Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
ewelina_94

Mamy na Luty 2016

Polecane posty

Hej, ja dziś odebrałam wyniki tego posiewu na gbs i na szczęście go nie mam :) już się nie mogę doczekać za 2 tyg mam usg i jestem ciekawa ile dzidziuś mój waży :)

Gość gośćania
Cześć Dziewczyny Ja dzisiaj jestem nianią i szkoda mi mojego siostrzeńca, którego męczy suchy kaszel. Okropnie! x Fajnie, że już kończycie wyprawki. Ilona ja też chcę się wziąć za pranie i prasowanie jakoś po nowym roku. Koło połowy stycznia chcę już sobie naszykować torbę i ogarnąć ustawienie wszystkich rzeczy dla synka. A póki co muszę jeszcze kupić sobie 2 koszule do szpitala bo pizamki już mam. Uświadomiłam sobie jednak, że koszule też będą potrzebne bo przecież do cesarki zakładają cewnik i w koszuli będzie mi wygodniej. Więc mimo, że kupiłam piżamy to kupię jeszcze koszule :) No i po świętach kupię w rossmanie pieluchy, a w aptece oliwkę i krem dla dzidziusia i chyba tyle. Mąż ma zająć się szyciem śpiworka do wózka ale też po świętach. Ogólnie to już bym chciała żeby te święta były bo mnie już denerwuje to zamieszanie i odkładanie po świętach :) A i jeszcze musze iść w następnym tygodniu na badania.

Gość gość Ola86
Z wyprawką to ja zwyczajnie legalnie nie mam pojęcia co kupić (nie chodzi o ubrania) bo np z laktatorem się wstrzymałam nie wiem czy będę mieć pokarm i ile, tak samo nie wiem jakie kosmetyki dla dziecka ( jaka firma?), a już nie mam bladego pojęcia co z wyprawką do szpitala, co szpital daje a co wymaga więc jak będę teraz u diabetolog to podejde na porodowke się spytam. Nie chce też kupować bzdurnie rzeczy typu poduszki do karmienia i inne niepotrzebne gadżety.

Gość gość Ola86
Kotulina ja wzielam taki klinek w wymiarach poduszki do lóżeczka i mniejszy do wózka. Wózek ma niby regulację oparcia w gondoli ale ciężko chodzi i nie chce mi się z tym szarpać bo trzeba ściągać pokrowiec za każdym razem.

Gość gośćania
Ola ja ja mam laktator ale z kolei uznałam że podgrzewacz i pojemnik do sterylizacji butelek to niepotrzebne graty na blacie i nie kupiłam. Nie kupiłam też tej poduszki klin bo póki co mały będzie spał i tak w koszu mojżesza lub z nami. Mam co prawda pościel dla małego i wypełnienie ale to bardziej na przyszłość. Póki co będę go kłaść w spiworku lub rożku. A co kosmetyków to po szkole rodzenia nie zamierzam kupować niczego więcej poza oliwką do mycia (będę wlewać oliwkę do wanienki z wodą i tak myć) i jakiegos kremu ochronnego do skóry. Zdecydowałam się na marke Mustela. A jak się pojawią jakieś problemy skórne to bede kupować odpowiednie środki typu sudokrem, termentiol, bepanthen czy inne. Za zasypke posłuży zwykła mąka ziemniaczana na pierwsze zaczerwienienia bo sama korzystam np po depilacji jak cos jest nie tak i wiem, że jest niezastapiona. A chustek nawilżanych zamierzam kupic póki co 2 paczki w razie wyjścia i do szpitala a w domu to waciki, woda i mycie pod kranem :) Poza tym w szpitalu dają próbki róznych kosmetyków i maści i można za darmo sprawdzić co pasuje maluchowi :)

