Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćzaniepokojonamatka

Mniejsza jedna szpara powiekowa u dziecka :(

Polecane posty

Moja niunia ma 3 miesiące i od urodzenia ma jedno oczko mniejsze (mniejsza szpara powiekowa, nie gałka) :( To oczko ma tez trochę inną budowę bo tak jakby ta skórka powieki opadała na linię rzęs. Okulista mówi ze asymetria i być może naciągnie się wraz ze wzrostem twarzy. Neurolog mówi że to raczej opadająca powieka. No raczej opadająca powieka to nie jest bo powiekę podnosi ładnie a ta skórka ja blokuje. Wyglada to niezbyt ciekawie bo to oczko jest duzo mniejsze. Jedno ładne okraglutkie, szerokie a drugie to taki migdałek :( Denerwuję sie strasznie tym bo po pierwsze nie wiem co z tym zrobić i do kogo się udac - wszyscy mówia czekac. Po drugie juz się boję, że gdy to sie nie naprawi to moja niuńka będzie obiektem smiechu dla innych dziec :( wiadomo jakie są dzieciaki. Może ktoś był w takiej sytuacji?

Gość gość
U mnie w rodzinie jest dzieciak z tym problemem. Badany przez neurologow ba nawet onkologow. Większość mówiła ze taka jego uroda i pewnie wraz ze wzrostem twarzy będzie się różnica zmniejszać. Niestety nie pociesze cie bo nie wyrósł z tego. A różnica jaka była taka jest. Dzieciaki kiedyś mu dokuczaly a teraz już wszyscy się przyzwyczaili. Chłopak ma 11 lat

A nie próbowali tego zoperowac? No właśnie boję się że z tego jednak nie wyrośnie. Bywają dni że różnica jest niewielka ale bywają rónież takie gdy jest kolosalna. Na tym oku nie zagina się fałd skóry a jak się zagnie to oczka wyglądaja prawie identycznie

Gość gość
U mnie w rodzinie jest dziewczyna, która ma ten problem. Teraz ma 25 lat i oko w ogóle się nie zmieniło. Od zawsze tak ma, ale ona chyba już do tego przywykla. Ogólnie jest bardzo ładna i faktycznie to oko ja w pewnym stopniu szpeci. Jednak gdy się śmieje to nie widać żadnej różnicy wiec chociaż na zdjęciach wygląda bardzo ładnie. Najważniejsze jednak jest to, że oko jest zdrowe i widzi normalnie. Dziewczyna jest szczęśliwa i naprawdę ma bujne życie towarzyskie. Jest bardzo pogodna i pewna siebie. Autorko jedyne co mogę napisać to ucz córkę pogody ducha, upewnij ja w przekonaniu, że w niczym nie jest gorsza od innych. Na pewno będzie trudno w szkole, ale wspieraj ja. Może jednak to oczko się zmieni jeszcze, kto wie. Bądź dobrej myśli :-)

Gość gość
Myślę też, że jeśli dziecku to w żadnym stopniu nie przeszkadza to jeszcze długo tego nikt nie zoperuje, bo jest to defekt tylko kosmetyczny. Odstających uszu malutkiemu dziecku tez nie operują.

No wiem, że będę musiała wychować tak aby nie miała żadnych kompleksów ale boje się jak to będzie. Pracuję w szkole więc wiem jakie dzieciaki potrafią być okrutne :( Też myślę, ze się to nie zmieni bo skoro przez 3 miesiące głowa urosła a oczko dalej bez zmian to pewnie juz takie zaostanie :( Jednak jakies resztki nadziei jeszcze mam

Gość gośćzaniepokojonamama
mam wrażenie, że ta szpara jest codziennie mniejsza. Oczko jak łezka i wygląda jakby było zapuchnięte. Zaczyna mnie to coraz bardziej martwic a nie wiem gdzie się udać bo i okulista i neurolog mówią zeby czekać :(

Gość gość
nie martw się, u nas też tak było i się wyrównały :) byłam z moją córeczką u okulisty i wszystko jest ok :)

no sama nie wiem...oczko coraz mniejsze :(

Gość gość
halo czy ktoś tu jest z tym problemem?

Gość gość
Halo mamy podobnie

Gość gość
witam jak u Ciebie wygląda problem?

Gość gość
Jedyna pomoc to Szpital Kliniczny Katowice ul. Ceglana Docent Filipek jest bardzo kompetentna i odpowiedzialna. Jeżdżę tam.z moim synem ma 8 lat i nie równą szpare miedzy powiekami oko lewe bardziej opadniete w tej chwili ćwiczymy.

Gość gość
A ja jezdze do okulisty regularnie i mowi, ze to po prostu juz uroda. Niestety u nas nie byla tylko asymetria szpar powiekowych ale tez objaw zachodzacego slonca i mial wszystkie badania pod katem guza, wodoglowia ale wszystko wyszlo w porzadku.

Gość gość
Moja sąsiadka tez na to cierpi a jest już dorosła Ok 30 lat. Mimo wszystko jest piękna kobieta bez wątpienia. Nigdy nie pytałam jej o to, w sumie gdyby nie ten temat który zwrócił mi na to uwagę nawet bym nie pamietała ze coś jest nie tak z jej okiem bo już tak się do tego przyzwyczaiłam. Nie bój się autorko. Każdy z nas ma jakieś wady. Żaden człowiek nie jesteś idealny i symetryczny. Wiem ze teraz pokazuje się niemal lalki barbie na instagramie i w ogóle w mediach, ale to tylko pranie mózgu. Mądrzy ludzie maja swój rozum. A niemądrzy ludzie doczepia się nawet ideału. Nawet jeśli niczego nie znajda to sobie to wymyśla żeby mieć tylko powód do drwin.

Gość gość
witam a czy ktoś mial tak że to niby mniejsze oko miało ograniczona ruchomośc?

Gość gość
Autorko moja córeczka też urodziła się z taką asymetrią. Asymetria była bardzo widoczna do 1 roku życia(prawa powieka była okrągła a lewa taki migdałek właśnie). Teraz ma 2 lata i nie ma śladu po tej asymetri. Dziecko urosło i wszystko się wyrównało.Nie martw się choć rozumiem cię bo też przez to przechodziłam. Najważniejsze że dziecko jest zdrowe a asymetria gdy twoje dziecko podrośnie zniknie lub będzie ledwo widoczne.

Gość gość
tylko że u nas niby na mr wyszło że gałka jest ciut mniejsza a gałka ma ograniczona ruchomośc ale ona na to oko widzi. może mi Pani pedeslac zdjecie jak to oczo wyglądało?

Gość gość
U mojej córci też taki problem. Prawe oczko mniejsze. Jak się urodziła, to było ok. Pierwsze delikatne oznaki po zdjęciach widzę. Mniej więcej się zaczęło gdy miała 3msc.teraz ma 7,5. Byłam u lekarza i nic.