Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce nie da się założyć własnej działalności

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy ktoś z Państwa prowadzi własną działalność i może mi coś doradzić? Chciałabym założyć własną firmę, jednak kruczki prawne, podatki, urzędnicy...na samym wstępie mnie to zniechęca, chciałabym mieć duży zysk z działalności, ale trudno gdy podatki zabierają znaczną część

Gość gość
Da sie założyć gdyby się nie dało to bym nie otworzył firmy przecież

Gość gość
założyć się da - zarabiać się nie da!

Gość gość
Jakie kruczki, jakie haczyki. Jeśli prowadzisz prosta działalność to po prostu płacisz podatek możesz też wybrać podatek zryczałtowany. Księgowa ogarnie Ci to za 200 płn. Jeśli nie zarobisz 200 płn to rzeczywiście lepiej zostań na etacie. Największy problem to wysokość składek ZUS, nie ich sposób naliczania ale tylko wysokość. Zapewne na słuchałam się o tych trudnościach ale sama nigdy się nie przekonała. Jeśli jesteś gruba ryba i budujesz fabrykę to chyba stać cię na kancelarię prawnicza.

Gość gość
Nie jestem grubą rybą, chce założyć własny zakład stomatologiczny, nie na nfz

Gość gość
nie na nfz pozbawisz sie klientow i tak przychodza na nfz a placa za wszystko prawie

Gość Trupan
nie na nfz pozbawisz sie klientow i tak przychodza na nfz a placa za wszystko prawie X Co ty piszesz, sam jestem nie za bogaty, ale cała rodzina chodzi prywatnie i wszyscy znajomi bo na NFZ i tak muszą dopłacać, ale za to prywatnie lepsza opieka niemal za te samą cena, ale sprzęt lepszy i w ogóle czyściej

Gość gość
dentysta prywatny mozliwe (bo ludzie muszą dbac o zeby) ale bez kasy. Ja chodze do takiego dnetysty i place mu gotówką do ręki, żadnych papierków. Musisz sie zorientować jak niektórzy to robią mnie nie wypada sie zapytać

Gość gość
Przecież Polak nie chodzi do dentysty bo go nie stać tylko do kowala

Gość gość
Najlepiej założyć firmę w Inkubatorze, np. w jednym z inkubatorów AIP. Wejdź na ich stronę internetową: inkubatory.pl, znajdź biuro w swoim mieście lub w okolicy. Można się tam zgłosić z każdym startującym biznesem, niezależnie od branży. Oni doradzą Ci, jak ruszyć. Można założyć firmę w programie "Firma bez ZUS"; Inkubatory użyczają swojej osobowości prawnej, dlatego nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej, co pozwala ominąć koszty związane ze składkami ZUS. Nie trzeba również wtedy płacić co miesiąc podatku dochodowego CIT od osiągniętego dochodu w danym miesiącu. To ogromna redukcja kosztów, zwłaszcza na początku. W pakiecie Inkubatory AIP oferują też obsługę księgowo-prawną, więc nie trzeba się martwić o formalności.

Gość gość
Ja płacę gotówką do ręki, ale wiem, że za jedną rzecz nie płaciłem, bo nfz refundował.

Faktycznie czasem są takie sytuacje, że totalnie nie wiem jak połączyć jedno prawo z drugim. Dlatego od jakiegoś czasu przestałam sobie prowadzić księgowość sama i zaczęłam korzystaćz biura rachunkowego - zdecydowanie oszczędza mi to nerwów!! Jeśli ktoś szuka to polecam http://rachmistrzowie.pl/pl - można też biuro wirtualne u nich mieć.

Pewnie, że się da, to nic trudnego, szczególnie jak się skorzysta z pomocy;) mnie pomagała Kancelaria Podatkowa http://www.wiol.com.pl/ w której zdecydowałam się prowadzić księgowość;) jak kogoś to przerasta to może się właśnie w takie miejsce zwrócić o pomoc czy radę;)

Gość gość
pół roku byłem w ewidencji gospodarczej i chciałem zalożyc shot bar, miałem upatrzony lokal w dobrym miejscu ale jak policzyłem wszystkie opłaty to wyszlo że pies z kulawa noga do mnie nie przyjdzie bo będzie za drogo :-O A ja chciałem tylko zarobić 3000 netto miesięcznie. Ludzi nie stać na takie fanaberie jak pójście do knajpy, w pobliżu pytałem w innych lokalach to 60% min klientów to cudzoziemcy:-O Wynajął lokal jakiś ciapak i widze że sam tam siedzi dzień w dzień, pewnie idiota czyta statystyki urzędowe o Zielonej Wyspie :-D

Gość gość
Jak sie nie da moi rodzice od 3 lat mają firmę i dobrze sobie radzą to nie jest takie trudne założenie nie trwa latami czy miesiącami wystarczy pojechać do urzędu gminy mając własny biznesplan ciag dalszy...

