Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkałam przez pewien czas w zakonie, odpowiem na Wasze pytania

Polecane posty

Gość gość

Stop stereotypom o zakonnicach! :)

Gość gość
Tam gdzie ja byłam to tak, jest wifi. Ale w klauzurowym trzeba mieć specjalną dyspense.

Gość gość
czy musiałaś robić loda księdzu w ramach pokuty ?

Gość gość
Spodziewałam się takich wulgarnych pytań :(

Gość gość
czy umiesz glębokie gardło z połykiem ?

Gość gość
A czego sie spodziewałaś na forum bez moderacji? Pogłębionych dyskusji? Oj, naiwna...

Gość gość
Co robicie w ciągu dnia oprócz modlitwy?

Gość gość111
Dlaczego wystapilas? Czy faktycznie wstaje się tam tak wcześnie? :)

Gość gość
W jakim charakterze tam mieszkałaś?

Gość gość
Czy możecie się malować? Czy zakonnice farbują włosy? Jakie mają włosy pod habitem?

Gość gość
Jak traktują was księża? Zawsze mnie to zastanawiało i zawsze miałam wrażenie że traktują zakonnie gorzej od siebie, tak z pogardą? Jak to jest?

Gość gość
1. Jakie są relacje między zakonnicami? kłócą się, utrudniają sobie życie, są wredne czy raczej sobie pomagają? 2. Czy jest bardzo nudno i cały czas tak samo, tzn faktycznie tylko się modlą, pracują czy mają jakieś rozrywki?

Gość gość
Czy jest możliwość przenocowania w klasztorze (podróżników)?

Gość gość
uciekła wam ta niedoszła zakonnica :P chyba wróciła do zakonu

Gość gość
Będę odpowiadać w kolejnych postach :) Tak, myślałam, że sobie ciekawie porozmawiamy i już coś się "rodzi" :) Każda z zakonnic ma swoje zadania. Jedne pracują poza zakonem, na przykład w szkole, w szpitalu. Inne pracują w domu. Są podzielone na sekcje sprzątające, gotujące, sprawują opiekę nad starszymi, często leżącymi siostrami. Wieczorem jest msza a potem często lecz nie zawsze jest rekreacja. Rekreacja czyli luźne rozmowy, podziękowania i prośby o modlitwę, czasami jakieś występy artystyczne przygotowane przez aspirantki lub/i nowicjuszki, oglądamy filmy itd. :)

Gość gość
są młode dziewczyny decydujące się na to aby wstąpić do zakonu? to jakaś abstrakcja dla mnie, nie słyszałam o takich przypadkach wśród znajomych-znajomych nawet

Gość gość111
Zalujesz, że odeszlas? Brakuje czegoś, czy jestes szczęśliwa?

Gość gość
a co powiesz o Bernadetce , która w wieku 11 lat pracowała pół roku przy zbiorze kukurydzy i wróciła do domu bez zarobku , chciała się uczyć religii aby przyjąć pierwszą komunię , ale bez pieniędzy mogła tylko słuchać osoby świeckiej. Do komunii poszła w pożyczonej sukience i nowych papciach. Cała rodzina mieszkała w izbie o wymiarach 3 na 4 metry , a ona jako najstarsza zbierała chrust i kości w rzece za które dostawała 3 centy za kilogram. (masarnie wówczas wyrzucały resztki z uboju do rzeki). Jak zobaczyła w Grocie Piękną panią , to przez miesiąc przychodziły pod jej ubogie mieszkanie nocami i dniami setki i tysiące ludzi stojąc w ciemności . Z tego powodu prefekt policji wzywał ją na przesłuchania a proboszcz śledził ją czy nie uzdrawia. Zanim Maryja przedstawiła się kim jest , to co miesiąc kilka tysięcy ludzi ubogich i bogatych szukali u niej wszelkiego ratunku. Gdy w porywie litości Bernadetka pocałowała jedną niewidomą w tłumie to ta odzyskała wzrok. Po tym wydarzeniu ilość pielgrzymów się zwiększyła. W końcu po kilku latach trafiła do zakonu , w którym współsiostry i Matka przełożona prześladowały ją tam , a jak ją nazywano lepiej tu nie pisać. Miała tam ciężki krzyż , ale za to jest teraz świętą.