Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baron pancerny

Dlaczego ludzie myślą, że ksiądz powinien być bardziej święty od innych?

Polecane posty

Gość baron pancerny

Dla mnie to głupota takie myślenie. Ksiądz jest takim samym człowiekiem jak każdy inny człowiek. Z tej samej gliny. Jeden człowiek ma dryg do bycia lekarzem i idzie na medycynę. Inny woli zostać inżynierem i wtedy studiuje na wydziale mechanicznym. A jeszcze kolejny czuje powołanie w kamasze i idzie do wojska. Ale są też tacy, co czują powołanie do Boga i idą wtedy do seminarium czy do klasztoru. Każda osoba uważająca się za chrześcijanina ma obowiązek głoszenia Ewangelii i dążenia do świętości. Nigdzie nie ma napisane, że osoby świeckie mają dążyć do jakiejś mniejszej świętości, a księża i biskupi do większej, a papież to już w ogóle ma celować w stratosferę niebios. To jakiś obłęd. Kiedy popatrzymy na pierwszych apostołów to się okazuje, że wcale nie byli święci. Paweł, kiedy jeszcze był Szawłem był zwykłym rzeźnikiem ścigającym chrześcijan. Piotr zaparł się Jezusa. Judasz zdradził. Reszta apostołów spieprzyła spod krzyża jak banda tchórzy. Na koniec Tomasz dał totalnie ciała ze swą wiarą. Trudno szukać innej bardziej pokaleczonej grupki wariatów. I to właśnie oni zostali pierwszymi księżmi i pierwszymi papieżami, choć jeszcze wtedy nie używano takiego nazewnictwa. Dziś nie wiedzieć czemu utarła się idiotyczna moda na uważanie, że duchowi spadkobiercy pierwszych apostołów, czyli bynajmniej nie tylko księża ale my wszyscy ochrzczeni, mamy dążyć do jakichś rozbieżnych świętości. Ksiądz ma być nieskazitelny, a reszta może chlać, roochać się i co tam jeszcze. Bzdura. Przepraszam za głupie pytanko ale gdzie wyście wyczytali, że on ma być niby bardziej święty od was?

Gość gość
Nie chce mi sie tego czytać, za długie. Ksiądz mnie nie interesuje i nie powinni ich w ogole pokazywac w mediach ,zapraszac do programów, pisac o ich wypowiedziach w gaxetach, byłby święty spokoj.

Gość gość
religja to zlo

Gość gość
@ gość dziś religja to zlo x ty nawet nie umiesz debilu poprawnie napisać słowa religia. religia nie religja tumanie

Dawno nie rozmawiałam z księdzem, ostatnim razem mówił coś o burdelu w sąsiedniej parafii.

Gość gość
Ojciec nieświęty Opis książki Zbiór wywiadów ze znanymi postaciami polskiego życia publicznego na temat mrocznych stron pontyfikatu Jana Pawła II. Wśród rozmówców Piotra Szumlewicza są dziennikarze, politycy i naukowcy, przedstawiciele różnych wyznań i opcji światopoglądowych. Mówią oni o innym aspekcie działalności i nauczania Jana Pawła II. Poruszane tu problemy od dawna są obecne na łamach europejskiej i światowej prasy, która zawsze starała się ukazywać pełną gamę poglądów dotyczących spuścizny Jana Pawła II. W polskiej debacie publicznej ta tematyka nadal jest naznaczona piętnem tabu ze względu na niepisany zakaz krytyki papieża. W książce znajdują się rozmowy o pedofilii w strukturach Kościoła katolickiego, praniu brudnych pieniędzy i współpracy Watykanu z krwawymi dyktatorami. Skupiając się na faktach i merytorycznych opiniach, Szumlewicz i jego rozmówcy nie dają podstaw do oskarżeń o „tani antyklerykalizm”. Powstała w ten sposób książka stanowi pierwszą w Polsce całościową krytyczną analizę pontyfikatu polskiego papieża. Z pewnością wielu się nie spodoba, ale osoby ceniące nie tylko świecki światopogląd, lecz także niezależność myślenia w każdej dziedzinie, mogą tu odnaleźć potwierdzenie i rozwinięcie własnych wątpliwości oraz poczuć zachętę do otwartego wyrażenia swoich poglądów.

