Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy niemowle powinno podnosic sie na wyprostowanych rekach?

Polecane posty

Gość gość

Kiedy niemowle powinno podnosic sie na wyprostowanych rekach leżąc na brzuchu i opierajac sie na dloniach? Pytam bo nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlam. Moje 5 mies niemowle ladnie podnosi glowe i tu jest ok, natomiast ostatnio na brzuszku glownie robi tzw samolocik... Tym sie nie niepokoje bo juz wiem ze na tym etapie jest to zupelnie normlane. Zastanawia mnie jednak fakt ze nie ma zamiaru opierac sie na dloniach i wyprostowanych rekach. Czasem prostuje raczki i lokcie ma lekko nad ziemia ale daleko mu do opierania sie na wyprostowanych rekach, glownie zajmuje sie tym "samolocikiem"..

Gość gość
moja zaczela w wieku 8 miesiecy. fizjoterapeutka ja widziala i powiedziala ze wszystko z nia ok. napewno kladzenie na brzuszku przyspiesza takie podnoszenie bo dziecko cwiczy raczki

Gość gość
Mój ten etap podnoszenia się na wyprostowanych rękach miał gdzieś przed 4 miesiącem, po szóstym miesiącu nauczył się siadać samodzielnie i w jakieś 2 tygodnie później raczkować. Około 8 mies. Potrafił przemieszczać się na nóżkach trzymając się mebli tak więc myślałam że w takim tępie zacznie mi chodzić sporo przed roczkiem a tu psikus ;) wolił raczkowanie do 13stego miesiąca życia kiedy to dopiero postawił samodzielnie pierwsze kroczki :) tak więc każde dziecko rozwija się własnym tępem i nie ma na to jakichś sztywno określonych reguł

Gość gość
Między 3 a 4 miesiącem.

Gość gość
W tabeli w książeczce zdrowia jest ze do końca 5 m. Córka w 6 nie umiała i miała rehabilitację. Syn ma 5,5 i umie od jakichś 2 tyg.

poczatkowo wiadomo sama glolwke dziecko ponosi pozniej juz i probuje na raczkach nasza jak 5 miesiecy miala to jak ja w supermami poduszce jak liteka c kladlam to spod niej wygladala

Gość gość
tu autorka. Maluch za chwile konczy 5 mies i wlasnie zaczal sie podnosic;-) wszytsko widac w swoim tempie robia dzieci i dopoki nie ma wiekszych odchylen od normy nie ma co porownywac maluchow;-)