Gość gość
w urzędzie gminy wyrabia sie numer nip numer regon wyrabia sie pieczątkę wymyśla nazwe firmy i sie ją w gminie rejestruje to trwa zaledwie godzinę półtorej moi rodzice w godzine mieli już firme

Gość gość
Moi rodzice nawet żadnego kapitału nie mieli zaczynali od zera założyli firmę stolarską ze stajni i stodoły i je stopniowo remontowali na ile było środków to w jednym miesiącu koryta dla świń wyburzyli koryto na wode dla krów rury od dojarki kilka miesięcy później wylali cement na podłogę i wyrównali oraz ściany obtynkowali zrobili nową elektrykę oświetlenie stopniowo zakupywali maszyny troche używanych bo na nowe ich nie było stać troche nowych ale musieli 40 tysięcy kredytu wziąć

Gość No Ok A co jeśli moja firma
generuje kwoty rzędu 7 tysięcy w jednym miesiącu i 200zł w drugim a w trzecim generuje stratę ? Czy wówczas można prowadzić w Polsce taką firmę? Moim zdaniem nie da się i autor ma rację!

Gość gość
Lepiej firmę stopniowo rozwijać nie iść na głęboką wodę nie brać setek tysięcy kredytu bo co jak firma zbankrutuje i sie ją zamknie a kredyt zostanie? To zaraz przyjdzie komornik i wszystkie maszyny zabierze moi rodzice wzięli te 40 tysięcy kredytu ale dopiero 2 lata po założeniu firmy jak dochody wzrosły i jest wtedy mniejszy problem ze spłatą na samym początku lepiej nie brać kredytu

Gość gość
Moi rodzice mają firmę i masz racje ze raz dochody są wyższe a raz nie ma ich wcale też tak rodzice mieli ale udało im sie wyjść na prostą ale nie jest lekko i trzeba sie liczyć że większość dochodów idzie na opłaty ZUS i podatki

Gość gość
Lepiej firmę stopniowo rozwijać nie iść na głęboką wodę i na faktury towaru nie brać bo na faktury to jest branie jakby na krechę tu się towar kupi na fakturę za np 4 tysiące jeden też na fakturę np 5 tysięcy i nazbiera sie 9 tysięcy takich faktur jest więcej i potem trzeba to zapłacić moi rodzice przez to o mało nie zbankrutowali teraz drugi raz już tego błędu nie popełnią

Gość gość
Moi rodzice maja teraz taką zasadę że jeśli nie ma sie w danym momencie pieniędzy to nie biorą wtedy towaru jak mają pieniadze to od razu płacą gotówką i jest jeszcze jedna wada ci wszyscy odbiorcy co towar od moich rodziców kupują jak oni go przerobią i sprzedadzą często nie płacą w terminie nieraz zapłacą miesiąc nieraz dwa miesiące po terminie albo i później

Gość gość
I moi rodzice mają troche łatwiej bo mieszkamy na wsi i latem dopłata z pola przychodzi oraz są pieniądze że żniw i to nas w pewnym stopniu ratuje bo spłacany kredyt z nich jak np w danym miesiącu nam nie zapłacili lub na inne rzeczy nie starczyło po wysokich opłatach i na wsi mają na swoim podwórku zakład i jest ich i nikomu za wynajem płacić nie muszą oni ten zakład ze stajni i stodoły zrobili

Gość gość
Weźcie sobie do serca co wam napisałem

Gość gość
Plusem w własnej działalności gospodarczej jest to że możecie zrobić sobie wolne kiedy chcecie możecie wstać kiedy chcecie np o 7 czy o 8 czy np 9 czy 10-tej albo zrobić sobie kiedy chcecie wolne i nie grozi zwolnienie i moi rodzice jak pisałem wam powyżej mimo że są problemy mogą sobie kiedy chcą np zrobić przerwę czasem pół godziny czasu godzinę dwie spokojnie zjeść kawę sobie wypić obejrzeć tv ITD

Gość gość
Zastanówcie się czy chcecie firmę przeanalizujcie wszystkie za i przeciw i sie zastanów to do was decyzja należy

Gość gość
Poczytajcie i sie zastanówcie