Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce nie da się założyć własnej działalności

Polecane posty

Gość gość
Pomyślcie sobie

Gość Promyk22
Goscio powyżej ma stuprocentowa racje, przy zakładaniu firmy trzeba wsiąść wszystkie za i przeciw bo samo założenie firmy jest bardzo prosto. W gminie zajmuje to godzinkę albo i dwie ale co potem? My z mężem zainwestowaliśmy wszystkie oszczędności w warsztat samochodowy. Rzuciliśmy sie na głęboko wodę bo był świetny plan, zawarliśmy spółkę z firma ktorej remontowaliśmy samochody plus remont prywatnych aut. Przez dwa lata było super ale pozniej to był koszmar. Tamta firma zaczęła bankrutować a my niestety razem z nią gdzie nikt tego wariantu nie przewidział;( kredyt za kredytem, ZUS sobie i pracownikom, podatki, czynsze, leasing i co i wielkie długi;( toczyliśmy sie na dno i nie daliśmy radę. Firmę zamknęliśmy z ponad 100tysiecznym długiem i depresja co bedzie jutro. Wszystko poszło pod młotek;(

Gość gość
Też się zgadzam

Gość Promyk22
Musieliśmy oboje wyjechać za granice i do dnia dzisiejszego spłacamy nasze zbyt pochopne podejście, wzięliśmy pod uwagę tylko zyski a nikt nie brał od uwagę ze moze sie wszystko odwrocić. Moze ktoś inny bedzie miał wiecej szczęścia ale przy wielkich inwestycjach trzeba mieć cały czas głowę na karku;)

>>>Plusem w własnej działalności gospodarczej jest to że możecie zrobić sobie wolne kiedy chcecie możecie wstać kiedy chcecie np o 7 czy o 8 czy np 9 czy 10-tej albo zrobić sobie kiedy chcecie wolne i nie grozi zwolnienie i moi rodzice jak pisałem wam powyżej mimo że są problemy mogą sobie kiedy chcą np zrobić przerwę czasem pół godziny czasu godzinę dwie spokojnie zjeść kawę sobie wypić obejrzeć tv ITD<<< x No to chyba tylko na zabitej dechami wiosce :P. Ćwierć wieku prowadziłem działalność i wiem tylko jedno: "pracuje się wtedy, gdy jest na to zapotrzebowanie, a nie wtedy, gdy ma się ochotę". Inaczej nie ma nawet sensu, marzyć o własnej firmie. Mam dużo znajomych, prowadzących często spore firmy. W porównaniu do "etatowców", mają zawsze mniej czasu i możliwości przerwania pracy, by sobie popatrzeć w TV. x Do Promyk22: powinniście cieszyć się, że zostało tylko 100tys. :(.

Gość gość
Misio 1 czyli nie masz pojęcia o własnej działalności gospodarczej bo nigdy firmy nie miałeś firma moich rodziców jest na wsi poczytaj sobie napisałem przecież wiem że pracuje się gdy jest zapotrzebowanie ale spokojnie można sobie kawę wypić zjeść czy coś można np później nadrobić lub w następny dzień wiem że ty nigdy nie prowadziłeś własnej działalności

Gość gość
Misio załóż sobie własną działalność gospodarczą i zobacz jak to jest ty o działalności gospodarczej wiesz tylko z Wikipedii nie zdajesz sobie sprawy że to nie jest takie proste bo mogą cie opłaty zjeść i tysiąc złotych zusu i ty myślisz że jak założysz własną działalność gospodarczą to od razu będziesz bogatym milionerem a tak nie jest ty nigdy żadnej firmy nie prowadziłeś ja głupi nie jestem mi nikt nigdy kitu nie wcisnął i nie wciśnie

Gość gość
Jeszcze jedno misio 1 przestań bredzić o swoich firmach pisałeś kiedyś że prowadziłeś 82 firmy prawda jest taka że żadnej nie prowadziłeś i informacje o firmie to z Internetu wziąłeś załóż własną firmę i sie przekonasz jak to jest i wtedy inaczej będziesz pisać

Gość gość
I ps misio 1 za słabo kłamiesz

Nadal prowadzę własną działalność gosp. x I doskonale pamiętam, jak traciłem kolejnych klientów, gdy z powodu choroby nie mogłem regularnie sprzedawać we własnym sklepie. Pracowników już wtedy nie było. x Dalej piszcie sobie bajki :P, jak to właściciel małej firmy, może sobie na otwieranie interesu o dowolnej porze pozwolić. x Najlepiej szukajcie klientów między północą, a piątą rano :P. x Ps. Dobrze znasz się na księgowości :P, skoro nadal płacisz tylko 1000zł ZUS-u :P :P :P. Forumowe debile znowu zaczęli bajki pisać :(.

