Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moja matka jest toksyczna?

Polecane posty

Gość gość
Aniabania...Dzięki za jeden normalny i mądry post. W steku bzdur i pomyj dostałaś autorko prawdziwą szczerą i mądrą radę. Tak naprawdę masz tylko jedna osobe na swiecie i jest nią twoja matka i jeszcze tego nie wiesz.

Gość gość
No właśnie. Odbija się, a nie powinno. Dlatego radzę autorce przyjąć, zę jej matka jest jaka jest i poprostu się tym nie przejmować bo Ty nie jesteś od tego żeby walczyć z jej problemami. Co innego gdyby miała inny stosunek do Ciebie i np by płakała, wtedy powinnaś się zapytać co się stało, ale takie wyżywanie się na Tobie jest daleko nie porządku. Ale przez to może stracic z Tobą dobre relacje, jeśli się nie zmieni, a to może być dla niej kiedyś bolesne, nie chodzi to o to że autorka powinna się na swojej mamie mścić, ale naturalne bedzie,że jak nie zbudują teraz dobrych relacji, to jak autorka się kiedyś wyprowadzi i założy swoją rodzinę tym bardziej nie uda się już ich zbudować.

Gość gośćAniaBaniaProszekDoPrania
Gosc-11:39 mi nie chodzi o to, ze Ona ma odpowiadac za problemy swojej Matki. Ale zwyczajnie maja sie rozumiec wzajemnie. Wspierac. To jest chyba naturalne, ze rodzina sie wpiera i stara zrozumiec. Albo moze ja jestem zbyt wyrozumiala juz teraz bo wszystko zrozumialam. Zawsze staram sie rozkladac sytuacje na czesci i kazda z osobna przemyslec od podstaw. Zrozumiec kazdego zamiast go osadzac. Bardziej humanitarnie do danej sytuacji podchodzic. Uwazam, ze kazdemu nalezy sie zrozumienie. A Matce to juz w ogole.

Gość gość
16 latce nie zależy jak widać na dobrych relacjach z matką, to dlaczego matce ma zależeć. Straszenie samotnością na starość jest słabe.

Gość gość
11:49- powinno się wspierać wzajemnie w rodzinie, ale nie w momencie kiedy matka się na niej wyżywa. Problemy osobiste matki autorki nie powinny rzutować na dziecko dlatego też radzę jej się odciąc emocjonalnie od tego i zając tym czym powinna nastolatka w jej wieku. Czyli z jednej strony nauką i pomocą mamie ,a z drugiej korzystaniem z młodości.

Gość gość
11:50- To nie jest straszenie, taka jest naturalna kolej rzeczy, ze czesto dorosłe dzieci odcinają się później od takich rodziców.

Gość gość
11:50 Jeśli tak, to rodzice mogą odciąć się od złych dzieci. Jeśli rodzice maja obowiązek opiekować się dziećmi, to dzieci maja obowiązek opiekować się rodzicami w potrzebie na starość. Praktyka wskazuje, ze to dzieci mają więcej potrzeb od rodziców, a nie na odwrót i to rodzice wywiązują się ze swoich obowiązków , a dzieciom gorzej to wychodzi i wszyscy o tym wiedzą. Jeśli rodzice łożą na dzieci, to dzieci muszą słuchać rodziców, a nie buntować się. Nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto.

Gość gość
12:00- mają prawo odciąć się od toksycznych dzieci jeśli te są już DOROSŁE. A za wychowanie dziecka pełną odpowiedzialność ponoszą rodzice. Żadne dziecko nie rodzi się złe albo dobre to jest kwestia wychowania. Dopiero potem, jak człowiek jest dorosły odpowiada wyłacznie sam za siebie i wtedy rodzice i ich dorosłe dziecko są na różnych prawach, czyli powinni nawzajem troszczyc się do siebie. Nastolatek w wieku 16 lat nie jest jeszcze całkiem dorosły. Nawet nie jest pełnoletni.

Gość gość
* na "równych" prawach- miało byc, a nie na "rożnych"

Gość gość
Masz żal, że matka nie pocieszyla, nie zapytala w sprawie chłopaka. A jak było wcześniej? Pewnie jak w większości przypadków, gdy rodzice próbują zagadać, to nastolatek kręci nosem, że starzy wtracają się niepotrzebnie w jego sprawy i nie raz kończy się na słowach: wynos się z mojego pokoju. A potem żal, że rodzice nie interesują się. Potrzebny by był zloty środek. A w krytycznych sytuacjach rodzic mimo wszystko powinien być wsparciem.

Gość gość
Moja stara też krzyczała na mnie że jestem histeryczką gdy poróżniliśmy się z facetem z powodu jego zachowania poniżej poziomu. Też toksyczna.

Gość gość
J****e prowo. Debile zalożyli temat i szczuli ludzi. Kretyni.

Gość gość
Śmiecie karmiący się cudzym życiem i przerabiajàce to na tematy. K***y p********e.

Gość gość
Czemu jestem tak wylegowaly?

Typowe pokolenie smartfonow i tabletów. Fakt nie jest normalne ze rodzic w ten sposób mówi do dziecka, ale pewnie nie jesteś bez winy nazwala cie pasożytem, dlaczego ? Być może dlatego ze ona zapewnia tobie wszystko co tylko może a tobie i tak jest malo ? Bo moja koleżanka w klasie dostala na urodziny nowe air maxy i ja tez chce itp. Nic nie dzieje sie bez powodu, sadze ze twoja mama rodząc cie nie zalozyla sobie celu " tak, będę ja dręczyć bo mam takie marzenie" zastanów sie tez nad sobą a jezeli jest ci tak bardzo zle postaraj sie to zmienić i tyle.