Gość gość
Nie jestem religijny więc nie czuję respektu przed żadną religią. Uważam, że wszystkie religie były fałszywe, oszukańcze i szkodliwe. Zarówno judaizm, jak i chrześcijaństwo. To, że jestem Żydem, ułatwia wywołanie śmiechu, gdy opowiadam niektóre żarty. Słowo Żyd stało się zresztą wytrychem, bo ludzie są na tym tle przewrażliwieni. Powiesz "żyd" i wszyscy wybuchają śmiechem. Powiesz "katolik" i wszyscy wybuchają śmiechem. To zupełnie jak z seksem. Uważam, że wszyscy ludzie należą do tej samej religii i wszelkie wyznania postrzegam jak kluby zrzeszające miłośników pielgrzymek, masonów, itd. Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych. Nagle jestem z tymi, a nienawidzę tamtych. Nie ma to żadnego związku z religią - w jej głębszym, indywidualnym sensie." Woody Allen, "Wprost" nr 51-52/2001

Gość gość
Duda udaje świętego i bije pokłony przed ołtarzem,niech pojedzie z żoną do Jerozolimy pomodlić się pod ścianą płaczu

Ale to tez irytowalo jak na lekcjach religii ksieza patrzyli na dekolt i nie wiedzieli co odpowiedziec na jakiekolwiek pytanie bo juz zupelnie odlatywali myslami gdzie indziej. Z drugiej strony mi ich zal i to tez nie ich wina :( gdyby ksieza mogli miec zony nie byloby pedofilii w kosciele. :(

CappuccettoRosso dziś Ale to tez irytowalo jak na lekcjach religii ksieza patrzyli na dekolt i nie wiedzieli co odpowiedziec na jakiekolwiek pytanie bo juz zupelnie odlatywali myslami gdzie indziej. Z drugiej strony mi ich zal i to tez nie ich wina smutas.gif gdyby ksieza mogli miec zony nie byloby pedofilii w kosciele. smutas.gif x Mi nie jest ich żal, dokonali świadomego wyboru. A dzisiaj ksiądz to zawód.

Gość gość
bo na to się godzi przyjmując święcenia zostając księdzem skoro kościół wymaga od zwyczajnych ludzi przestrzegania zasad i praw wiary katolickiej to tym bardziej wymagane jest to od księdza , przecież księdza nikt nie zmuszał do wybrania takiej drogi życiowej.

Wiekszosc z nich jednak potem zaluje :( Kiedys chodzilam do kosciola praktycznie kilka razy w tygodniu ale ostatnio stalam sie jakby ateistka :( religie = wojny. Tak mi sie przyjelo. :D

Gość Lilly Hallbock
Enough of this trash.

Gość gość
Zalegalizować marihu.anę, to roś.lina którą sa.dził dla nas Chrystus Jestem głupia bo nie wierze w bajki, potrafie samodzielnie mysleć? bo mam inne poglądy niż wy . Jak nie ma Boga nie ma też szatana, nie? religię się krzewi poprzez indoktynację ludzi a najbardziej podatne na indoktrynację są dz.ieci. Klasyczna, patrial.chalna rodzina zawsze była główną ostoją indoktrynacji katolickiej i dltego kler tak broni ten model ro.dziny. Wie, że z jej zmianą na rodzinę patchworkową upadnie jego wła.dza nad dzi.ećmi wykon.ywana rękoma zindo.ktrynowanych ro.dziców.

Gość gość
Suuuuper Adam Szustak OP: Świadectwo https://www.youtube.com/watch?v=Df9J68y2YeA Kochany Ojcze Adamie, dziękuje,dziękuje wtedy kiedy tego potrzebowałem objawiłeś mi się Ty z twoim świadectwem. Nie potrafię jeszcze znaleźć słów jak bardzo to do mnie uderzyło, jestem tylko pewien,że zmieni to coś w moim życiu i w mojej wierze. Amen!