Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam nadzieję studentka

Myślicie, że mam szansę na stypendium socjalne?

Polecane posty

Gość mam nadzieję studentka

Sytuacja u mnie wygląda tak, że mieszkam w dużym mieście, chcę startować na uniwersytet właśnie tutaj. Moi rodzice również tu żyją, zarabiają znacznie ponad próg (który wynosi ok. 900 zł, więc ciężko jest żyć za mniej...). Nie zostaje im jednak dużo pieniędzy, ponieważ mieszkają w domku jednorodzinnym, którego utrzymanie dużo kosztuje. Na studiach będą mogli mi pomóc, ale niewiele, ok. 400-500 zł. Aktualnie wynajmuję mieszkanie z chłopakiem, który zarabia mniej więcej 2200 zł, ja też pracuję, ale w momencie pójścia na studia będę musiała z tego zrezygnować (wybieram się na jeden z trudniejszych kierunków i po prostu chcę poświęcić się nauce, żeby jak najwięcej ze studiów wynieść). Oznacza to, że moje dochody będą wynosiły ok. 500 zł, czyli poniżej 900. Chłopak to tylko chłopak, więc pod względem prawnym nie mamy wspólnego budżetu. Moje pytanie brzmi, czy mam szansę na stypendium socjalne? Czy ktoś miał może podobną sytuację? Najbardziej obawiam się decyzji, że nie przysługuje mi pomoc finansowa, ponieważ mogę mieszkać z rodzicami (długa sprawa, ale nie chcę z nimi mieszkać). I druga kwestia, czy gdybym wzięła kredyt studencki, to czy ta comiesięczna kwota dolicza się do dochodów?

Gość gość
Nikt nic nie wie, nie pracuje w dziale socjalnym? :(

Gość gość
Studiujesz w miejscu zameldowania, nikogo twoje sytuacje rodzinne, to gdzie preferujesz mieszkac ani koszta utrzymania domu nie będą interesować, kryterium branym pod uwagę jest dochód rodziow i twój i tyle

Gość gość
"Studiujesz w miejscu zameldowania, nikogo twoje sytuacje rodzinne, to gdzie preferujesz mieszkac ani koszta utrzymania domu nie będą interesować, kryterium branym pod uwagę jest dochód rodziow i twój i tyle" Rozumiem, dlaczego jednak brany jest dochód rodziców, skoro nie prowadzę z nimi gospodarstwa domowego?

Gość gość
Prxykro mi to mowic ale na 190 procent nie dostaniesz. Po 1 mieszkasz w dużym mieście w ktorym idziesz na yniwerek. Po 2 rodzice maja duzy dochód. Wystarczy niestety. Do stypendium luczy sie dochod rodziców z poprzedniego roku i jak przekroczy na osobę jakis tam prog to nie dostaniesz. Wiem bo składalam o stypendium na 1 roku i cudem sie zalapalam:O ma 2 i 3 roku wcale.

Gość gość
Aaa i skad mają liczyć Twoj dochód? Skoro nie pracujesz? A jak pracujesz to nawet nie składaj bo on razu na wstępie to nie przejdzie

Gość gość
Dopiero doczytałam, ze pracujesz a na studiach nie bedziesz. Kurcze no yo i tak kiepsko bo jak dolicza pracę Twoja za ten rok to stypendium nie dostaniesz :(

Gość gość
Ty jesteś jakaś tępa? Co kogo obchodzi gdzie mieszkasz i z kim prowadzisz gospodarstwo domowe. Prawnie jesteś nadal na utrzymaniu rodziców, a skoro oni mają duże dochody to znaczy, ze stypendium ci NIE przysługuje. Kryterium do stypendium socjalnego jest dochód. Poza tym to nielogiczne - idąc twoim tokiem rozumowania stypendium socjalne należy się 90% studentom, bo większość z nich jest przyjezdna i nie mieszkają z rodzicami. Wiec teoretycznie prawie każdy student nie prowadzi gospodarstwa z rodzicami, tylko samodzielnie :O i co kazdy ma dostac stypendium?