Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dużo osób z waszego otoczenia wyemigrowało

Polecane posty

Gość gość

Bo z mojego bardzo dużo... coraz więcej, rodziny, bliższej, dalszej, znajomi ze studiów, kilku z pracy. Gdzie indziej zakładają rodziny, w różnych miejscach, nie tylko w UK czy w Irlandii (chociaż tam też) ostatnio zauważyłam taką falę emigracji, w tym roku... sama też czasem myśle o wyjexdzie, niedawno skończyłam studia, pracuję, ale jestem niezadowolona (nie chodzi tylko o pieniądze, ale o atmosferę w pracy, presję, czuję się jak śmieć momentami). Trzyma mnie tu chyb a tylko jedno - rodzice, bo dwójka rodzeństwa jest zagranicą juz o kilku lat a ja najmłodsza...

Gość Psychodelirium_
Połowa rodziny i kilku znajomych.

Gość gość
Tak , kilka osob z najblizszej rodziny. Glownie Niemcy i Szwecja.

Gość gość
z moich 15 najbliższych przyjaciół z młodości w polsce zostało dwóch

Gość gość
I co? nie zamierzają wracać prawda? Ja narazie obserwuję, bo tyle się mówi, ze to niepewne czy się uda, że zagranicą wcale nie tak super, mówią o powrocie, ale jednak nie wracają. Znam jedną osobę tylko, która wróciła, ale ma dobry fach. Momentami mam ochotę namówić rodziców i z nimi wyjechać do siostry do Norwegii (znam biegle angielski i niemiecki) bo to co oni tu zarabiają to woła o pomstę, a ja sie czuję zaszczuta w pracy i nerwowo nie wytrzymuję :(. Oczywiście wiem, że to trzeba jakoś zaplanować...

Do mnie do Polski mojej Szwedki und Norweżki and Niemki i Holenderki przyjeżdżają roochać się ze mną, bo mam dużo pieniędzy i piękny jestem i inteligentny!

Gość gość
O tym własnie mówię, z moich najbliższych też naprawdę garstka została, dlatego ludzie mnie tu właściwie nie trzymają, bo każdy się gdzieś porozjeżdżał, dwie przyjaciółki z kolei na drugi koniec Polski.

Bardzo dużo. Mój ojciec wyjechał do Niemiec w zeszłym roku, z rodzeństwa to tylko najmłodszy brat jest w Polsce, bo idzie do liceum w tym roku. Ja w Anglii, brat starszy też, siostra we Włoszech. Ze znajomych ze studiów bardzo dużo. Ostatnio spotkałam koleżankę z grupy w metrze, na przykład. Poza tym dużo osób pojechało do Skandynawii, kilkoro na Islandię, kilka osób jest w Stanach. Powiedzmy, że połowa wyjechała.

Gość ten od 15 znajomych
Z tych moich znajomych to część pozakładała tam rodziny i mówią, że nie wyobrażają sobie życia w polsce, reszta co jakiś czas zjeżdża ale coś próbują ale mówią, że za granicą jest łatwiej i znowu wyjeżdząją

Gość gość
Bo w tym kraju nie ma perspektyw dla takich zwykłych ludzi. Tutaj tylko dobrze żyje sie lekarzom, sędziom, prokuratorom, mundurowce, rolnikom, gornikom, niezle zarobki, spora emerytura i to po 15 latach pracy, a taki zwykły szarak musi na tych uprzywilejowanych zapieprzac do 67 za 1500zl. Jeszcze jak ktoś ma rodzinną firme i znajomosci, to prace ma ale cała reszta na co może liczyć? Praca na produkcji, magazynie, sklepie, z agencji pracy na smieciowce za 1500zl, niedziwne ze ludzie stad spieprzaja do normalnych krajów w ktorych nawet sprzataczka traktowana jest z szacunkiem i godnie zarabia i gdzie nie ma 40 letnich emerytow mundurowych, bo to jest skandal że ludziom każą zapieprzac do 67 a taki 40 letni emeryt nie napracowal sie a emeryture ma i o zgroza jeszcze sobie dorabia na ochronie.

Gość gość
I po co mnie obrażasz? ulżyło ci? Skąd mam znać norweski? Nie studiowałam filologii, w Norwegii na początek wystarczy dobry angielski i niemiecki, a języka mogę się poduczyć potem, jak już będę pracowała... na razie wzięłam urlop i jadę tam na wakacje, boże, przynajmniej teraz od roboty odpocznę, od miesięcy na to czekam...

Gość gość
Nie zamierzaja. Niektorzy z nich maja podwojne obywatelstwo. Dobre prace itd. Jedna z nich np. pracuje w wojsku.

Gość gość
Tak jak ktos juz tu napisal, ludzie wyjezdzaja i beda wyjezdzac za godnym zyciem. Nie mowiac juz o przesiaknietym religijnoscia kraju jakim jest Polska. Zabobony, ciemnogrod i sredniowiecze. Tu gdzie mieszkam nikt nie pyta w co wierze, kogo to obchodzi? Nikt nie wpi/ep/rza sie w moje zycie, nie ma wscibskich sasiadow, nikt w okna nie zaglada, nikt du/py nie obrabia, nikt nie pyta ile zarabiam i nie oceniaja mnie za to. Poczekajcie jeszcze 10 - 15 lat az (moze to przykro zabrzmi) starsze pokolenie odejdzie z tego swiata i zostana w Polsce tylko elementy marginesu spolecznego, ludzie nie znajacy jezykow, malo asertywni oraz ich dzieci. Liczba obywateli tego kraju bedzie spadac, az ktos w koncu sie obudzi w rzadzie i stwierdzi ze chyba cos jest nie halo skoro maja mniej podatnikow rzucajacych im zarcie do koryta.

Gość gość
U mnie ogrom: brat, 4 kuzynki, wujostwo razy trzy czyli 6 osób, 10 kuzynów, kolega, koleżanka, ciotka, łącznie 34 osoby, dużo. I w każdej rodzinie znam emigrantów jakichś

Gość gość
Nie znam ani jednej osoby, która przynajmniej nie rozważała emigracji. Nawet starsi ludzie mówią o tym w kategoriach "gdybym był młodszy to bym wyjechał, ale już za późno". Takich, którzy faktycznie wyjeżdżają jest może z połowa.

Gość gość
U mnie w rodzinie zagranicę jeździ się na wakacje :) Rodzice mają wysokie emerytury w Polsce. Siostra pracuje w szkole. Mąż jest sekretarzem w gminie. Moja druga siostra pracuje w szpitalu i nie narzeka, jej mąż w fabryce też nie narzeka. Ja też w szkole. Nikt z naszej rodziny nie pracuje za granicą. Wszyscy w Polsce i żyjemy na wyoskim poziomie.

Gość gość
Duzo znajomej ( i z rodziny tez) mlodziezy konczylo studia za granica albo byli tam na wymianie, poetm pojechali tam pracowac (zgodnie z kierunkiem ) - wybierali po prostu ciekawsze i korzystniejszz miejsca parcy, to naturalne. Czesc tam zalozyla rodziny. Oni sie raczej czuja obywatelami swiata, nie zakladaja zycia w jednym kraju, tylko tam, gdzie im bedzie w danym momencie bardziej odpowadac, moze tp byc takze Polska.

Gość gość
Oczywiste, ze niektórym się udaje, bo jeszcze coś w tej Polsce działa, ale tu mnbiej chodzi o bezrobocie, bardziej o zarobki. Wielu ludziom nie chce się harować za 1500-2000, wstawać codziennie rano za taki 'zasiłek' (bo nic więcej z tego nie ukręcisz, tylko tyle aby przeżyć) a jeszcze szef postraszy, ze kilku czeka na twoje miejsce a jak się nie podoba to wy.... Znam takich co mieszkaja w Polsce w dojeżdżają do pracy w Niemczech codziennie, mało ich nie jest.

Gość gość
U mnie w rodzinie zagranicę jeździ się na wakacje usmiech.gif Rodzice mają wysokie emerytury w Polsce. Siostra pracuje w szkole. Mąż jest sekretarzem w gminie. Moja druga siostra pracuje w szpitalu i nie narzeka, jej mąż w fabryce też nie narzeka. Ja też w szkole. Nikt z naszej rodziny nie pracuje za granicą. Wszyscy w Polsce i żyjemy na wyoskim poziomie. xxx Masz ograniczone myslenie. Nie kazdy, wyjechal z kraju za chlebem. Nie tylko brak pracy w Polsce zmusza ludzi do wyjazdu. Wielu osobom nie odpowiada mentalnosc ich rodakow. Ktos wczesniej napisal , ze ''Tu gdzie mieszkam nikt nie pyta w co wierze, kogo to obchodzi? Nikt nie wpi/ep/rza sie w moje zycie, nie ma wscibskich sasiadow, nikt w okna nie zaglada, nikt du/py nie obrabia, nikt nie pyta ile zarabiam i nie oceniaja mnie za to.'' I to jest swieta prawda. Powiedz w Polsce ,ze nie chcesz miec dzieci, albo, ze jestes osoba niewierzaca. Na kazdym kroku zawisc , zazdrosc i ocenianie innych. Polska to zascianek Europy.

Gość gość
Z moich znajomych wyjechało 2 kolesi. Reszta w Polsce i radzi sobie całkiem dobrze.

Gość gość
Albo kogoś poznali z innego kraju, albo zawsze marzyli aby mieszkać gdzieś indziej :) nie ma co generalizować, ale nadal większa część to ludzie emigrujący za chlebem... polaków coraz mniej a ukraińców w Polsce coraz więcej.