podawac regularne posilki, w tym jeden posilek bezmleczny (papka z warzyw). mleko zaczelam zageszczac kleikiem kukurydzianym, na wieczor daje kleik ryzowy, teraz zaczelam wprowadzac manna kaszke (czyli gluten). nabawil sie biedny plesniawek i po wyeliminwaniu ich spi o wiele lepiej- pobudka rano i na sniadanie mleko z kleikiem kukurydzianym, zabawa, drzemka, mleko, drzemka a potem obiadek, zabawa i krotka drzemka wieczorem i kolejne mleko, krotka zabawa, kapanie i kleik ryzowy gesty. potem dochodzi jedno karmienie w nocy o roznych porach. czesc nocy spi w lozeczku a czesc przewraca sie w lozku dopoki go nie wezme do siebie. i tak do 7. lub 8. lub 9, jesli zbudzi sie nad ranem. sprobuj karmic poznym popoludniem a potem wieczorem do spania, a potem jeszcze zanim sama pojdziesz spac kolo 11/12. u mnie taki model najlepiej sie sprawdzil. pozdrawiam i powodzenia!

u nas mala plakala przez sen, wtedy bralam ja na rece przytulalam i czekalam az spokojnie zasnie i do lozeczka odkladalam. ma supermami poduszke jak literka c, dzieki ktorej mala nie przewraca sie z jednego konca lozeczka na drugi koniec ttylko bezpiecznie spi