Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DzejDzej

Praca vs edukacja

Polecane posty

Gość DzejDzej

Mój problem dotyczy głównie niezdecydowania. W zeszły roku zaczęłam drugi rok studiów (germanistyka), niestety jednak pośliznęła mi się noga na egzaminie z przedmiotu z którego nie ma warunku, więc darowałam sobie. Poszłam do pracy, byłam też na sezonowej w Niemczech, teraz pojawia się ten problem ze razem z chłopakiem dostałam tam propozycje pracy na 3 msc, on jedzie na 100%, natomiast ja planowałam iść do szkoły dwuletniej policealnej na technika usług kosmetycznych, później jakiś staż itd. Teraz nie wiem czy odłożyć tą szkolę i jechać zarabiać czy jednak wyjechać z chłopakiem do pracy. Dodam jeszcze, że jestem w rodzinie zastępczej i z tej racji też dostaje pieniądze (600 zł), jeśli przerwę edukacje to i pieniędzy nie będzie, wiadomo. Bardzo proszę o racjonalne porady i co wy byście zrobili na moim miejscu?

Gość gość
Trudno tu coś konkretnego poradzić. Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie jaki masz cel: jeśli np. w przyszłości wolisz pracować jako germanistka a kosmetykę traktujesz jako dodatkowy filar to lepiej iść do pracy i zarobić na studia w przyszłym roku. Jeśli wiążesz przyszłość z kosmetyką to lepiej zacznij naukę jak najszybciej. Odpowiedz sobie też na pytanie czy potrzebujesz pieniędzy, które zarobiłabyś w Niemczech do realizacji celu. Jeśli te 600 zł wystarczy na czas edukacji to ok, ale jeśli np. potrzebujesz większej forsy by skończyć szkołę to lepiej jechać zarobić (odłożyć) i za rok rozpocząć naukę. Jeśli nie jesteś silnie zmotywowana do żadnego kierunku to też chyba lepiej zarobić i odłożyć, a po jakimś czasie (3 mce, rok) podjąć świadomie decyzję o kierunku kształcenia. Na pewno jakiś zawód powinnaś zdobyć, żeby wystartować w życie nie tylko z oszczędnościami, ale też z własnym tzw. kapitałem ludzkim. Przy czym trzy miesiące przerwy w młodym wieku to tak naprawdę nic. Aha: do szkoły możesz się zapisać i zacząć chodzić np. w połowie semestru a potem nadrobić zaległości: zależy to od regulaminu szkoły i Twojej determinacji.