Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaproszenie na wesele dla nieżonatych i niezamężnych bez osoby towarzyszącej

Polecane posty

robienie wielkiego wesela z noclegami jest w cholere kosztowne i bardzo trudne logistycznie. ale jak juz sie robi, to powinno sie wziac na klate trudnosci i koszty takiej imprezy. a jak sie autorka obawia, ze rodzina zaprosi jako osoby towarzyszace "nie wiadomo kogo", to po kij taka rodzine zaprasza? X z tymi osobami powyzej i ponizej 18 roku zycia to troche glupie, bo jak np. jedna dziewczyna bedzie miala urodziny tydzien przed weselem a druga tydzien po, to co, jedna zaprosic z para, a druga bez? :o

Gość gość
Osoba poniżej 18 to osoba niepełnoletnia i powinna dostać zaproszenie z rodzicami. Tu nie ma pola do dyskusji. Jak już mielibyśmy robić wyjątek dla nastolatków to może zróbmy tez dla dzieci bo przecież już w podstawówce niektórzy przezywają pierwsze zauroczenia...dajcie spokój. Myśle ze zasada os dorosła + od towarzysząca i os <18 z rodzicami jest ok.

Gość Woliana
Ja bym nie poszła na wesele dyby mnie zaproszono bez mojego narzeczonego! Też byłam na takim weselu z noclegami dla gości w http://www.hotelsulkowski.pl i wszyscy byli zaproszeni z osobami towarzyszącymi! W sumie hotele zazwyczaj na taką ewentualność troszkę inaczej liczą cenę za takie noclegi.

Gość gość
Autorka się skapnęła, że jej kasy nie starczy i szuka oszczędności. Radziłabym w ogóle nie zapraszać młodzieży, będzie taniej.

Gość gość
hotel ? przecież to ma być pałac na wyspie :-D

Gość gość
Pałac nie może być hotelem :p?

Gość Falida
Ten Hotel Sułkowski jest kapitalny i uważam, że idealny na tego typu imprezę jak wesele. Koleżanka z pracy miała organizowane w nim wesele. Osoby będące tam w delegacji pozytywnie się o nim wypowiadały!

Gość gość
z tymi osobami powyzej i ponizej 18 roku zycia to troche glupie, bo jak np. jedna dziewczyna bedzie miala urodziny tydzien przed weselem a druga tydzien po, to co, jedna zaprosic z para, a druga bez? X Żabala, to wtedy można przyjąć zasadę rocznika, nie miesiąca :P Chyba każdy w rodzinie się orientuje kto ile ma lat i nie wylicza tego co do dnia :P Bo jak ktoś już zauważył...gdyby robić wyjątki dla takich 16,17 latków to dlaczego i nie dla 13latków ? Przecież niektórzy już na tym etapie mają sympatię i uważają to za bardzo poważne związki :P Jakaś granica musi być wyznaczona i tyle.

Gość gość
Żabala, zresztą uważam, że zasada, że Ci poniżej 18nastki z rodzicami a reszta z osobą towarzyszącą to i tak bardziej liberalne podejście do sprawy niż te, które prezentuje autorka :P

Gość gość
"Jakaś granica musi być wyznaczona i tyle." xx Popieram. A, żeby nikt się nie obraził na zasadzie "czemu zdecydowaliście tak, że Olka lat 16 może iść z chłopakiem a Milenka lat 15 już nie ?" to się bierze i wyznacza z góry ustaloną granicę ustawową - tj. 18 lat i wtedy nikt się nie czepia.

Gość gość
i po co takie bzdury wypisujecie? jakie 15sto czy 16 latki??? autorka pisała o ludziach 25letnich - ale często zmieniających partnerów! i że ich partnerzy to "byle brudasy" co chcą się napić i nażreć za darmo i wybzykać w hotelu

Gość gość
Poruszamy tu kilka wątków, niekoniecznie związanych z autorką, bo znaleźli się tu tacy co twierdzą, że aby nie wyjść na buraka to trzeba nawet gimnazjalistów koniecznie zapraszać z osobami towarzyszącymi :P

Gość gość
Wątpię zeby facet czy kobieta pozwolili pójść na wesele swojemu partnerowi samemu,oczywiście jeśli są ze sobą dłużej niż kilka miesięcy albo nawet planują slub. X To co to za związek, w którym trzeba mieć zgodę drugiej strony na to, żeby iść na RODZINNĄ IMPREZĘ ? Sorry...ale czy do wysrania się też potrzebujecie swojego chłopaka.dziewczyny ? I druga sprawa...Jakby ktoś z waszej rodziny poprosił was o spotkanie na osobności też byście odmówili bo przecież wy wszystko musicie robić ze swoim chłopakiem/dziewczyną ?

