Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zostać czy się budować?

Polecane posty

Gość gość

#1 Jalop Jalop jest teraz aktywny WITAJ, czytaj i pytaj... :) Avatar Jalop Zarejestrowany Mar 2009 Posty 6 Domyślnie Zostać czy budować? Pewnie nie ten dział, ale...życiowe Witam, Mogę powiedzieć, że szukam porady życiowej w sprawie domu. Dwa miesiące temu pobraliśmy się. Jesteśmy przed trzydziestką, w styczniu przyjdzie na świat pierwsza córeczka. Rok temu matka zapisała mi dom 170m2, w którym mieszka z mężem. Nie są młodzi, bo ona 70, on 65. Mają dość ładne emeryturki, więc na spokojne, oddzielne życie im starczy. Po przeprowadzce do mnie na wieś - moja żona, przez 4 miesiące było dobrze, aż tu raptem histeryczne kłótnie, dosłownie o wszystko. Obgadywanie przy sąsiadach nas, szantaże, zaskarżenia itp. Masakra. 3 tygodnie teu zlożylismy wniosek o kredyt 45 tysiecy na remont piętra - młodzi na dole, starsi na dole. Czyli rozdział poziomów. Jednak dziś po ostatniej awanturze, ammy ich dosyć. Moja teściowa obiecała nam działkę, tylko musimy notariusza załatwić i możemy się budować, a stamtąd mamy uciekać. Nie wiem, co dalej mamy robić, czy zostać tutaj i brać 45 tysiecy kredytu, czy iść na razie do tesciowej i wziąć 200 tysiecy na budowę domu? Dom mogę notarialnie natychmiast matce oddać, bez zastanowienia. Boli trochę fakt, że tutaj już władowałem 30 tysiecy, ale dla spokoju zrobię wszystko. Myślę nad małym, parterowym domem około 80m2, bez żadnego garażu, nawet nad płaskim dachem się zastanawiam, aby było taniej. Starczy mi 200 tysięcy? Matka jest jaka jest, ale wątpię, aby kiedykolwiek było dobrze. Nie jest młoda, ale niestety, te kłotnie i podchody mnie wykonczają. Może osobne wejście, kuchnia i łazienka by sprawę po remoncie załatwiły. Jak wyglądałoby nasze życie, z małym dzieckiem mając taki kredyt i zarabiając we dwóch około 5500 zł netto?

Generalnie to 200 tysięcy wydaje się kwotą za małą. Chyba, że mówisz tylko o samym stanie surowym, bo kompletne wyposażenie domu to musisz koło 400 tysięcy liczyć.

Gość rolik
Budowa domu jest dobrym pomysłem. Nie każdy potrafi mieszkać w bloku. My zdecydowaliśmy się na zakup domu. Niestety musieliśmy zrobić tam generalny remont, zrobić przebudowę kanalizacji z http://lesgaz.com/renowacja-rur.html i wszystko doprowadzić do stanu używalności. Dlatego wydaje mi się, że mimo wszystko lepszą opcją jest wybudowanie domu od podstaw niż remontowanie go.

Gość gość
oczywiste jest ze musicie sie wyprowadzic, male dziecko w stresie kłótni żyć nie może absolutnie. Budowa domu to najlepszy pomysl chociaz moze za duzo na raz bierzesz na barki. Skontaktuj się z firmą http://superdom.pl/ znajomy z nimi budowal i jest bardzo zadowolony. Nie dosc ze dom postawiony szybko w atrakcyjnej cenie to jeszcze ekipa rewelacja. Zadzwon i dowiedz sie wiecej od nich. Bez próbowania nie znajdziesz rozwiązania.

Gość gość
Myślę, że nie będzie z tym większego problemu, w takiej kwocie spokojnie się zmieścisz. Jeśli budujesz dom, warto byłoby zadbać o odpowiedni sprzęt budowlany. Ja zakupiłem rusztowania z http://www.rusztowania-sprzedaz.pl/ , sprawdziły się bardzo dobrze.

