Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odwodnienie?

Polecane posty

Gość gość

moja trzylatka dzisiaj obudzila sie z bardzo suchymi ustami, bardzo ciepla i przez chwila drzaly jej raczki, dostala duuuzo picia i jest lepiej ale czy to bylo odwodnienie?

Gość gość
a wystawał jej brzuszek? tzn był twardy i wystający? bo to jeden z objawów. Podawaj jej powoli i małe(!) ilości wody. By organizm się nawodnił a nie wysikał tego zaraz

Gość gość
Bardzo ciezko oddychala, a ciezko do brzuszka nie zwrocilam uwagi, Bardzo sie przestraszylam

Gość gość
Pierwsze i najważniejsze - uszczypnij skórę lub naciśnij palec i zobacz czy szybko wraca do normalnego ksztaltu, dwa to zobacz czy ma "klejacy" język, np przyloz patyczek ale nawet palcem mozesz poczuć - to pierwsze objawy odwodnienia i wtedy należy szybko podać elektrolity, tez mam 3-latka w domu i zawsze w domu mam Orsalit (w smaku nie za dobry, można go rozpuścić w soczku czy czymkolwiek), on błyskawicznie uzupełnia płyny i przeciwdziała odwodnianiu, czasem sama woda to za malo

Gość gość
Tylko ze w tym momencie jest juz dobrze, wiec nie wiem co juz robic

Gość gość
Skoro jest już dobrze to o co chodzi?

Gość gość
martwie sie zeby sie sytuacja nie powtorzyla

Gość gość
No to pogadaj z pediatrą o tym w poniedzialek. Piszesz że była ciepła -gorączkę miała? A wcześniej dziecko piło czy nie?

Gość gość
Autorko nawet jesli wydaje Ci się, ze jest ok to elektrolity nie zaszkodzą, w kazdej aptece bez recepty jakieś kupisz. I na przyszłość pilnuj, żeby dziecko dużo piło i gdy zdarzy się taka sytuacja (a w te upały może, nawet mimo picia) to od razu uzupełnij elektrolity i będzie ok

Gość gość
Dla dziecka lepsze niż orsalit są napoje typu Oshee. Przynajmniej smaczne to, bo ja dorosła od Orsalitu wymiotuję to co dopiero dziecko. :D

Gość gość
Ja mojemu nie daje takich napojów jak oshee a orsalit można dodać do jakiegoś soczku

Gość gość
Dodanie soczku niczego nie daje. :D Obrzydliwe to i koniec. Aż dziw bierze, że nie potrafią z tego zrobić smacznego napoju w dzisiejszych czasach. Albo przynajmniej wypijalnego.

Gość gość
Bardzo sucha u rozgrzana, kupilam orsalit i podalam, pila ale szla spac po 20 i od tego momentu nie pila a w pokoju mamy bardzo duszno

Gość gość
A temperaturę mierzyłaś? Może przegrzała się na słońcu.

Gość gość
Nie byla wczoraj na dworze, gdyz moj kregoslup odmowil posluszenstwa i byla tylko na balkonie w cieniu

Gość gość
Nie dałaś w nocy dziecku pić a na pewno się kręciła, wstyd ! Twoja wina

Gość gość
no tak czytam o nie daniu pić w nocy,ja mojej corce nie daje bo nie budzi sie to co mam przez sen rurke wetknac?

Gość gość
Nie odwodniona tylko normalnie spragniona. Postaw dziecku koło łóżka butelkę czy bidon z wodą. Kup nawilżacz powietrza i wiatrak.

Gość gość
Tak, obwiniam sie ze doprowadzilam ja do takiego stanu, dlatego czytam rady zeby bylo lepiej

Gość gość
Dajcie spokój, moj tez nie pije bo się w nocy nie budzi :/ nie straszcie dziewczyny, przy tych upalach nawet jak się dużo pije to można sie odwodnić

Gość gość
Bylismy w piatku u lekarza z nia 200km od domu i mysle ze moze te kilka h w aucie zrobilo tez swoje...

Gość Tasia87
Przy odwonieniach najlepiej dać dziecku napój izotoniczny. Na pewno nie dawajcie tylko izotonika Oshee. Będą mieli sprawę w sądzie za podawanie nieprawidłowej ilości kolagenu w napoju.

Gość gość
Tego napoju na pewno nie tknę, miałam z nim przykre doświadczenia, a teraz jeszcze ta sprawa o oszustwo, ech ja to trzeba uważać