Gość gość
popieram , tez bym tak zrobila ;)

Gość gość
Ja do 18 r.ż. zapraszałam samych, a po 18 z osobą towarzyszącą. Nie mi oceniać wybory życiowe dorosłych w końcu ludzi - ja wychodzę z założenia, że myślący człowiek każdy związek traktuje poważnie - jako potencjalnego partnera na całe życie, nie ważne czy jest się na etapie bycia parą, narzeczeństwem czy małżeństwem, bo każdy z tych etapów może się skończyć rozpadem związku. A jak ktoś jest niemyślący to cóż, to już nie moja wina...

Gość gość
Jezu, bylam kiedys na weselu sama (mialam 22 lata, nie bylam w zwiazku, a nie chcialam brac byle kogo, mimo ze zaproszenie mialam z os. tow.), z mojej strony nie bylo ani jednej samotnej osoby, a z drugiej strony te kilka osob, ktore przyszly saem, bawilo sie od samego poczatku w swoim kregu. Jasne, ze potanczylam troche z kuzynami, troche w kregu, ale jednak zazwyczaj na weselu bawi sie ze swoja druga polowka - czulam sie tam jak piate kolo u wozu, mialam wrazenie, ze kuzyni i mezowie kuzynek tancza ze mna z litosci, najgorsze wesele na jakim bylam. Na szczescie nigdy wiecej mi sie to nie zdarzylo... Zmylam sie z wesela kolo 1, poprawiny wspominam duzo lepiej...

Gość gość
ja bym wolala nie miec noclegu i w razie potrzeby sobie zalatwic niz byc zaproszona bez os. towarzyszacej. To troche przegiecie, bo nocleg w razie czego mozesz dokupic, a troche nie wypada prosic o wykupienie talerzyka dla os. towarzyszacej. bezsens

"Żabala, to wtedy można przyjąć zasadę rocznika, nie miesiąca jezyk.gif Chyba każdy w rodzinie się orientuje kto ile ma lat i nie wylicza tego co do dnia jezyk.gif Bo jak ktoś już zauważył...gdyby robić wyjątki dla takich 16,17 latków to dlaczego i nie dla 13latków ? Przecież niektórzy już na tym etapie mają sympatię i uważają to za bardzo poważne związki jezyk.gif Jakaś granica musi być wyznaczona i tyle. " X ta granica powinna byc wyznaczona przy zapraszaniu gosci, tzn. dzieciakow i tzw. mlodszej mlodziezy mozna nie zapraszac. generalnie ja odbieram to tak, ze autorka musi sie przed cala wielka rodzina pochwalic bogactwem i slubem, a tu sie nagle skapnela, ze kaski nie starczy i trzeba przyciac wydatki. tak to z boku wyglada i tak to odbierze rodzina. a jak sa jakies zzyte kuzynki i 18stki pojda (i beda nocowac) z partnerami, a 17stki nie, to moga byc niezle kwasy potem, zwlaszcza ze strony wujciow i cioteczek, ktorych corki zostaly zaproszone samotnie. no ale to wesele autorki i jej ewentualny problem, ja tylko wypowiadam swoje zdanie.

Gość gość
Strach pomyśleć:-(ile takie wesele narobi zamieszania,a ile osób skłóci i narazi na wydatki.W 2010moja kuzynka miała takie problemy,na weselu było kilka osób bez osób towarzyszących,bo z tego co wiem,nie mieli z kim pójść.Dzieci biegały na imprezie,wrzeszczały,rozrabiały,kilka osób schlało się do zerzygania,to było w domu weselnym z noclegami.Potem było,kto dał za mało do koperty,teściowie się licytowali,kto dał młodym więcej ,o kupno mieszkania i kto z lepszej rodziny pochodzi,kiedy powinni mieć dzieci.Wtedy zaczęły się nieporozumienia,tak zaraz po ślubie i teraz się rozwodzą.5lat po ślubie,a taki był cyrk z tym weselem:-P

