Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie imiona żeńskie uważacie za ładne, z klasą

Polecane posty

Gość gość
Wlasnie o to mi chodzi, ze Polacy dali im wszystko jak na tacy po czym pomagali im w czasie wojny, a po wojnie zapomnieli o Polakach.

Gość gość
Nie rozumiesz mojego punktu. Polacy wlasnych imion nie uznaja za ladne z klasa. Nikt nie zaproponowal nawet jednego polskiego imienia kladac nacisk na okreslenie imionami ladnymi z klasa na miedzynarodowe tak jakbysmy byli cielakami bez histori.

Gość gość
Polacy rozkodowali enigme w 35 lub 36, bez nas Anglicy tego zrobic nie potrafili.

Gość gość
Z tego co piszesz na temat enigmy wynika, ze znasz ten temat tylko w kontekscie angielskim co mnie nie dziwi, ale przykro mi jest, ze nie znasz calej histori od poczatku i negajusz moja wiedze na ten temat. To jest kolejny przyklad "swojego nie znacie, a cudze chwalicie" tak jak z imionami na tym forum.

Gość gość
gość dziś A ty zdajesz sobie sprawę, że mówiąc po "polsku" tak naprawdę używasz tysięcy spolszczonych słów pochodzenia obcego? Niemieckich, rosyjskich, żydowskich, czeskich, węgierskich, łacińskich... A reszta "rdzennie polskich" to indoeuropeizmy, czyli z czasów "przedsłowiańskich", o korzeniu wspólnym dla przeróżnych narodów (a więc w wielu językach podobnie brzmiących/zapisywanych). Niby więc dlaczego imiona miałby tu być wyjątkiem? I ciekawe jakie imiona, bo jakby tak przeegzaminować te "polskie" to pewnie też masa byłaby wspólna dla różnych państw słowiańskich. No, chyba, że chodzi o takie kompletnie wymyślone jak Grażyna (czyli ze 3 na krzyż).

Gość gość
1:44 Czytales cos na temat jezyka polskiego jak jezyka bardzo archaicznego, albo tych uczonych ktorzy przez wieki zwracali uwage jak podobny jest jezyk poslki do sanskrytu? Zauwazyles jak mozesz przeczytac teksty polskie sprzed wiekow i nadal je rozumiesz, a Anglicy ledwo pojmuja Szeskpira (i to tylko co poniektorzy)? A wiesz co to oznacza? To oznacza, ze w porownaniu do innych jezykow mamy bardzo malo zapozyczen. Takze ja wiem calujemy d**y wszystkim na okolo i holdujemy ich cudownym osiagnieciom, ale jest bradzo mozliwe, ze to oni brali od nas zapozyczenia przed wiekami tak jak teraz my lecimy na ich wyrazy.

Gość gość
Co sie stalo z kometarzami na temat Enigmy? Nie ma chetnych do powtarzania jak to oni wszystko rozkodowali i wymyslili? Ktos poczytal na ten temat i stwierdzil, ze to Anglicy nam, a nie my im powinnismy d**y calowac?

Gość gość
Temat nie jest o Enigmie, tylko o imionach. Na temat Enigmy raczej nie da sie wypowiadziec autorytatywnie w 2 zdaniach na takim forum.Byłam kiedys na dwugodzinnym wykladzie na ten temat i wcale nie został wyczerpany. Proponuję, żeby osoba, ktora oburza sie na brak w temacie polskich imion z klasą podała je po prostu, zamiast pieklic sie na Anglikow. Będzie to bardziej do rzeczy.

Gość gość
O czym ma świadczyć fakt nadawania czysto polskich imion? O patriotyzmie? Lepiej objawia się patriotyzm w płaceniu podatków, głosowaniu w wyborach, poprawnym posługiwaniu się językiem itp. A imiona? Jaka to różnica? Mogą być polskie, ale nie muszą. Tym bardziej, że część osób chce świętego patrona imienia - a wtedy możliwości byłyby ograniczone.

