Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

85 lat temu trwała Bitwa warszawska, jedno z najważniejszych wydarzen w historii

Polecane posty

Gość gość
MizantropiaOdraza1994 dziś "Historia to nie pępek świata a do tego jest nudna. " Historia jest bardzo ważna. Mówi o tym, dlaczego dzisiejszy swiat jest jaki jest. I jest bardzo ciekawa, nudna jest zwykle dla ludzi których niewiele interesuje. Naprawde nie interesuje cie, jak kiedyś ludzie żyli, jak uformowało się to, co jest teraz, jaka jest geneza tego wszystkiego? Sam się skazujesz w ten sposób na zapomnienie. W dawnych czasach szlachta czciła pamięć swoich przodków, znała swój rodowód wiele pokoleń wstecz i historie swojego kraju, natomiast chłopi pańszczyźniani nie, nie wiedzieli nic o historii, a nawet nie znali swoich przodków starszych niż dziadkowie. Zobacz kogo spadkobiercą mentalnym jesteś. x Ja juz to dawno czytałem. Uczyłem się tego w szkole a później przeczytałem wszystkie książki znajdujące sie w dwóch bibliotekach w moim mieście. Czy ty myślisz że tam historycznych nie było? Znudziło mnie to i mam przesyt bo wiecznie karmią nas tym patriotycznym syfem zamiast rzeczowo opowiadać tak właśnie jak robił to kiedyś suworow. I nie rób się taka mądra. Kiedyś czytałem przynajmniej jedną książkę dziennie i większość to były prawdziwe szkolne podręczniki. Nie do podstawówki jesli byś pytała.

Gość gość
A wiesz jaka myśl sprawiła że przestałem czytać? W jednej z książek znalazłem słowa o tym że podczas gdy ja czytam tuż obok toczy się prawdziwe życie w którym w ogóle nie biorę udziału. Niby takie oczywiste bo przecież nigdy nie było dla mnie tajemnicą że gdzieś ma miejsce coś prawdziwego a to co ja przeżywam to co najwyżej wyobrażenia albo zachwyt nową wiedzą a jednak dość odkrywcze żeby zdecydować o tym że na kolejne książki przyjdzie czas na emeryturze. Od tamtego czasu interesuje mnie właśnie to prozaiczne życie o którym tak pogardliwie się wyrażasz. Życie prawdziwe a nie to które prawdziwe było kiedyś dla kogoś. x A nawiązując do tego wpływu historii. Świat nabrał takiego tempa że na ostatnie wydarzenia bezpośredni wpływ mają wydarzenia przedostatnie. Nie przeceniaj roli tak zamierzchłej historii jak historia koników i szabelek. Poza tym jesteś jak plotkara gdy tak kłapiesz o cudzym życiu.

Gość gość
jedna się zachwyca historią umniejszając tym, którzy się nią szczególnie nie interesują, a drugi nie mniej żałośnie umniejsza takiemu zainteresowaniu... :O dlaczego tak ciężko niektórym pojąć, że dla każdego co innego jest ciekawe? autorko, przypominam, ze prócz historii jest wiele ciekawych dziedzin np. psychologia, antropologia, filozofia, medycyna, biologia, fizyka, chemia... " W jednej z książek znalazłem słowa o tym że podczas gdy ja czytam tuż obok toczy się prawdziwe życie w którym w ogóle nie biorę udziału." totalnie bezsensowne podejście :O gdyby każdy tak do tego podchodził to ludzie tylko by jedli, spali i kopulowali

Gość gość
gość dziś totalnie bezsensowne podejście pechowiec.gif gdyby każdy tak do tego podchodził to ludzie tylko by jedli, spali i kopulowali x Ja tylko spałem jadłem i czytałem więc nie takie kompletnie bezsensowne jak ci się wydaje.

Gość gość
chyba nie do końca ze zrozumieniem potrafisz czytać

Gość gość
Oj to zdradź mi swoje myśli skoro taki ciemniak jestem. Wiecznie jakieś matoły o czytaniu ze zrozumieniem piszą i to każdy każdemu czegokolwiek by rozmowa nie dotyczyła. Tobie sie wydaje że jakiś tajemniczy jesteś. Dla mnie nie było to wcale bez sensu ponieważ moje życie to były WYŁĄCZNIE książki.

Gość gość
matołów popadających w skrajności na każdym temacie też na kafe nie brak :) jak zwykle przesada w albo w jedną albo w drugą stronę

Gość gość
Zgadzam się z opinią z 15:30,każde forum to wysypisko matołow,popadajacych ze skrajności w skrajność.Idźcie sobie na basen,może na rower albo na rolki,bo skończycie jak Misio 1 i przez resztę życia będziecie przykuci do kompa,albo w kolejce do ortopedy i na rehabilitację. Może jeszcze do okulisty będziecie musieli,bo wzrok też ucierpi.