Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie imiona żeńskie uważacie za ładne, z klasą

Polecane posty

Gość gość
21:29 Od odzyskania niepodleglosci moze nikt nie zabrania nadawania slowianskich imion, ale ta jest calkime nowa sytuacja. Przed rozbiorami, a dokladniej na poczatku XVI kk zakazal nadawania slowianskich imion i aktywnie je tepil tak samo jak tradycje slowianskie. Jak widac z wielkim sukcesem poniewaz tylko garstka naszych imion pozostala w uzyciu takze dziwia mnie te zachodnie lizusy, ktore teraz majac wolna reke dalej jak niewolnicy nadaja imiona wymuszone na nas i nazywaja to gustem. Ja lubie roznorodnosc imion i uwazam, ze fajnie by bylo gdyby chociaz ze 30% imion nadawaych w Polsce mialo korzenie slowianskie, ale w pierwszej setce meskich imion w ubieglym roku bylo ich tylko chyba 8, a w zenskich tylko 4. Wiem wlasciwie nikomu nie przeszkadza, ze nasze imiona wymieraja w swoim wlasnej kulturze...

Gość gość
* w swojej wlasnej kulturze.

Gość gość
Kuźwa, znowu tu przylazłaś, nawiedzona turbooszołomko? Zrób sobie 10-ro dzieci jak dawni słowianie, każde nazwij od jakiegoś słowiańskiego bożka i się ciesz, że taka dzielna jesteś :o

Gość gość
gość wczoraj Z łaciny wywodzi się kilka języków romańskich, czyli zdecydowana mniejszość języków europejskich. Jak można być aż takim ignorantem? :o A słownik wyrazów obcych to jakieś 40 000 (słownie: czterdzieści tysięcy) haseł, i obejmują one tylko słowa obecnie uznawane za obce, a nie te, które na przestrzeni dziejów uległy spolszczeniu (czyli większość korpusu języka polskiego). I żaden język nie ewoluował "naturalnie". W każdym w miarę podbojów czy wpływów handlowych, czy po prostu zwykłego mieszania się ludności, pojawiały się nowe słowa. Ciekawostka dla ciebie: masa słów pochodzenia niemieckiego w języku polskim pojawiła się w okresie średniowiecza - powiedz mi, jaka wtedy zachodziła przymusowa germanizacja? :D

Gość gość
1:36 Tylko tyle masz do powiedzenia? Cholernie interesujace sa twoje wypowiedzi intelektualistko. Znowu tutaj przylazlas? Malo ci innych stron?

Gość gość
1:36 Sprawdz Sobor trydencki z 1563 i przestan bzyczec o turboslowianach- to jest oficjalna historia imion w Polsce. Siegnij czasami po ksiazke moze zamiast wyzywac ludzi na forum.

Gość gość
Kazimiera i Kalmira

Gość gość
Dużo jest takich: Alicja, Anna, Gabriela, Klara, Judyta, Olga, Laura, Oktawia...

Gość gość
Maria, Anna, Aleksandra, Helena,Alicja

Gość gość
Kasandra, Ariadna, Jadwiga, Dobrawa

Gość gość
Alicja, Elżbieta, Anna,Aleksandra,Antonina ... ale tylko bez zdrobnien. Imiona dużo tracą kiedy nagle z Alicji powstaje Ala s z Antoniny Toska... Ja mam na imię Agnieszka i nie cierpię tego imienia...

Gość gość
8.16 nie dziwie się ze nie lubisz swojego imienia.

Gość gość
14;08 naszczescie lubię zdrobnienia, których używają moi bliscy w stosunku do mnie ;).