Gość Kasia 85
Z tego co wiem nie ma sensu kupowac oliwki no chyba ze do kapania :) bo tak nie powinno sie jej wcierac bo zatyka pory czy cos podobnego Klin jest pod glowke ale mozna go zastapic np zwiniety kocyk pod materac by go leciutko podnies z tym ze klin byl akurat tani to przy okazji kupilismy Chustechki nawilzajace tez chce tylko w ostatecznosci uzywac a tak to woda i pielucha lub waciki Katar meczy ale lolozna polecila krople dla kobiet w ciazy prenalen ogolem to maja zestaw lekarst dla kobiet w ciazy i karmiacych piersia i zobaczymy co zdzialaja ale do jutra musze czekac bo nie bylo w aptece i musialam zamowic Co do fotelika ponoc w kazdym szpitalu taki przepis teraz ze wzgledow bezpieczenstwa chyba

Gość gość Ola86
Kasiu ja brałam prenalen katar. Ogolnie wszystko dla kobiet w ciąży na katar sprowadza się do wody z solą i mentolem... Podgrzewacz wzielam bo mąż polecał że podgrzewa do konkretnej temperatury i potem utrzymuje tą temperaturę. Kuchenke i tak mam na prąd więc jeden koszt eksploatacji. Widziałam różne gadżety typu wałeczki żeby się dziecko nie obracalo... Bzdura trochę chyba że ktos śpi z dzieckiem w jednym łóżku ale jak wtedy załatwić sprawę sikania do łóżka... Ogolnie gadżetów jest pełno a poduszka klinek tania rzecz 16zl a ja w sumie śpie na podobnej bo nie umiem na takiej miękkiej :)

Gość gośćania
Kasia ja uzywałam serii Prenalen jak byłam chora na jesieni i to jest straszna lipa według mnie. Bo ten proszek do rozpuszczania to tylko czosnek i malina, a sprej na katar to sama sól fizjologiczna :) więc zapłaciłam za napis na pudełku, że to dla kobiet w ciąży bo równie dobrze mogłam czosnek w tabletkach i sól fizjologiczna kupic za 1/3 ceny :( Mam nadzieję, że może chociaż u Ciebie lepiej to zadziała. a z oliwką masz rację - nie będę nacierać małego oliwką tylko dolewac troszkę do wody w wanience żeby umyć. A do nawilżenia lekki krem z Musteli i to wszystko. Co do wyjścia ze szpitala to moja znajoma wracała taksówką a tam nie są wymagane foteliki i zabrała dziecko w gondoli. My będziemy wracać swoim autem więc oczywiście fotelik ten z wózka będzie. x U mnie właśnie zaczął padać śnieg i to na gęsto :) Kubuś w rozpaczy bo nie będzie mógł robić bałwana bo jest chory i na nic tłumaczenia, że ten śnieg to nie poleży :(

Gość Kasia 85
Tez pamietam jeszcze jak nie chcialam kiedys wierzyc ze taki snieg szybko topnieje i nici z zabawy i pomyslec ze kiedys bede tak swojemu maluchowi mowic :) Zobaczymy z tymi kroplami oby choc przeczyscic nos na noc to juz bedzie plus Co do walkow to rownie dobrze mozna recznik czy koc zwinac i podlozyc za plecki szkoda kasy a podgrzewac tez mam bo wzielismi w zestawie z termometrem a jest taki ze i w domu i w samochodzie to nawet kiedys obiadki bede mogla podgrzac jesli teraz nie przyda sie na co licze ze uda sie dac piers :)

Gość gośćania
Oj musze poleżeć... Ciężko mi. Najgorsze te plecy. Nie wiem jak wytrzymam do porodu :(

Gość Kasia 85
Aniu wslolczuje A mi maly chyba bawi sie pecherzem bo doslownie co jakis kwadrans biegam do wc no chyba ze to przez katar bo zapalenia pecherza na pewno nie mam

Gość gośćIlona
Ja tez wlasnie czekam kiedy te swieta. Bo wszystko odkladam. Ja jak wychodzilam z malym ze szpitala to u nas nikt nie zwracal na fotelik/ nosidelko uwagi. Mielismy oczywiscie, bo jednak w samochodzie dziecko musi byc zabezpieczone. Moze zalezy ktory szpital. W ostatecznosci mozna pozyczyc na ta chwile. Zaczyna mnie bolec gardlo, a prawie wogole z domu nie wychodze. Zamowilam pajacyk. Ta rozmiarowka to naprawde, kupilam rozm 50/56 a w rzeczywistosci jak 62/68 .

