Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama z poznania

Co kobieta w ciąży ma zabrać ze sobą do szpitala

Polecane posty

Gość OnlyDreams
zalezy od szpitala. Ja sie wlasnie pakuje i kur-titit dostaje, bo tyle tego i bede musiala rozlozyc wszystko na 2 torby. U mnie potrzebne jest : Dla mamy: 1.Dokumenty- wiadomo 2.ksiazeczka ciazowa + wyniki badan, usg itp od poczatku do konca ciazy 3. 3 koszule nocne, pizamy rozpinane z przodu 4. 2 reczniki do kapieli + 2 reczniki do twarzy 5. 4 pary majtek ( ja biore jednorazowe ) 6. 2 pary stanikow do karmienia 7. worek na brudne ubrania 8. kosmetyczka a w niej szczotka do wlosow, szczoteczka do zebow,pasta do zebow, krem do twarzy, balsam do ust, jakies probki szamponow, balsamow itp, kredka do czu, tusz do rzes, podklad, dezodorant. 9. podpaski te duze 10. ochraniacze na sutki 11. krem do sutkow 12. wkladki do biustonosza Dla dziecka: 4 komplety ciuszkow 2 pary bucikow badz skarpetek kocyk 4 pieluchy tetrowe 2 reczniki pieluchy 1dynki chusteczki nawilzajace i kosmetyki dla dziecka To u mnie jest wymagane. o o chce wziac ze soba jeszcze aparat, wode wrazie gdyby mnie suszylo, papier toaletowy, bo w szpitalach roznie to bywa no i w sumie nie wiem co jeszcze. W kazdym badz razie uwazam, ze jest tego za duzo ;)

Gość gość
szczerze połowa rzeczy z tej listy nie przyda sie:)

Gość gość
ja pamiętam że żałowałam że nie mam suszarki do włosów

Gość gość
Ja w drugiej ciązy zabrałam tylko to co było absolutnie niezbedne, to zupełnie jak wyjazd na weekend, tyle ze trzeba zabrac podpaski, polecam takie cieniutkie :) oprócz tego podkłady na łożko, koszule nocne, ręcznik, majtki jednorazowe lub zwykłe. Wbrew pozorom krew nie leje sie strumieniami, więc nie ma co przesadzać :)

Gość gość
zależy, komu, ze mnie na początku chlustało

Gość gość
U mnie powyższe się sprawdziły, tzn. z tej listy. Jedynie ręczników dla dziecka nie musiałam brać u no i kocyk był zbędny. Nie brałam też kosmetyków do makijażu, ale to kwestia upodobań. Dopytaj w szpitalu, co zapewniają a czego nie. Niektóre dają pieluchy i ubranka dla dziecka, koszulę rodzącej, podkłady na łóżko i wkłady higieniczne, w innych trzeba zapewnić to sobie samemu. Z rzeczy spoza listy: szlafrok (zwłaszcza jeśli chcesz chodzić w krótkiej koszuli) kapcie klapki pod prysznic mleko, butelki jeśli nie będziesz karmić piersią A z moich doświadczeń jeszcze dodam: wyparzony smoczek dla dziecka woda i jakaś przekąska (rodziłam wieczór, nie załapałam się na kolację, bufet zamknęli i był problem) kubek i ulubiona herbata coś do czytania

Gość gość
Weźcie sok jabłkowy i biszkopty. No i wodę niegazowana. Przyda się wam jak już urodzicie

Gość gość
Sztućce, kubek, jakas sciereczka, ladowarka, monety na tv

oo zapomialam o szlafroku i klapkach, ladowarka do telefonu tez sie przyda, suszarka tez dobry pomysl ;) o tych podkladach na lozko nie slyszalam, musze dopytac czy tez sa potrzebne. Mam nadzieje jednak, ze nie. A no i jakis wygodny ciuszek do wyjscia ze szpitala, sukienka, tunika, dres cokolwiek byle by tylko nie bylo obcisle.

Gość Pytająca Przyszła Mamma
Tu mam stronkę na której bazuję - Rodzić Po Ludzku www.rodzicpoludzku.pl/Jak-przygotowac-sie-do-porodu/torba-do-szpitala.html Podkłady wiem, że dają, podobnie ubranka dla dziecka i pieluchy itp. Trzeba wziąć pod uwagę, że jednak co swoje - to swoje - masz ile potrzeba i wymieniasz sobie , bez proszenia pielęgniarek, które niekiedy mogą nie mieć czasu, aby co chwila donosić coś mamom... Ale kosmetyki, ubrania dla siebie, jakieś jedzonko i picie trzeba wziąć samemu... Ja sobie przygotowałam dwie torby - do porodu i do szpitala. Aby rzeczy po porodzie - brudne i niefajne - mąż od razu zawiózł do domku, a ubranka były w pogotowiu. W torbie do porodu mam zapakowany ręcznik, ubranka pierwsze dla maluszka, butelkę wody i pomadkę do ust - taką nawilżającą, podobnie dokumenty, które są bardzo ważne! No i kilka innych rzeczy. Mam kupioną specjalną teczkę i tam wszystkie badania i kartę ciąży trzymam. Ja sobie jeszcze kupiłam gumę do żucia i takie małe dżemiki do szpitala - bo śniadanka są tam niefajne...

