Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaką specjalność lepiej wybrać

Polecane posty

Gość gość

Tylko proszę powstrzymajcie się od głupich komentarzy,wiem jakie zdanie o psychologii mają niektórzy ludzie. Mnie to interesuje i uważam że jeśli ktoś jest trochę rozgarnięty,to można dużo w tej dziedzinie robić. Dopiero idę na studia, specjalność wybiera sie na 3 roku ale chcialabym już teraz o tym troche pomyslec , mam do wyboru: psychologie kliniczną,psychokryminologie i wspomaganie rozwoju. Chciałabym złapać jakis staż w gazecie,jest coraz więcej magazynów o tematyce psychologicznej,narazie miałam staże w wolontariacie,pracowałam jako hostessa,przy porządkowaniu dokumentow w działach HR i jako telemarketerka,doświadczenia nie mam dużego ale mam dopiero 19 lat

Gość gość
kierunki po ktorych jest najwieksze bezrobocie, psychocostam... jesli nie masz dobrych znajomosci to odpusc sobie.

Gość gość
bez znaczenia i tak skończysz na mopie w Biedronce

Gość gość
z kryminologią i rozwojem mi się podoba . sama podejmij decyzję

Gość OnLukasz777
Dajcie spokój dziewczynie! Jeżeli będzie uparta i wytrwała to da sobie radę. Oprócz pasji potrzeba jeszcze zaangażowania ''w walce'' na rynku pracy. I jeżeli ktoś odda całe swoje serce w to co robi - osiągnie sukces. Nikt nigdy nie obiecywał, że będzie łatwo. Jednakże takie komentarze ''i tak skończysz w biedronce'', ''i tak czeka Cię bezrobocie'' - sorry, ale nie wszystkich. Po co takie uogólnianie? Po co wkładanie wszystkich do jednego worka? Szufladkowanie i przypinanie etykietek. Wszystko jest w jej rękach. Rynek pracy jest podły, ale... wszystko zdarzyć się może. :) Autorko - jaka praca Ci się marzy najbardziej po psychologii?

Gość OnLukasz777
Psychologię kliniczną odradzam. Aby w pełni pracować w tym zawodzie - trzeba skończyć specjalizację: ''psychologia kliniczna'' i dopiero wtedy można być psychologiem klinicznym. Psychokryminologia - ciekawe, ale tylko ''z nazwy'' i tak trudno się załapać do sądów i policji. Więcej jest przedmiotów z kryminologii i przestępstw, pracy w sądzie etc. Polecam tylko wspomaganie rozwoju z wielu względów: Możesz pracować jako psycholog szkolny, nauczyciel wspomagający (po skończeniu studiów podyplomowych z przygotowania pedagogicznego tzw. uprawnien pedagogicznych). Możesz pracować w ośrodkach i przedszkolach specjalnych, poradniach psychologiczno-pedagogicznym będąc członkiem zespołu do spraw wczesnego wspomagania rozwoju. Specjalność przyda się również: to prowadzenia szkoleń, rekrutacji (więc dodatkowa furtka: psycholog-szkoleniowiec/trener)