Gość gość
gość dziś W porównaniu z innymi językami mamy bardzo dużo zapożyczeń. Uczyłaś się łaciny i któregoś z języków romańskich? Nie? To się naucz. I potem zobacz, ile słów w językach romańskich wywodzi się bezpośrednio z łaciny (a łacina jest tak samo językiem indoeuropejskim jak i prasłowiański). W polskim z języka "wyjściowego" zachowany jest ułamek procenta słów (i to głównie w nazwach własnych). Co do sanskrytu, to tak samo podobny będzie język rosyjski chociażby. Czy masa innych - kwestia doboru słów do porównania. Zwykłe indoeuropeizmy. Kilkunastu słów, doprecyzujmy, bo 99% będzie zupełnie innych. Ot, ładny przykład dla litewskiego (który nawiasem mówiąc jest uznawany za najbardziej zbliżony do protoindoeuropejskiego, i pod względem zachowanych słów, i gramatyki): https://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_language#Indo-European_vocabulary I nie wiem, co ma ewolucja wymowy i pisowni w danym języku do zapożyczeń? Bo ten nieszczęsny Szekspir używał w większości (wiadomo, niektóre wyszły z użycia) tych samych słów, co i dzisiejszy angielski, tylko inaczej były one pisane i/albo wymawiane.

Gość gość
23:55 Podalam imiona. Twoje stanowisko jest, ze my zapozyczalismy z laciny, moje jest, ze lacina zapozyczala od nas takze jest impas.

Gość gość
00:07 Przepraszam, ale nikt powazny nie uwaza wikipedi jako zrodla informacji takze sama sobie to czytaj. Hasla na wikipedi sa podawane przez zwyklych ludzi i nie wigorystycznie sprawdzane, dlatego z takim przekonaniem wypowiadaja sie na wiele temat. Poczytaj ksiazki na ten temat i wtedy przeslij mi link.

Gość gość
23:55 To ty sie naucz czytac opinie wielu osob na ten sam temat i moze wtedy bedziesz w stanie dyskutowaac na ten temat. Jezeli nie widzisz zwiazku pomiedzy trwaloscia slow w jezyku i jej ciaglosci przez tysiac lat w Polsce podczas gdy w innych krajach jezyk zmianil sie tak drastycznie, ze ludzi nie potrafia zrozumiec swoich przodkow po nawet nie polowie tego czasu i jaki to ma zwiazek z nazwaniem jezyka arachaicznym to ja niestety nie moge ci pomoc, Jestes poza moim intelektualnym zasiegiem. Tak czytalam, ze niby litewski najpodobnijeszy, ale tylko na wikipedi, a z tego mozna sie tylko posmiac.

Gość gość
23:23 ja podalam tylko za przyklad enigme jak holdujemy zagranicy i jej imionom to nie ja zaczelam sie wypowiadac jak to Anglicy so cudotworcami enigmy. Ja potrafilam swoje stanowisko w kilku zdaniach napisac i podobno wyjasnienie czyste i krotkie jakiejs pozycji jez oznaka intelektu. Tak wiem okazalo sie, ze nie znasz histori enigmy tak jak myslaes/las, ale jest to dokladnie o czym mowie. Ja rowniez napisalam swoje imiona, a piekle sie nie o Anglie tylko o podejscie w naszym narodzie to wszystkiego co zachodnie. Imiona z klasa moga byc tylko nie polskie. Jak jest wybor, zeby widziec enigme jako osiageniecie Polakow to Polacy wybeiraja mowic o kontynuowaniu pracy Polakow przez Anglikow. Widze, ze nikt nie jest zainteresowny osiagnieciami Polakow, ani ich tradycjami czy tez zauroczeni rodzimymi imionami. Tak jak pisalam jak brakuje argumentow to zaczyna sie wyzywanie i juz mnie zredukowana do turboslowianki. Poklepcie sie po plecach. Niech zyje Anglia, niech zyja Niemcy i Francje! Najcudowniejsze miejsca na planecie.