Gość gość
Wydaje mi się, że taka kwota jest ok jak na budowę takiego domu. Tylko warto zadbać o dobry sprzęt i materiały. Mnie dom budowała firma http://www.partner.szczecin.pl/ . Uważam, że to był dobry wybór.

Gość gość
też postanowiliśmy się usamodzielnić i kupiliśmy działkę budowlaną w kobylance www.dzialki-szczecin.com w dobrej cenie i w malowniczym miejscu nad jeziorem, teraz czeka nas budowa domu, ale wiadomo, że lepiej mieszkać na swoim bez rodziców

Gość gość
200 tyś spokojnie wystarczy tym bardziej, że nie musicie od razu wykańczać całości. Problem ogromnych pieniędzy na budowę domu dotyczy tych, którzy muszą mieć wszystko najlepsze i najdroższe

Gość gość
też jestem zdania, że budować się i mieszkać bez rodziców, ja już jestem na etapie stawiania ogrodzenia, projektowanie i montażem bramy ogrodzeniowej zajęła się firma z Poznania www.kumi-bud.pl rzetelna firma, mają ciekawe pomysły i dobre ceny

Gość gość
Czyli zaczynasz budowę od bramy ogrodzeniowej? Czyli od dopy strony [czyli od tyłu(znaczy od końca)]???

Gość gość
Spamerstwo jest coraz głupsze, niestety :(

Gość gość
a ja uważam ze powinnyscie dac rade u matki, ustalić reguły zycia i się ich trzymać, szkoda kasy i n dodatek zabraknie na wykończenie. nawet jakby matka miała zyc 15 lat to z oku na rok będzie spokojniej. zrob oddzielne kompletnie wszystko. splata kredytu was zabije a proz zycia wszędzie jest ciezka. nigdy nie msz pewności jakich będziesz mieć sasiadow:-) Idz do matki stal, zagroź , powiedz cokolwiek co zmieni wasze relacje. miej to wszystko w d***e bo matka się nie zmieni. Odstaw relacje z matką na bok, mowcie tylko dzień dobry i nic więcej. poza tym zanim zbudujesz dom to i tak minie rok , dwa wiec nastaw się na przetrwanie tam gdzie jesteś.

Gość gość
czytanie ze zrozumieniem nie boli, jest już na etapie budowania ogrodzenia, jak dla mnie jasno wynika, że dom już jest pobudowany

Gość gość
Jeśli planujesz budowę domu, może Ci się przydać odpowiedni kontener. Ja zamawiałem takie w http://aproservice.com/ i sprawdzają się doskonale.

Gość gość
Jeżeli szukasz miejsca gdzie się budować, mozesz zerknąć na oferty działek od www.nieruchomoscilubin.com/. Ja z nimi współpracowałam , gdy szukałam działki dla siebie i jestem bardzo zadowolona.

Gość gość
Może zdecydujecie się na drewniany domek za miastem? Nasz zbudowała firma http://www.domtop.pl/ Jest ładny,wygodny i miło się w nim mieszka. Myślę,że taki dom stwarza świetne warunki rozwoju dla młodej rodziny z dziećmi.

Gość gość
trza jasno postawić sprawę, pójść i powiedzieć, że chcecie się budować i poczekać z tydzień na reakcję. I słusznie ktoś napisał, budować trzeba z głową, starać się niedrogo, samemu myśleć, a nie starać się udawać po niebo bogatych. Skromnie, domek 120m, kawałek ogrodu, miejsce na basen. trzeba mieć wszystko skalkulowane, przy budowie pracować też samemu, bo robocizna jest bardzo droga.

Gość gość
domek parterowy, ale co szkodzi zrobić poddasze mieszkalne?? to bardzo niewielki koszt z piętra podnieść dach o 1.5 m. i masz z 80m 120m.