Gość Pytająca Przyszła Mamma
Ale z tą suszarką do włosów to świetny pomysł! Lecę dopakować :D

Gość gość
Ja juz spakowana . Polowy z listy only dream nie mam potrzeby zabierać. Poza tym szminki tusze itd zawsze może donieść mąż po porodzie. U nas wymagają dwie koszule odpinane. Jedna do porodu druga po,w razie czego mąż mi doniesie . Kapcie klapki przybory kąpielowe sztućce kubek podklady na lozko bieliznę na zmianę duże podpaski bella wkładki laktacyjne termometr dla malucha tylko chusteczki i pampersy które sa niekonieczne jesli nie chcesz bo szpital zapewnia pieluchy tetrowe,wiec wiadomo ze raczej to się zabiera. Dokumenty wode mineralna(ja spakowalam 2) i tez czyste ciuchy dla męża który będzie mi asystowal czyli spodnie z dresu czyste kapcie i tshirt. To na tyle

Gość gość
zatyczki do uszu piankowe - aby móc zasnąć... jeśli ktoś ma lekki sen

Gość gość
OnlyDreams pamietam jak pisałyśmy razem na jakimś temacie o ciąży...ja niestety poroniłam... życzę szybkiego i bezbolesnego rozwiązania :)

Gość gość
*podkłady na łózko-fajna sprawa ja nie miałam i żaluje bo przy karmieniu dziecka strasznie ze mnie leciało i musiałam codziennie wymianiac prześcieradło... *dziewczyny nie bierzcie żadnych perfumowanych i słodkich żeli do kąpieli i balsamów najlepiej hypoalergiczne bo pamietajcie że dziecko macie bardzo blisko siebie, *ubrania szpitalne też radze wyprac w proszku dla dzieci....

Gość gość
Autorku radzę Ci przejść się na porodówkę do swojego szpitala, tam znajdziesz wywieszoną listę co zabrać dla siebie i maleństwa. Niektóre szpitale gwarantują ubranka dla dziecka, nie trzeba zabierać też niczego do kąpieli. U mnie w szpitalu to wygląda tak: Dla mamy - 2 koszule, przystosowane do karmienia, 2 paczki podkładów higienicznych na łóżko, 2 paczki podpasek (bella mamma), 2 szt. majtek poporodowych (ja mam wielorazowe), ręcznik kąpielowy + jakiś mniejszy do twarzy, 2 biustonosze do karmienia, rzeczy higieniczne (najważniejsze! jakiś dobry płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, szczotka do włosów, pasta do zębów, szczoteczka etc.), ja zabieram dodatkowo osłonki na sutki i wkładki laktacyjne, klapki pod prysznic i do chodzenia (najlepiej jakieś gumowe), wodę dużą i małą, szlafrok (najlepiej jak ktoś Ci dowiezie, jeśli masz sporych rozmiarów). Z dokumentów dla mnie - ja muszę mieć dowód osobisty, kartę ciąży i bodajże grupę krwi. Dla dziecka - pieluszki jednorazowe, chusteczki nawilżane, maść ochronną (alantan, linomag, bepanthen - jedną z tych), 2 pieluszki tetrowe, 2 pieluszki flanelowe, ręcznik, ja zabieram dodatkowo szczotkę z naturalnym włosiem, duże płatki kosmetyczne, a także ciuszki w razie gdyby te szpitalne uczulały, smoczek uspokajający. Autorko najlepiej zabrać to co najpotrzebniejsze, resztę może Ci przecież ktoś dowieźć, także nie pakuj 3 toreb, bo to przecież tylko kilka dni, a co będziesz potrzebowała to Ci przywiozą.

Gość zPoznaniaTeŻ
A który szpital wybrałaś? Ja wkrótce rodzę po raz drugi w Raszei i w walizce (poród tuź tuż) mam: 1. Długi tshirt to rodzenia 2. 2 koszule nocne 3. 4 pary majtek siateczkowych 4. Kosmetyki dla mnie 5. Jeden duży i jeden mały ręcznik 6. Klapki 7. Kubek i sztućce 8. Woda mineralna i sucharki Plus dla dziecka: 1. Kilka pieluch tetrowych 2. Ubranka na wyjście 3. Czapeczka, skarpetki, niedrabki 4. Chusteczki i krem do pupy Nie wiem jak jest gdzie indziej ale ten szpital zapewnia ubranka, kocyki, rożki, ręcznik dla dziecka, pieluszki (bella happy), podkłady poporodowe i te na łóżko.

Gość gość
Warto zabrać ze sobą nakładki jednorazowe na wc bo po porodzie może być ciężko się wypróżniać na małysza ;)

Gość gość
Może to głupie ale ja polecam wziąć jeszcze taki specjalny gumowy pas na brzuch. Bo jak ta pusta skóra tak wisi po porodzie to to może pobolewać lub w najlepszym wypadku czuć dyskomfort

Gość mama z poznania
Widzę, że zdania są podzielone...ciężki temat wbrew pozorom eh:( Chyba co nieco wykorzystam z Waszych opinii:))) Słyszałam, że Pati i Maks organizuje targi, może obsługa mi doradzi co powinnam zabrać do szpiatala

Gość gość
Na pewno kilka koszul nocnych , wkladki laktacyjne ze dwie paczki, podkłady po porodowe lub duże podpaski ( ja wolalam dużo podpaski), płyn do higieny intymne, jakiś kremik na obolałe brodawki. Ja zamawiałam te rzeczy higieniczne z apteki internetowej http://www.aptekawsieci.pl/

Polecam obejrzeć reportaż z "Dzień Dobry TVN" - Co powinno znaleźć się w torbie ciężarnej do szpitala http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/slodki-ciezar-dzieci-maja-doskonala-pamiec-prenatalna,200739.html Wiele z produktów polecanych w reportażu jest dostępnych na stronie sklepu www.babymama.pl