Gość gość
Grażynki co wy tu odpiergdalacie ? To tematy nie na wasze polskie blond główki. Wróćcie do pogadanki o imionach ładnych i z klasa.

Gość gość
Masz racje, przepraszam, powtorze wiec swoje imiona z klasa Wiktoria Kunegunda Hermenegilda Pulcheria Eufrozyna Himiltruda Hildegarda a jeszcze jakies francuskie Chantal Fabienne Geraldine Alez klasowe te imiona sa takie miedzynarodowe.

Gość gość
gość dziś Nie no jasne, za to blog jakiegoś geodeciny niedorobionego to jest autorytet, że hej :D :O

Gość gość
gość dziś Twoje "stanowisko" nie ma żadnego poparcia naukowego. Ale co się dziwić, ciebie nauka nie interesuje, tylko twoje własne widzimisię.

Gość gość
gość dziś To się może tego litewskiego naucz? I paru innych? I postudiuj językoznawstwo? Wtedy podyskutujemy na tym samym poziomie intelektualnym :)

Gość gość
Maria, Zofia, Anna, Helena , Małgorzata, Katarzyna , Aleksandra ,Joanna ,Krystyna ,Wanda .

Gość gość
Dżesika, Nikola, Wiktoria, Dajana, Vanessa, Szantal, Melanija.

Gość gość
Anna,Alicja,Laura,Stefania,Zofia,Helena

Gość gość
Helene uważam za jedno z najbrzydszych imion

Gość gość
Although true that I do not speak Lithuanian, I do speak other languages and even have university degrees in foreign languages. Miedzy innymi robilam studia antropologiczne i jezykoznawstwo jest jej czescia. Podazajac za Occam's razor gdzie najprostsze wytlumaczenie jest prawidlowym. Lacina nie wypowiada c jako c, posiada tylko kilka slow z z wiec tlumaczenie, ze slowa takie byly orginalne w tym jezyku jest bzdurne sa to zapozyczenia z jezykow slowiankisch. Takze nie bede podazala jakimis pokretnymi wyjasnieniami w jezykoznawstwie tylko po to, zeby poglebiac polskie kompleksy nizszosci wobbec zachodu, pozostawie to wam, ktorzy tak lubicie calowac zachodnie dupska

Gość gość
gość 2018.09.26 gość dziś A ty zdajesz sobie sprawę, że mówiąc po "polsku" tak naprawdę używasz tysięcy spolszczonych słów pochodzenia obcego? Niemieckich, rosyjskich, żydowskich, czeskich, węgierskich, łacińskich... A reszta "rdzennie polskich" to indoeuropeizmy, czyli z czasów "przedsłowiańskich", o korzeniu wspólnym dla przeróżnych narodów (a więc w wielu językach podobnie brzmiących/zapisywanych). x Głupoty piszesz, bo akurat z łaciny wywodzi się każdy język europejski, a słownik wyrazów obcych nie ma, aż tyle słówek. Mało tego, zdecydowana większość to właśnie łacina. Każdy język ma w swoim zestawieniu obcojęzyczne słówka. Niemcy angielskie, Rosjanie polskie i angielskie, Ukraińcy polskie i rosyjskie. Zapomniałaś jeszcze o jednej ważnej sprawie, o której tutaj piszą. Język polski nie ewoulował naturalnie. Przypominam o przymusowej rusyfikacji i germanizacji, co jest cudem, że nasz język przetrwał w całości prawie nietknięty, co widać po literaturze sprzed rozbiorów.

Gość gość
Kazimiera, Dobrawa, Mirosława, Dobromira.

Gość gość
Przedziwne sa te "patriotyczne " wtręty. Nikt przeciez nie zabrania imion słowianskich, a autorka siedzi przy komputerze zrobionym przez Azjatów, pewnie jadła w zyciu pomarańcze i banany( nie nasze przeciez ), pewnie ma lodówke, tv, itd itd :):)