Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do znających się na internecie

Polecane posty

Gość gość

Witam, jest coś takiego, że gdy ogląda się produkty w sklepie internetowym to często później reklama tych produktów pojawia się w przeglądarce, gdy zajmujemy się czymś innym. I tu moje pytanie - czy jeśli dwa komputery korzystają z tego samego wifi i na pierwszym z nich ktoś ogląda przypuśćmy model torebki to czy może się zdarzyć tak, że drugiej osobie na jej komputerze wyświetli się reklama tej torebki?

Gość gość
nie bo pliki cookies zapisuja sie tylko na komputerze z ktorego ogladasz torebki, dlatego z tych plikow generowana jest tresc reklamy tylko na tym kompie

Gość dziś ma rację, tu chodzi o operacje dokonywane na konkretnej przeglądarce. Ewentualnie jakby ktoś był zalogowany na koncie google (e-mail itd.) i coś robił na necie, a potem na innym kompie też się zalogował to może by mu też podobne reklamy podsuwało przez algorytm indywidualnych preferencji użytkownika google.

Gość gość
nie - przeglądając internet wyskoczyły mi reklamy pierścionków zaręczynowych :) a sama nie wchodziłam na podane strony. więc byłam ciekawa czy to przypadek czy nie :)

Gość gość
dzięki za odpowiedzi :) pytanie - czy musiałby być zalogowany ciągle na tamtym drugim komputerze? czy wystarczy, że raz się to zrobiło kiedyś? logowałam się niejednokrotnie z tego komputera do swojego konta google, ale za każdym razem się wylogowywałam :)

Chodzi o czas zalogowania, jeżeli np. zalogowałaś się i przeglądałaś internet dwie godziny a potem się wylogowałaś, to dane, ciasteczka itd. na temat stron odwiedzanych przez Ciebie w tym czasie zachowały się jako informacje o Twoim koncie. To się nawet da znaleźć gdzieś w ustawieniach maila, ale nie pamiętam już gdzie, a teraz nie chce mi się szukać już.

Gość gość
p****le oglądam zawsze z gośćmi :)

Gość gość
dzięki psychodelirium! to chyba jednak w takim razie był przypadek z tą biżuterią. Myślałam, że to może działa na takiej zasadzie, że jak oglądał długo pierścionki zaręczynowe, a mamy wspólne wifi to w jakiś sposób to spowodowało, że ich reklama wyświetliła się także mnie, ale widać to było myślenie życzeniowe :)