Gość gość
a jak sa jakies zzyte kuzynki i 18stki pojda (i beda nocowac) z partnerami, a 17stki nie, to moga byc niezle kwasy potem, zwlaszcza ze strony wujciow i cioteczek, ktorych corki zostaly zaproszone samotnie. X Żabala, ale gdzieś tę granicę wyznaczyć trzeba...jak się pójdzie na rękę 17 latkom to 16astki będą obrażone itd. Sorry ale dla mnie to są dzieci i kropka. I nie wiem o jakie pretensje ze strony wujków Ci chodzi ? Większość takich rodziców nawet nie wie o istnieniu jakiegoś chłopaka/dziewczyny w życiu córki/syna...że niby mieliby się obrazić, że ich 16 letnia córka nie śpi ze swoim chłopakiem w pokoju :) ? No chyba żartujesz :P Sprawa jest dość jasna - jedne kuzynki są pełnoletnie, drugie nie. I tu się nie ma co obrażać. Te 18 lat to jest taka granica umowna, z którą większość się zgodzi.

nie mowimy tylko o nieletnich, przed chwila byla rozmowa o osobach do 26 lat - jak pisze autorka. nieletni to byl temat poboczny. wiele osob zaproszonych bez osoby towarzyszacej na to wesele po prostu nie pojdzie i autorka osiagnie swoj cel - bedzie taniej :)

Gość gość
No był poboczny ale się rozwinął :P Co chciałam jeszcze dodać ? Nie widzę powodu, żeby nie zapraszać dzieci ani młodszej młodzieży bo nie dostaliby zaproszenia z osobą towarzyszącą. Małolat/małolata powinien wiedzieć, że jest małolat i z pocałunkiem ręki podziękować, że ktoś o nim pamiętał :P A nawet gdyby taki 17 latek nie chciał przyjechać bez dziewczyny to i tak rodzice go wezmą bo będą mieli stracha, że podczas ich nieobecności sajgon i bibę na chacie zrobi :D

Gość gość
No nie wiem, mnie rodzice w wieku 17, 18 lat zostawiali samą w domu na dłużej niż weekend - jechali na urlop, a ja zostawałam w domu. Nigdy im sajgonu nie zrobiłam, o imprezach zawsze wiedzieli. Jak wychowali, tak mieli, nie miałam potrzeby ukrywać przed nimi to, że zapraszam znajomych do domu, bo wiedzieli, że nie rozniesiemy chałupy w pył, nie uchlejemy się do nieprzytomności i nie spłodzimy bandy dzieciaków w napadzie dzikiej orgii ;P Taki off top:P

Gość gość
no dobra, ale może starzy małolata będą go i tak chcieli zabrać na wesele bo przecież nie wypada nie przyjechać i olać rodzinę :P Ojciec krzyknie "masz jechać" i pojedzie :P

Gość gość
Nie obecność takiego małolata zostałaby źle odebrana w stosunku do jego rodziców :P I taki przykład - na pogrzeb cioci też nie pojedzie bo zostanie zaproszony bez dziewczyny :P ?

Gość gość
nieobecność, * ;) sorkie

Gość gość
I tak samo może wyglądać sytuacja z 26 letnim kuzynem autorki jeżeli to koleś typu wieczny niebieski ptak mieszkający z rodzicami :P Matka każe jechać bo odetnie dostęp do kieszonkowego :D i biedaczysko będzie wolał przemęczyć noc z kuzynkami i ciotkami niż miałby mu zostać odcięty "dochód" :D

"Małolat/małolata powinien wiedzieć, że jest małolat i z pocałunkiem ręki podziękować, że ktoś o nim pamiętał" X no faktycznie wielki zaszczyt, dostac zaproszenie na slub osoby, ktora ma w d***e swoich gosci. X "no dobra, ale może starzy małolata będą go i tak chcieli zabrać na wesele bo przecież nie wypada nie przyjechać i olać rodzinę jezyk.gif Ojciec krzyknie "masz jechać" i pojedzie" X serio takie rzeczy dzialy sie w twojej rodzinie? nic dziwnego, ze nazywasz rodzicow 'starymi'. wspolczuje.

Gość gość
serio takie rzeczy dzialy sie w twojej rodzinie? x Czyli jakie :P ? Ze ojciec mówi nieletniemu jak ma się zachować :P ? No faktycznie, patola po całości :P

"Czyli jakie jezyk.gif ? Ze ojciec mówi nieletniemu jak ma się zachować jezyk.gif ? No faktycznie, patola po całości jezyk.gif" X ze rodzice zmuszaja do czegos dzieci wbrew ich woli i traktuja jak swoja wlasnosc.