Gość Kasia 85
Ilona no z ta rozmiarowka to czasami masakra i trzeba uwazac bo te mniejsze wychodza jak wieksze i na odwrot

Gość Kotulina
Ja tez mam zamiar pupkę tylko chusteczkami z woda wycierać w domu a na wyjścia mam chusteczki nawilżane. Do skóry najprawdopodobniej olejek migdałowy lub emolium. Położna mi mówiła, że do pupy może być też ten migdałowy stosowany zamiast kremów i być może tak zrobię. Ale na pewno nie sudokrem i inne cynkowe. Ola ja dostałam kartkę z rozpiską co zabrać do szpitala dla siebie i co dla dziecka, jak chcesz to Ci napisze. Na pewno mówiła, że jak się chce mieć swoje ubranka w szpitalu dla dziecka to muszą mieć wycięte metki wewnętrzne no i wiadomo ze wyprane wyprasowane. No i polecała jak ktoś nie bierze swoich ciuchów do szpitala dla dziecka to warto mieć chociaż jeden zestaw gdyby w nocy dziecko obsikało czy ulało to żeby sobie przebrać a nie gonić za personelem żeby przebrali ubranko.

no i że rożka czy kocyka nie potrzeba mieć to dają w szpitalach. I po porodzie SN warto wziąć sobie coś do jedzenia co się bardzo lubi, bo długo się nie je a adrenalina sprawia ze nie czuje się głodu i żeby zabrać coś co się zje z chęcią mimo braku apetytu.

Gość gość Ola86
Kotlina dzięki ;) mi koleżanka powiedziała że właśnie też zależy od szpitala bo rodziła w prywatnym i wszystko dostała ale z tym fotelikiem się przyczepili nie chcieli słuchać że mieszka koło szpitala :/ no i mąż leciał kupić cokolwiek... Porażka :/ ja nie chciałam rodzić prywatnie choć warunki tam jak w hotelu to opinie o lekarzach już różne... No ale z tym cukrem wyszło jak wyszło i muszę w szpitalu 3 referencyjności czy jakoś tak czyli w tym co już byłam. Lekarze wydawali się rozsądni, ordynator też... Ja zamówiłam kołdrę na allegro a przyszła inną niż na zdjęciu i opisie (gorsza), Pan cwaniak sobie zastrzegł że zwrot rozpatrzy do 14 dni, trzeba złożyć stosy oświadczeń i odesłać na swój koszt a kołdra śmiesznie tania więc się nie opłaca odsyłać. Ja jestem jednak cwańsza i znalazłam w regulaminie allegro dla wystawiających zapis, że za celowe wprowadzanie w błąd na aukcji innych użytkowników po prostu zablokuja mu konto, a jak się ma parę tysięcy komentarzy to żal. Nie chodzi że za grosze spodziewałam się cudów ale o zasadę że zarabia na oszustwie a ludzie jak za takie pieniądze to mu odpuszczają bo towar tani. Tyle że jakbym widziała to kupiła bym od uczciwego sprzedawcy a nie dała zarobić oszustowi bo z drobnych kwot ma niezły zysk. Chodzi tylko o zasadę i nie odpuszcze mu.

Prała któraś z was części materiałowe wózka? bo zastanawiałam się czy do pralki mogę to wrzucić i ile stopni

Gość gość Ola86
Prała ;) u mnie jest metka, że można w 30 stopniach ale elementów sztywnych ( budka nad gondolą ma jakiś pręt a osłonka do fotelika plastikową wstawkę) nie wrzucałam do pralki tylko mąż wyprał ręcznie. Pozostałe elementy wrzuciłam razem i nawet woda była czysta - farba nie puściła.

