Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy powinnam zmienić dermatologa? Leczenie trądziku bez efektów

Polecane posty

Gość gość

Od czasów podstawówki mam kłopoty z cerą- zaczęło się od kilku wyprysków, w gimnazjum cała twarz w wągrach, pryszczach... miałam kilku dermatologów, nie pomogli, aż trafiłam na lekarkę, która przepisała mi tetralysal (antybiotyk). Stan cery się poprawił ale po odstawieniu leków pojawiły się nowe stany zapalne, itp. Nadal jestem u tej dermatolog ale zaczynam się zastanawiać czy jej metody są odpowiednie... trądzik jest leczony objawowo, dostaje złuszczające leki, moja cera jest przesuszona. Przechodziłam benzacne, acnatac, epiduo, duac... zero poprawy, mimo tragicznego stanu mojej cary całe gimnazjum się nie malowałam. W szkole średniej nastąpiło pogorszenie- zaczęłam używać podkładów, straciłam już wiarę w to, że się wyleczę, no ale dalej co miesiąc do tej dermatolog. Dostałam znowu tetralysal, co skończyło się długotrwałym leczeniem grzybicy pochwy, pomimo brania probiotyków. Obecnie mam klindacin t i acnelec, moja skóra jest przesuszona, każdy podkład wygląda tragicznie, a niedługo wolne się kończy i trzeba będzie wyjść z domu. I tu nasuwa się pytanie... czy ja sobie wymyślam i pani dermatolog wie lepiej... czy faktycznie powinnam zmienić lekarza. Co myślicie?

Gość gość
A może wystarczyłyby dermokosmetyki?

Gość gość
musisz zrobić sobie badania, bo pryszcze możesz mieć z innych powodów, których lekarz dermatolog nie zobaczy swoim wzrokiem. Też leczę się na trądzik bez efektów. Tetralysal wywoływał u mnie czerwone swędzące plamy na twarzy - szok. Leczę się teraz balsamem kapucynskim i maścią z apteki robioną na zamowienie plus co kilka dni maseczka ( woda utleniona+sok z cytryny + soda oczyszczona) i muszę powiedziec ze przez miesiac na twarzy nie mam zadnej nowej krostki, na plecach wychodza jeszcze, mam nadzieje ze to po prostu oczyszczanie skory....

Gość gość
Przerabiałam to zanim zaczęłam leczenie :(

Gość gość
Tylko jakie dokładnie badania? I kto może je zlecić? Moja lekarka raczej ma gdzieś przyczynę trądziku, wizyta trwa 3 min- ot wypisanie recepty

Gość gość
morfologia, pozniej hormonalne ewentualnie alergiczne. PS. zapytaj o izotek, podobno pomaga u 90% ale ja nie odwazylam sie brac ze wzgledu na zblizający sie slub, a wyczytałam o możliwym pogorszeniu na początku :(

Gość gość
morfologia, pozniej hormonalne ewentualnie alergiczne. PS. zapytaj o izotek, podobno pomaga u 90% ale ja nie odwazylam sie brac ze wzgledu na zblizający sie slub, a wyczytałam o możliwym pogorszeniu na początku :(

Gość gość
Ja mogę polecić swoją dermatolog Lidię Kozub, która przyjmuje w Warszawie. nr do niej to 22 355 24 24. mi pomogła bardzo :)

Gość gość
Słyszałam o izoteku- za bardzo się boję tych efektów ubocznych, no i podobno po odstawieniu problem wraca

Gość gość
w takim razie mamy podobny problem, ja brałam kilka antybiotykow i wydałam masę pieniędzy niestety na nic, postawiłam na leczenie ziołami i to jest dla mnie narazie najlepsze a zarazem tańsze wyjscie niż ciągłe wyniszczanie organizmu antybiotykami...

Gość gość
Chyba jednak poszukam innego lekarza... skoro pani doktor przez tyle lat nie potrafi mi pomóc... U mnie to wygląda o tyle źle, że mam tłustą cerę i pełno suchych skórek, które widać po nałożeniu KAŻDEGO podkładu. Nawet takiego z górnej półki, nawilżającego. Peeling jest oczywiście zabroniony- skóra musi się złuszczać. Taaaak, od ponad 5 lat

Gość gość
Ja ścieram te skórki z nosa i kłade zwykły krem nivea albo z rossmana taką maseczkę super nawilżającą i jest ok w miare z tym

Gość gość
Ja właśnie boję się, że w połączeniu z lekami, które biorę teraz coś może mi zaszkodzić. Mam wysuszający żel na dzień i wysuszający na noc. Moja skóra już nie wie co to nawilżenie, cały czas jest ściągnięta i się łuszczy... Dziewczyny czy tak wygląda kuracja dermatologiczna? :(

Gość mnmbqeoeu0
zmien dermatologa

Gdzie masz trądzik? Na całej twarzy? Pani Doktor zlecała jakieś badania? Wysłała do endokrynologo? Do ginekologa? Trądzik podskórny, czy ropne pryszcze? Dekolt. plecy też zaatakowane? Bardzo tłusta skóra? Masz może nadmierne owłosienie? Nadwage? Niedowage? Włosy tłuste? Wypadają?

Gość gość
Mam trądzik na twarzy i plecach, na buzi głównie okolica ust, mam ropne pryszcze, wielkie grudki pod skórą, na czole bardzo dużo zaskórników, wągry na nosie i policzkach. Nigdy nie miałam robionych badań, jak już pisałam wizyta polega na wypisaniu recepty, pani doktor nie prosi nawet o zdjęcie koszulki, żeby zobaczyć plecy. Z włosami problemów nie ma, mam spore owłosienie, ale jestem szatynką, więc wydaje mi się, że to naturalne

Daj spokój z tą lekarką, skoro nawet zmian nie ogląda, nie trac na nią czasu, wierz mi, mam 26 lat i trądzik od 6, juz dawno po dojrzewaniu dostałam zmian skórnych, a w trakcie dojrzewania, buźka jak niemowlak! Idź do ginekologa, skłam, powiedz, że Twoja PAni Dermatolog wysłała Cię, aby lekarz sprawdził/wykluczył zespół policystycznych jajników. Możesz iść do lekarza rodzinnego i poprosic o badania:morfologia/badania na tarczyce/testosteron/prolaktyne, Jesli u gina bedzie wszytsko okej, warto również odwiedźić endokrynologa. Miałaś kiedys test na alergię? Spróbuj wykluczyć nabiał, całkowicie! NA 2 tygodnie i zobaczysz, czy są jakieś zmiany. Z suplementów możesz łykać tran, badź pić olej lniany. A jak Twój okres? Regularny? Bolesny? I NAWILŻAJ, NAWILŻAJ, NAWILŻAJ tą biedną twarz, bo widzisz dermatolodzy tego nie mówią, ale te wszytskie maści strasznie ją wysuszają, a ona się broni i wytwarza jeszcze więcej łoju. Nawilżaj ją też od środka, ale nie napojami, tylko wodą, dobrze by było te 2 litry dziennie.

Gość gość
Alergia na orzechy była w wieku przedszkolnym, po kilku latach miałam powtarzane testy i z tego co pamiętam nic nie wyszło. Okres raczej regularny i bolesny, dosyć wcześnie zaczęłam miesiączkować, nie miałam chyba skończonych 11 lat, ale teraz to się zdarza i u młodszych dziewczyn. Ginekologa odwiedzam przynajmniej raz w roku bo chociaż dbam o siebie bardzo łatwo łapie infekcje.. wystarczy umyć się mydłem albo wejść do jeziora ;/ Nabiał i słodycze już odstawiałam, bez efektów. Co do zmiany dermatologa to jestem już pewna, że nie mojej lekarce podziękuję za współpracę

Ginekolog robił usg? Więc idź do rodzinnego i poproś o skierowanie na badania i zobaczysz, czy wszytsko jest w normie, następnie odwiedź endokrynologa.

Gość gość
Robił, wszystko wyszło ok. Masz rację dam sobie spokój z tą dermatolog i zacznę szukać przyczyny. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Możesz jescze spróbować oeparol femina, w internetowych aptekach kupisz już za 10 zł, za opakowanie.

Gość gość
Spróbuj kremu qcera, ja go odkryłem przez przypadek i jestem pozytywnie zaskoczony, dermatolog do któego chodziłem przerobił na mnie kilkanaście produktów efekt słaby, dużo lepiej po tym kremie wygląda moja twarz

Gość gość
IZOTRETYNOINA - idz do takiego lekarza dermatologa ktory podejmie sie leczenia twojej cery tym lekiem. tylko retinoidy w pelni wylecza tradzik!!!

Gość gość
Widzę, że marketing koncernu L'oreal leci na całego, prawda, Aniu005? Myślałaś, że nikt nie zauważy, kto ci płaci za reklamy? :o

Gość bolko20
Mój lekarz przepisał mi Epiduo i bardzo mi się to opłaciło, bo nie musiałam wiele wydać i nie mam już żadnego pryszcza na twarzy, polecam!

Gość gość
WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!! WONNN ze spamem EPIGÓOOWNA!!! Przestań spamować tym epigoownem!!!

Gość gość
Jeśli faktycznie twoja dermatolog "wie lepiej" to tak, powinnaś zmienić ją na inna jak najszybciej! Ja po wielu latach tułaczki po lekarzach w różnych miejscach i miejscowościach (tata wojskowy, często się przeprowadzaliśmy) po zadomowieniu się w Warszawie chodzę do przychodni Alfa-Lek. Spotkałam się tam z fantastycznymi lekarzami, którzy po pierwsze słuchają mnie, starając się faktycznie zaproponować najlepsze dla mnie rozwiązanie kłopotu, używając konkretnych argumentów. Więc jeśli twoja dermatolog jest głucha na twoje argumenty, zmień tę dermatolog na taką, która Cię słucha.

Gość gość
Ja uważam że najlepszym połączeniem jest dobry lekarz i dobry lek. Wyleczyłam się epiduo, który przepisał mi lekarz, który wiedział jak rozpisać mi leczenie, nie mam ani jednego pryszcza.