Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
ewelina_94

Mamy na Luty 2016

Polecane posty

Gość gość Ola86
W Holandii jakoś ciąża to też nie choroba i lekarz nawet nie wystawi L4 aż do porodu za to na ulicy nawet starsza pani o balkoniku przepuści ciężarną jak widzi, że jej trudno bo ona ma czas... Zupełnie inna kultura, brakuje mi takiej w Polsce.

Gość gość Ola86
W Holandii jakoś ciąża to też nie choroba i lekarz nawet nie wystawi L4 aż do porodu za to na ulicy nawet starsza pani o balkoniku przepuści ciężarną jak widzi, że jej trudno bo ona ma czas... Zupełnie inna kultura, brakuje mi takiej w Polsce.

Gość Kasia 85
Bo tu chodzi o kulture osobista a nie kazdy ja posiada

Gość Babcia Jagna
Mimo że mam już swoje lata zawsze ustępuje miejsca kobiecie w ciąży.Dawniej też rzadko ustępowano miejsca kobietom w ciązy i nie zapomniałam jak było mi ciężko stać w tramwaju, czy autobusie.

Gość domi22
Hej dziewczyny co tam u was :)? ja dziś byłam na zakupach dla Franusia :) troszkę dziś się na latałam:)

Gość 25marta01
No cos tu troche nam ucichlo :) ja dzisiaj w wiekszosci leniuchowalam :) zjadlam kilo mandarynek i jestesmy szczesliwe :)

Gość gośćania
Ja dzisiaj miałam gości, po obiedzie pojechaliśmy na zajęcia do szkoły rodzenia i w sumie niedawno wróciliśmy. Coś pooglądam i spać. Jutro idę z samego rana na badania.

Gość Kasia 85
Hej dziewczyny Chyba lenistwo troche zlapalo choc w domu troche posprzatalam bylam na spacerku i zrobilam sobie dluzsza kapiel :) Maly ostatnio aktywny albo kopie albo przemieszcza sie :)

Gość Kasia 85
Aniu powodzenia na glukozie :)

Gość gośćania
Kasia no nie dziękuję :) Ja muszę coś zrobić, żeby jakoś poplanować swoje posiłki bo chyba przesadzam. Jest mi ciężko :(

Gość Kasia 85
Mi tez czasami ciezko po posilku ale wystarczy dluzszy odpoczynek lub krotszy spacer i przechodzi zazwyczaj :)

Hej kochane mamuski ;) ;* mam pytanie moze z innej beczki ale jestem ciekawa waszych opini ;) jak to jest z tym goleniem ?? jestem w 25 tc .. jutro do kliniki jade do poznania... i nie radze sobie z goleniem miejsc intymnych .. wiem glupie pytanie... ale macie jakies sprawdzone sposoby ??

Gość 25marta01
Nie glupie pytanie, bo ja tez mam z tym problem od paru tygodni a co to dopiero bedzie. Juz mi brzuch przeszkadza.. nawet zwykla kapiel jest meczaca w wannie.

Gość Kasia 85
Ja jeszcze w miare sie ogole bo brzuch na razie sredni ale juz mi to ciezko idzie i nie tak dokladnie jak wczesniej pozniej to nie wiem co to bedzie

Hej, czy są jakieś zioła których nie powinno się jeść w ciąży ?

Gość ewelina_94
Hej dziewczyny. U mnie w koncu cisza i spokój. Wczoraj goście wyjechali i ogarnełam mieszkanie. Bulinka mi w pierwszej ciąży przy goleniu pomagał Mąż. W tej też już nie daje rady i chyba bedzie musiał zacząć mi pomagać bo tez juz nie dokładnie mi to wychodzi :-)

Gość Kasia 85
Domi na pewno sa ale nie powiem Ci jakie dokladnie musisz spytac lekarza poloznej lub poczytac Ja z ziol to tylko mieta lub rumianek ale tylko jak mnie zoladek bolal czy glowa wlasnie od zoladka to mi pomagalo Ewelina to fajnie ze w kacu troche spokoju masz :)

Gość gośćania
Cześć dziewczyny. Ja czekam na ostatnie pobranie krwi jeszcze z 10 min. Rzeczywiście ta glukoza okropna ale nie tak jak myślałam. Bałam się że będzie bardziej jak syrop taka gęsta. Na szczęście nie

A cytryny do tej glukozy można wcisnąć? Ja robie w poniedziałek razem z moczem i morfologia. A ile razy pobierają krew?