Gość gośćIlona
Ja pralam torbe od wozka i tak standardowo. Nic sie nie zadzialo :D Bo kazdy szpital jest inny, najlepiej dowiedziec sie jak jest tam gdzie chcemy rodzic. U nas musze miec wszystko ubranka, rozek, kocyk, pampersy itd w skrajnych sytuacjach jak ktos nie ma to daja ubranka ale wszystkie kobietki zawsze maja swoje... Z tymi chusteczkami nawilzajacymi macie racje. Polecam tylko na wyjscie. U nas maly ma taka skore, ze tylko waciki, woda. Dobrze osuszyc i sypiemy maka ziemniaczana. Bardzo czesto ma odparzenia. Pampersy tylko pampersy zielone lub biale. Nic innego, bo zaraz odparzenia, a w sumie ma juz rok. Ale ogolnie alergik, czesto ma wysypki itd. Sprawdzilismy juz wszystko sudocrem, alantan, linomag, bepanthen, dermaveel, clotrimazolum. Nic a nic. Na odparzenia pomaga tylko kapiel z krochmalem i sypac maka. Taka ma skore... Ale to kazde dziecko jest inne. Mleko tez, sprawdzil nam sie tylko bebilon. Ja teraz odrazu kupie jakies krople na bol brzucha, bo maly jak mial 2 tygodnie darl sie niemilosiernie i maz latal w nocy szukajac apteki :p

Gość gośćIlona
Kurde z tym allegro tak czasem bywa, sa tacy niektorzy oszusci...

Gość Kasia 85
Hej dziewczyny :) Noc jakos przetrwana Aniu jak tam sie czujesz

Gość gość Ola86
Hej. U mnie ostatnio noce coraz lepiej. Dzidzia znów przełączyła się na tryb dzienny, w nocy głównie śpi w dzień skacze. Co za niezdecydowane dziecko... Jak jego Mama :D

Hej. Ja jakoś rzadko budziłam się na siusiu bo tak przeważnie co godzinę wstawalam. Wy też tak macie bol po bokach podbrzusza przy wstawaniu i przekręcaniu się na łóżku?

Gość gość Ola86
Domi mnie cały czas bolą więzadła jakby macica dalej sobie rosła a przecież już nie rośnie. Jak się przekręcam w nocy to mnie to boli strasznie :/

No właśnie tak jak mnie może tak po prostu już jest. Lekarz mi powiedział ze to juz tak będzie

Gość gość Ola86
Ja mam i tak większy problem, bo lekarka zakazała spania na wznak tylko na lewym boku mogę... No ale ta moja rwa przechodzi przez lewe biodro więc odruchowo z bólu w nocy ląduje na plecach... Boli tak że gryzę kołdrę :/ Dziś pół nocy spałam na plecach :( odruchowo się przekręciłam. Dlatego się wyspałam ale mam wyrzuty sumienia :(

Domi ja jeszcze wózka nie ma,ale sama nie wiem czy to prac? Mnie tez boli bardzo jak się przekręcam. Ola mnie tez najlepiej śpi się na plecach o dziwo bo nigdy nie lubiłam tak spać. Ale jak się obudzę na plecach to kładę się na boku i podkładam sobie poduchę za plecy żeby się nie obrócić w trakcie snu.

Ja tez musze na lewym ale lewy bok mnie boli i wygodniej mi na plecach lub na prawym boku. Ale na plecach juz dawno lekarz mi zabronił spać ze względu na to rzeby macica na nic nie uciekała. . Ja co się da to upiorę z wózka w niskiej temperaturze

w rossmannie sa chusteczki Tami takie jak nawilżane tyle ze nie są nawilżane. Sa suche i po to właśnie żeby w wodzie czystej zamoczyć. Ja czekam na promocje i będę je kupować bo wydaje mi sie to wygodne. Normalna cena jest 4,99 ale czasem jest promocja za 2,99. A co do rogala do karmienia (któraś z Was pisała ze nie będzie kupować) to ja polecam albo ten rogal albo podkładać inna poduchę bo to naprawdę wygoda. Moja siostra tez była anty poduszkowa, ale po tygodniu karmienia poleciała do sklepu po rogala. Zwłaszcza po cesarce sie przydaje

Gość ewelina_94
Hej dziewczyny. Kotulinka ja tez jeszcze wózka nie mam zamierzamy go kupić w styczniu ale raczej nie bede go prała.. Co do bólu podczas przekrecania sie u mnie to jest poprostu nie do zniesienia w dodatku że od kilku dni boli mnie także kość łonowa. I jak tu przetrwać do końca. Czuje sie strasznie ociężała i chcialabym być juz po wszystkim.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować