Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z wyborem chrzestnego

Polecane posty

Gość gość

Mój mąż (jedynak) nie zgadza się, aby mój brat był chrzestnym, ponieważ go nie lubi. Brat nie pracuje, ma niedojrzałą osobowość, miewał epizody z depresją i agorafobią. Mąż proponuje swojego kuzyna, za którym z kolei ja nie przepadam za to jaki ma stosunek do zwierząt i z którym nie utrzymujemy bliższych kontaktów. Chrzestnym starszego dziecka jest przyjaciel męża i moja przyjaciółka. Teraz mamy problem. Powtórzyć chrzestnych nie chcemy, bo przyjaciel męża nie interesuje się chrześnicą, nigdy o nią nie pyta, nigdy nie przyjechał na jej urodziny (my do jego dziecka jeździmy -mąż tam jest chrzestnym). Myślałam już, by chrzestnym był ksiądz, który udzielał nam ślubu i chrzcił pierwsze dziecko, ale nie wiem czy tak można i czy wypada zaproponować księdzu :) Co Wy zrobiłybyście? Upierałybyście się na swojego brata?

Gość gość
ja mam podobny problem, tzn nie mamy kogo wybrac na chrzestnych i postanowiliśmy, ze dziecko samo zdecyduje, czy chce być ochrzczone jak dorośnie...

Gość gość
gość dziś - Ale kiedy? Jak będzie się zbliża pierwsza komunia, czy jak będzie pełnoletnie?

Gość gość
jak będzie dorosłe, niekoniecznie pełnoletnie chodzi o to, ze znam osoby ochrzczone za niemowlęcia i obecnie niepraktykujące, a znam takie, które decyzję podjęły w wieku nastu lat, np przed bierzmowaniem i do dziś są b.wierzące

Gość gość
Cieżki temet... Niemniej jednak pewnie upierałabym się na swojego brata. przy okazji, bardzo pomocna stronka przy organizacji własnie takich iprez http://chrzcinyikomunie.pl/

Gość gość
Nie ma znaczenia jaki jest Twój brat,bo to jego życie a bycie chrzestnym to całkiem coś innego.Ja bym wzięła brata bo wkońcu to Twoja krew!

Gość gość
Czy ten ksiądz to jakiś wasz znajomy? Bo jeżeli nie, to utracicie z nim kontakt. Może zostać wysłany do innej parafii, dziesiątki kilometrów od was i dziecko nie będzie go znało. Inna opcja to całkowita rezygnacja z drugiego chrzestnego i pozostanie przy jednym.

Gość gość
Co wy macie z tym utrzymywaniem kontaktów z chrzestnym? Po co wam to? Dla kasy? Prezentów? Też miałam problem z chrzestnym i dzwonie do kuzyna - słuchaj dziecko chrzcimy i w ramach formalności potrzebny chrzestny? Pomozesz? Oczywiście się zgodził i po sprawie. A to że nie utrzymujemy kontaktu to mi koło d**y lata. Po co mi to?