Gość Kasia 85
Aniu to dobrze ze juz po badaniu :) Domi mozna wcisnac choc slyszalam ze zdazaja sie laboratoria ze nie pozwalaja wiec lepiej sie zapytac Co do pobierania powinnas miec napisane od lekarza ja mialam 3 razy raz na czo po pobraniu wypic glukoze pozniej po godz i ostatnie po dwoch od pierwszego pobrania liczac i caly czas musisz siedziec nie spacerowac bo mozna zafalszowac wynik

no w tym laboratorium co robię zawsze badania powiedziała że mogę

Gość gośćania
U mnie żadnej cytryny ale można popić kubeczkiem wody po wypiciu glukozy i później po godzinie znowu. Są 3 pobrania krwi: na czczo, po godzinie od wypicia i znowu po kolejnej godzinie. I też od razu robiłam mocz i morfologię żeby niepotrzebnie nie chodzić po kilka razy do przychodni. Cieszę się, że mam już to za sobą :) Jutro wizyta, a w sobotę usg.

Gość gość Ola86
Hej. Co przychodnia to widzę inne zwyczaje, u nas nawet popić wodą nie można bo to zafałszowuje wynik... Bo niby to ma być równo ileś tam ml wody na gramy glukozy. Przy 75 g to 250 ml chyba. Dopiero teraz jak z tą cukrzycą to dostałam informację jak prawidłowo przeprowadzić i przygotować się do testu np 3 dni przed nie ograniczać węglowodanów w posiłkach. Szkoda że przed testem nikt takich rzeczy nie mówi... :(

czyli przed badaniem najlepiej jeść normalnie żeby był wynik wiarygodny ?

Gość ewelina_94
Ja na glukoze wybieram się w sobote. Dziewczyny same rozrabialyscie ta glukoze czy babki z labolatlrium. I jeszcze jedno pytanie dostalyscie jakies kubeczki z woda czy cos. Powiem wam ze w pierwzzej ciazy nie mialam tego badania i jestem zielona w tym temacie.

Gość Kasia 85
Ja zanosilam tylko glukoze i mi tam rozrabiano ja juz z tego co wiem to chyba przegotowana woda choc pewna nie jestem I tak jesc normalnie ale na 12 lub 8 godz nie pamietam juz przed badaniem juz sie powstrzymac wiec nie podjadac po nocy hihi U mnie wody do popicia tez juz nie dali a cytryne choc mialam to nie dodalam bo ze stresu zapomnialam ze ja mam przy sobie

Gość gość Ola86
Tak, jeść normalnie tak jak zawsze tzn nie przesadzać w obydwie strony i ciastem się też nie obeżreć jak na codzień nie jemy ciast. I przy glukozie 50 g nie jeść 8 h przed badaniem a przy 75 g nie jeść 12 h przed badaniem. No i trzeba pilnować żeby siedzieć te 1 h równo bo nawet 5 minut daje różnice w wyniku. To się potwierdza u mnie też na glukometrze :) Jeśli wyjdzie coś nie tak w wyniku to też się nie przejmować - tzn nie stresować że się dziecku robiło krzywdę bo mnie tak lekarz nastraszył a potem się okazało że cały czas jadłam takie posiłki że cukier był w normie (no ale lekarz tego nie wie i zakłada, że się objadamy słodyczami). Teraz też cały czas jem to samo co przedtem i cukier jest cały czas niski. Wiadomo, że ciastek nie wcinam już teraz choć czasem sobie pozwolę na słodkie typu czekolada, piernik, owoce suszone i cukier też jest w normie. Najgorsza tak naprawdę jest biała mąka, cukier w czystej postaci i tłuszcze zwierzęce.

a jak jest z piciem wody rano przed badaniem? bo często mam za gęstą krew i nie leci

Gość gość Ola86
P.S. Od paru lat jem już praktycznie z parowaru i nie smaże bo miałam problemy z żołądkiem ( ciągłe wymioty, zgaga, biegunki). Przyzwyczailam się też nie solić bo mąż ma poważne nadciśnienie :( Powiem szczerze że polecam zakup parowaru nawet teraz z perspektywy pojawienia się dziecka - jedzenie gotowane na parze jest smaczniejsze od tego z wody i nie wymaga doprawiania. Dziecku na pewno będę robić warzywa i mięso z parowaru i potem wrzucać w blender :D nie trzeba od razu kupować jakiegoś elektrycznego za 100zl ale można taki garnek do gotowania na parze za 25zl ;)

Gość gość Ola86
Domi - można spokojnie niegazowaną ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować