Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość omnibus alfa i omega

Posiadlem wszelka wiedze i odpowiem na kazde pytanie. Slucham.

Polecane posty

@ gość dziś Dlaczego nagle wyginęły dinozaury? x Bynajmniej nie z powodu uderzenia meteorytu w Ziemie i zasniucia atmosfery pylem odcinajacym Ziemie od promieni slonecznych w efekcie czego miala nastapic nagla epoka lodowcowa. Wszystko bzdury. Biblijny potop zalatwil sprawe. Tu male sprostowanie do Biblii. Potop bynajmniej nie zniszczyl calego zycia na ziemi. Drugie sprostowanie teraz do podrecznikow szkolnych. Nie wszystkie dinozaury wyginely. Wiele gatunkow przetrwalo choc w przetrzebionej formie i wymarlo z czasem w pozniejszych wiekach. Ale tez nie wszystkie. Pewnie sie usmiejecie ale pterodaktyle lataja do dzis. Najwiecej jest ich na najwiekszym bagnie swiata w Afryce w Kotlinie Kongo. Jednak pare sztuk jest w Amazonii, a dwa w Polnocnej Ameryce. Jest nawet zdjecie z czasow wojny secesyjnej pokazujace grupe rzolnierzy Unii nad zabitym kilkumetrowym pterodaktylem. Fotki sa w necie. Milego ogladania.

@ gość dziś Daczego kompas zawsze pokazuje pn ? Nawet poniżej równika? x W rzeczywistosci nie takie pytanie chciales mi zadac. Ciebie interesuje zagadnienie czy Ziemia jest plaska lub nawet wklesla, prawda? Nietety jest okragla. Flaga ONZ wcale nie odzwierciedla rzeczywistej plaskoci Ziemi. Ziemia to kula. Tu akurat podreczniki szkolne nie myla sie ale myla sie co do zawartosci wnetrza Ziemi. Oj, zdziwilibyscie sie...

Gość gość
Dajcie spokój, nie karmcie jego ego zadawaniem mu pytań, ktoś kto tłumaczy wyginięcie dinozaurów Biblią i ma głęboko gdzieś powstały krater, ma nie równo pod sufitem

Gość Randor
Potrafisz przewidzieć 6 w totka?

Gość gość
Zacytuj gdzie tak napisałem. Najpierw Bóg stworzył świat. Potem człowieka. Potem ludzie spisali Biblię. Do opis początku świata ludzie użyli ócześniej znanej jednostki czasu - czyli dnia. X Ty się czytasz? Skoro widzieli juz wtedy jak powstał świat i wiedzieli, że nie było dni zanim przyszli na ten świat to dlaczego użyli jednostka dnia? Dzień to dzień, noc to noc...następny dzień przychodzi wraz z końcem nocy. Skończ się wreszcie kompromitować bo jak ktoś mądry wejdzie na ten wątek to Cię zgasi

@ gość dziś ktoś kto tłumaczy wyginięcie dinozaurów Biblią i ma głęboko gdzieś powstały krater, ma nie równo pod sufitem x Krater nie powstal z powodu uderzenia meteorytu. To byla zwykla bomba fuzyjna. Wiem, to okreslenie jest dzis nieznane ale zapewniam Cie, ze nasza historia jako gatunku ludzkiego jest bardziej skomplikowana niz nam sie zdaje. Naprawde sadzisz, ze potezne budowle megalityczne ukladane z blokow skalnych o wadze dochodzacej do 20 ton budowali odziani w skore malpoludy? Otoz nie. Na Ziemi w dawnych czasach istniala bardzo zaawansowana cywilizacja. Ich bron jadrowa, a w zasadzie fuzyjna, przewyzszala wspolczesne bomby atomowe. Jeden jedyny raz uzyto bomby fuzyjnej. Wystarczylo, by zginela wszelka cywilizacja, a ludzkosc cofnela sie w rozwoju z powrotem do etapu polowania z kijem na mamuta. Po dawnych cywilizacjach pozostaly dzis tylko ruiny jak chociazby slynne "Maczupikczu" w wysokich gorach Ameryki. A wspolczesni inzynierowie lamia sobie glowy - jak oni to budowali bez dzwigow i smiglowcow? Otoz budowali z dzwigami. Jako ciekawostke dopowiem, ze byl okres w zimnej wojnie (lata 60-te XX wieku), ze grozila nam wojna atomowa i znow ludzkosc cofnelaby sie w rozwoju bo malo kto by przezyl.

Gość gość
Czy żyjemy w "matrixie" i jeżeli tak to jak z niego wyjść? Dlaczego siła magnetyczna jest słabsza od grawitacji? Powodem wielkiego wybuchu było osiągnięcie przez ostatnią czarną dziurę (która wessała wszystko co było, łącznie z czasem) masy krytycznej. W naszym wszechświecie jest określona ilosć energii i ta czarna dziura właśnie tą energie wessała, osiągnęła więc masę krytyczną i wybuchła, ponownie rozsiewając materie i czas. Obecnie proces ciągle trwa, ale gdy materia zostanie już rozprzestrzeniona proces się odwróci, czarne dziury pochłoną materię a potem zaczną pochłaniać same siebie aż 1 osiągnie masę krytyczną i ponownie wybuchnie. Jak się do tego odniesiesz?

Gość gość
Dlaczego wszędzie widzimy liczbę Fibonacci/złotą proporcję?

Gość gość
Obecnie proces ciągle trwa, ale gdy materia zostanie już rozprzestrzeniona proces się odwróci, czarne dziury pochłoną materię a potem zaczną pochłaniać same siebie aż 1 osiągnie masę krytyczną i ponownie wybuchnie. X On twierdzi, że materia jest "niczym" i nie mogło z niej powstać życie, bo życie powstało od "czegoś" czyli od Boga

gość dziś Czekaj szukam w googlach

Gość gość
to ja mam dwa pytania : 1. brzytwa Ockhama mówi o tym by nie mnożyć bytów ponad potrzebę, co jest przeciwieństwem tej tezy? 2. jaki jest uścisk szczęk psa średnioobronnego, nieszkolonego, do wypasu owiec, pies pochodzenia Australijskiego, waga psa 21 kg, w kłębie 50 cm

Gość gość
Czy moża być nie przeciętnie inteligentnym będąc jednocześnie leniwym?. Kilka dni temu zostałam zmuszona przez byłego pracodawcę do płatnych testów IQ i miałam wynik 131. Zawsze wiedziałam że jestem troszkę do przodu względem rówieśników ale nie zagłębiałam sie w tematy inteligencji. Osobą z takim wynikiem przypisuje się sukcesy na skalę światową, sukcesy w pracy, łatwość w zdawaniu uczelni i układaniu życia. Tyle że ja jestem zupełnym przeciwieństwem, skończyłam szkolę z przeciętnymi wynikami, uczę się tylko tego co mnie interesuje. Jestem okropnie leniwa i taktuję ludzi w określony sposób. Nie mam pracy i pomysłu na życie. Mam 19 lat. Czy każdy inteligentny człowiek jest skazany na sukces? Czy jestem po prostu głupim nieudacznikiem?

gość dziś Skoro widzieli juz wtedy jak powstał świat i wiedzieli, że nie było dni zanim przyszli na ten świat to dlaczego użyli jednostka dnia? x Przyjales bledne zalozenie, ze skoro Bog objawil prorokowi prapoczatki swiata to prorok nagle zaczal byc fizykiem i wiedzial wszystko. Niestety nie. Prorok przyjal widzenie od Boga i zrozumial je na tyle na ile potrafil swoim ograniczonym umyslem. Niestety prorok nie mial wiedzy, ze wtedy nie bylo jeszcze czasu. To akurat nie zostalo mu objawione. Taka wiedze mam dzis ja. Inna sprawa, ze ja wiem wszystko.

@ omnibus alfa i omega dziś Czekaj szukam w googlach x Ten wspis rzekomo moje autorstwa to PODSZYWA!

Gość gość
"Czy moża być nie przeciętnie inteligentnym będąc jednocześnie leniwym?" Ja również mam 19 lat, test IQ 127, jestem leniwy jak cholera. Jak jestem głodny to nie chce mi się nawet wstać do lodówki, wiec chyba nie jest z tobą jeszcze tak źle. Inteligentni ludzie z reguły są leniami, bo wiedzą że ktoś to może zrobić za nich :)

Gość gość
Czy po śmierci umierały całkowicie czy jakaś nasza część, nasze prawdziwe ja przenosi się gdzieś indziej. A potem może powraca do kolejnego wcielenia, jak w grze komputerowej wcielamy się w innego bohatera?

Gość gość
gość dziś Tyle że ja zupełnie się nie czuję na tak wysokie IQ. To prawda że zawsze byłam świadoma tego że mam większe możliwości umysłowe i myślę inaczej niż część ludzi. Gdyby ktoś kazał mi zdefiniować życie i podejście osoby o takiej inteligencji z całą pewnością odpowiedziałabym że taka osoba będzie miała wspaniałe życie. Nie będzie klepała biedy, prawdopodobnie będzie człowiekiem wielkiego interesu który coś osiągnie. Nie da się wykorzystać innym i zadba o siebie. Jeśli mam być szczera to odbiegam od tych wyobrażeń.

Gość gość
Ja mam trzy pytania które mnie nurtują całe życie. 1. Co dzieje się z nami po śmierci? Czy mamy świadomość, mamy swoje myśli i wspomnienia i tak dalej czy jesteśmy na ziemi i czekamy na koniec świata czy rodzimy się jako inna istota? 2. Czy duchy, inne istoty istnieją i czy mogą w jakiś sposób nas skrzywdzić lub nam pomóc, wpłynąć na nasze życie? Czy one właściwie czegoś chcą? 3. Czy kiedyś rzeczywiście istniały inne rasy jak w legendach czy książkach, typu wampiry, elfy itp?.

Sorka, teraz przerwa, bo mam cos do zalatwienia. Ja bede w domu to odpisze na reszte pytan. Tym razem juz z polskimi znakami. Zalozylem sobie konto bo ktos probowal sie pode mnie podszywac.

Gość gość
To ja od kompasu:) i choc moje pytanie wiąże się z teoria płaskiej ziemi to ja nie jestem jej zwolenniczką :p poprostu zastanawiam się dlaczego z tym kompasem tak jest ,pytalam tu już kilka razy i nigdy nie dostałam odp, w necie też nic nie znalazłam :( było by super gdyby mi ktoś w końcu wyjaśnił

Gość gość
omnibus alfa i omega imponujesz mi :)

Gość gość 16 17
@gość dziś Wiesz, zaszkocze cię bo można byc jednocześnie inteligentnym i głupim :) Poziom IQ świadczy o MOŻLIWOŚCIACH twojego mózgu, ewentualnie o jego sile obliczeniowej. Czyli np. masz klucz do zamkniętych drzwi i możesz je otworzyć, nikt inny nie da rady ale jesteś zbyt leniwa by je otworzyć. Czyli możesz, ale nie chcesz. Oprócz inteligencji istnieje jeszcze wiedza oraz MĄDROŚĆ, a każda z tych rzeczy to osobna sprawa.

Witam po chwilowej przerwie. Mam tylko przysłowiową sekundkę czasu więc odpowiem chociaż na jedno pytanko. x x @gość dziś Czy żyjemy w "matrixie" i jeżeli tak to jak z niego wyjść? x I tak, i nie. Świat widzialny to tylko niewielki wycinek rzeczywistości. Pod tym względem można powiedzieć, że rzeczywiście żyjemy w pewnej ułudzie. W matrixie. Ale też nie jest tak, jak twierdzą niektóry, że świat wcale nie istnieje. Że to co widzimy to nieprawdziwe złudzenie. Świat materialny istnieje. Tylko jest bardziej skomplikowany niż są zdolne zarejestrować to nasze zmysły. My widzimy, czujemy i słyszymy tylko trzy wymiary (szerokość, wysokość, długość) plus czas. x x Dlaczego siła magnetyczna jest słabsza od grawitacji? x Błąd. Jeśli trzymam w ręku magnes i do tego magnesu jest przywarty drugi magnes i ten drugi magnes nie spada na ziemię mimo działania na niego siły grawitacji to masz dowód, że siła magnetyczna nie jest słabsza od grawitacji. Tu w ogóle ludzkość się myli jeśli chodzi o te wszystkie siły. Nie wiem czy zdołam to wytłumaczyć w kilku zdaniach ale tak naprawdę we wszechświecie istnieje tylko jedna jedyna siła. Wszelkie inne rodzaje "sił" nam znanych to tylko pochodnej tej jednej globalnej siły. Na tej zasadzie opierają się m. in. napędy statków UFO. Tam nie silnika ma jako takiego. Zamiast silnika są trzy odchylające się... nawet nie wiem jak to nazwać, byście zrozumieli. Są trzy odchylające się piony. Różnica potencjału między pionami wywołuje ruch pojazdu. Dlatego statki UFO (czyli po prostu posiadających technikę bardziej zaawansowaną niż ludzka) potrafią wykonywać nagłe zwroty o 90 stopni przy ogromnych prędkościach. Fizycy zastanawiają się jak oni wytrzymują takie przeciążenia. Kolejny błąd. Tam nie ma przeciążeń. Siła wprawiająca w ruch statek działa również i na istoty wewnątrz statku. Powtarzam, we wszechświecie jest tylko jedna siła. I proszę nie mylić jej z siłą wektorową jaką znamy z kart fizyki. To zupełnie nie to samo. x x Powodem wielkiego wybuchu było osiągnięcie przez ostatnią czarną dziurę (która wessała wszystko co było, łącznie z czasem) masy krytycznej. x Nie. Nie. Nie! Gdyby nastąpił jeden Wielki Wybuch jak uczą astrofizycy, to wszystkie galaktyki "kręciłyby się" w tę samą stronę. Tymczasem kręcą się w różne strony. Już ten prosty przykład dowodzi, że teoria wybuchu, przynajmniej jednego wybuchu, jest błędna. Tak naprawdę to Bóg stworzył świat i rzeczywiście posłużył się wybuchem - o ile można to tak nazwać - ale nie był to wybuch punktowy. To był nagły błysk na przestrzeni CAŁEGO wszechświata, a nie tylko jednego punkciku. Nagle wszystko zaistniało. Koniec kropka.

@ gość dziś Dlaczego wszędzie widzimy liczbę Fibonacci/złotą proporcję? x Bo Bóg tak zbudował świat. Na pewnej regule geometrycznej. A pewien spostrzegawczy facio nazwiskiem Fibonacci rozgryzł tę regułę. Dokładnie na tej samej zasadzie jak inni uczeni rozgryzają kolejne prawa fizyki. x x @ gość dziś On twierdzi, że materia jest "niczym" i nie mogło z niej powstać życie, bo życie powstało od "czegoś" czyli od Boga. x Nie do końca ale mniej więcej zaczaiłeś o co biega. Z jedną różnicą. Materia nie jest żadnym "niczym". Nic takiego nie napisałem. Materia to materia. Jedno wiem na pewno. Z nieożywionej materii nigdy samo z siebie nie powstanie życie. Musi być jakaś Siła Sprawcza. Musi być Bóg. Inaczej równanie życia straciłoby sens jak dzielenie przez zero.

@ gość dziś to ja mam dwa pytania : 1. brzytwa Ockhama mówi o tym by nie mnożyć bytów ponad potrzebę, co jest przeciwieństwem tej tezy? x Że należy tworzyć byty ponad potrzebę. Proste. x x 2. jaki jest uścisk szczęk psa średnioobronnego, nieszkolonego, do wypasu owiec, pies pochodzenia Australijskiego, waga psa 21 kg, w kłębie 50 cm x Wiedza dostępna w necie. Wykonaj kilka kliknięć myszą i masz.

@ gość dziś Czy moża być nie przeciętnie inteligentnym będąc jednocześnie leniwym?. Kilka dni temu zostałam zmuszona przez byłego pracodawcę do płatnych testów IQ i miałam wynik 131. x Muszę Cię martwić. Współczynnik IQ tak naprawdę o niczym nie świadczy. Durnie pracodawcy myślą, że świadczy. Mylą się.

@ gość dziś Czy po śmierci umierały całkowicie czy jakaś nasza część, nasze prawdziwe ja przenosi się gdzieś indziej. A potem może powraca do kolejnego wcielenia, jak w grze komputerowej wcielamy się w innego bohatera? x Nie ma reinkarnacji. Śmierć to nic innego jak trwałe oddzielenie ducha od ciała. Człowiek ma dwoistą naturę. Dusza i ciało. To oczywiście uproszczenie, bo są jeszcze aury, ciała astralne, ale to tylko pochodne duszy. W każdym razie po śmierci jak najbardziej istniejemy. Mało tego, umysł wreszcie wolny od ziemskiej ociężałości jest dużo sprawniejszy, szybszy i inteligentniejszy niż za tzw. życia cielesnego.

@ gość dziś Ja mam trzy pytania które mnie nurtują całe życie. 1. Co dzieje się z nami po śmierci? Czy mamy świadomość, mamy swoje myśli i wspomnienia i tak dalej czy jesteśmy na ziemi i czekamy na koniec świata czy rodzimy się jako inna istota? 2. Czy duchy, inne istoty istnieją i czy mogą w jakiś sposób nas skrzywdzić lub nam pomóc, wpłynąć na nasze życie? Czy one właściwie czegoś chcą? 3. Czy kiedyś rzeczywiście istniały inne rasy jak w legendach czy książkach, typu wampiry, elfy itp?. x Odpowiadam: 1) Tak, po śmierci jak najbardziej zachowujemy świadomość, myśli, wspomnienia. Jednak nie rodzimy się potem jako nowe istoty. Reinkarnacja wynika ze złego zinterpretowania niektórych faktów w religiach dalekiego wschodu. 2) Tak, duchy mogą wpływać na nasze życie. Ale uwaga, ludzie błędnie wrzucają do jednego worka duchy ludzi i tzw. złe duchy (upadłych aniołów) oraz tzw. przybyszy z kosmosu (szaraki, anunnaki). To zupełnie różne nacje - jeśli mogę użyć takiego sformułowania. 3) Tak, kiedyś istniały inne rasy, choć nie były to bajkowe krasnoludki z czerwonymi czapeczkami. Zaskoczę Cię ale niektóre rasy istnieją do dziś. Reptilianie np. mieszkają pod ziemią. Reptilianie osiedlili się na Ziemi anim Bóg powołał pierwszego Adama do życia.

Gość gość
Skoro napisałeś, że: "W każdym razie po śmierci jak najbardziej istniejemy", to dlaczego zakładasz, że ponownie nie reinkarnujemy? Uważasz, że tylko jeden jedyny raz wchodzimy w ciało? Ciało, to coś w rodzaju ubrania, a ubrania możemy zmieniać.

@ gość dziś Skoro napisałeś, że:"W każdym razie po śmierci jak najbardziej istniejemy",to dlaczego zakładasz, że ponownie nie reinkarnujemy? x Ja nie ZAKLADAM. Ja to WIEM! Ja wroce do domu (znowu odpisuje z komorki) to jak nie bedzie innyc pytan w kolejce to opisze gdzie religie wschodu popelnily blad. Reinkarnaci w sensie wedrowki duszy po cialach, w sensie kolejnych narodzin i kolejnych smierci, nie ma i nigdy nie bylo!