Gość pikap
Misio 1 jeśli myślisz że damy sie nabrać na to że prowadziłeś własną działalność gospodarczą

Gość gość
gość dziś Plusem w własnej działalności gospodarczej jest to że możecie zrobić sobie wolne kiedy chcecie możecie wstać kiedy chcecie np o 7 czy o 8 czy np 9 czy 10-tej albo zrobić sobie kiedy chcecie wolne xxx a minusem jest że jak zrobisz sobie wolne, to nie zarobisz i zaraz będziesz miał długi w zusie, urzędzie skarbowym i u ludzi

Ja mam głęboko w d_pie, to co Wy sobie myślicie :P. x Piszę jak wygląda RZECZYWISTOŚĆ, a nie wasze złudzenia :P.

Gość gość
Misio 1 nie prowadziłeś i nie prowadzisz żadnej działalności gospodarczej moi rodzice prowadzą i wiem jaka jest rzeczywistość

Gość gość
Misio 1 ty nie zdajesz sobie sprawy że prowadzenie własnej działalności gospodarczej nie jest takie proste ty misio kompletnie nie masz pojęcia o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej my nie jesteśmy głupi jak ty my się na twoje kłamstwa nie damy nabrać ja wiem jak to jest bo moi rodzice mają firmę i nie jest lekko

Gość gość
Ale można zrobić sobie przerwę ale o np godzinę czy dwie dłużej trzeba pracować lub w sobotę nadrobić masz coś do tego moim rodzicom to odpowiada

Byłoby lżej, gdyby klienci mogli coś u nich załatwić, w określonych godzinach, a nie czekać, aż sobie kawkę wypiją i serial w TV obejrzą :P :P :P.

Gość gość
Misio 1 to ty bajki piszesz właśnie widać misio że ty nie prowadzisz własnej działalności gospodarczej

Gość gość
Misio załóż własną działalność gospodarczą to sie przekonasz że prawdę pisze ty sobie nie zdajesz sprawy weź się misio nie wymądrzaj bo przez to coraz bardziej zdradzasz to że nie prowadzisz własnej działalności gospodarczej i ja nie znam się na księgowości księgowa do której jeżdżę rozlicza mnie bo przecież nie musze sie na tym znać

Gość gość
Michał czyli misio 1 ty nigdy nie prowadziłeś własnej działalności gospodarczej

Rozumiem, że nie znasz się też, na stanie własnych finansów :P. x No chyba, ze księgowa płaci Twój ZUS w prezencie :P :P :P. x Każdy, kto prowadzi niedużą działalność, pamięta ile płaci ZUS-u za siebie i kiedy płacił w granicach tysiąca złotych.

Gość gość
rodzice Płacą nieco ponad tysiąc złotych ZuSU i wiem ile płacą bo mi mówią ja w firmie im tylko pomagam Michał to ty się nie znasz i to nie są moje finanse tylko moich rodziców bo to ich firma naucz sie czytać durniu ze zrozumieniem

Gość gość
Michał opanuj sie idioto kretynie

Gość gość
Rodzice prowadzą firmę ale to ja najczęściej do pani Zosi księgowej jadę ich rozliczać nie pomyliłem sie że również mnie bo ja tam jeżdżę to w pewnym sensie też mnie

Gość gość
Misio 1 i jak tam nieraz jeżdżę to wiem ile oni zusu płacą

Gość gość
Misiu bo

Gość gość
Coś ty wymyślił z tymi fakturami, że to niby na kreche? Przecież jak kupujesz coś na fakturę będąc przedsiębiorcą na vacie to dostajesz podatek VAT z powrotem na konto, dzieciaku co ty robisz na tym temacie nie masz podstawowej wiedzy, twoi rodzice też skoro spłacacie kredyt z dopłat unijnych do pola. To już wam się nie oplaca. Wprowadzacie do firmy kapital ktory nie zwiększa jej wartości. W Pl jest bardzo ciężko coś zacząć robić na własny rachunek i będąc opodatkowanym i to jest fakt, ale ty akurat masz nikłe pojęcie. Piszę do tego od stolarki w stodole.

Gość gość
Jak nie macie pieniędzy na opłacenie ZUSu i uczciwych pensji dla pracowników to po co wam firma? Firmy krzak nie zakłada się po to żeby oszukać jrząd finansowy. Firma ma być dochodowa a wtedy żadne opłaty nie będą wam straszne. W PL koszty prowadzenia firmy są umiarkowane. Państwo popiera prywatną inicjatywę.

Gość gość
Nie gadacie z tym dzieciakiem ze stodoły, w d....pie był g...no widział. Z cyklu: Firma moich rodziców, moi rodzice mają firmę. Jeszcze moi rodzice ze swą firma. W firmie moich rodziców.

Gość gość
Jak popiera prywatna inicjatywę, jeśli na pewne dziedziny i usługi jest narzucone opodatkowanie vat i to 23% co miesiąc. Po czym raz w roku 19%. I ZUS 1000 zł co miesiąc przymusowo, a przez trudny system podatkowy musimy wydawać ok 200 zł na księgowa! O czym mówisz myśląc umiarkowany? 80 % w prywatnym sektorze w pl to mikroprzedsiębiorstw, nie generujący dużego przychodu ale to oni tworzą miejsca pracy i obrót pieniądza przede wszystkim. Chyba że ukrywasz dochody, albo jesteś stomatologiem "na stracie" lub cienkim obrocie do 40 tys.rocznie żeby wykpić się z kasy fiskalnej.