Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę dziecvko wysłać do komunii, gdzieś za granicą Polsk tego całego cyrku?

Polecane posty

Gość gość

To co wydumał ksiadz, nie mieści mi się w głowie, cały rok nic innego tylko "przygotowania"obowiązowe msze, rekolekcje, roraty, egzaminy itp, itd.Jesteśmy wierzącą rodzina, ale i myślacą racjonalnie, nie bedę niewolnikiem tego ksiadza cały rok, alby w pokłonach i na kolanach posyłać dziekco do komunii.Dlatego pytam, bo i córka nie chce tak gorliwie w tym uczestniczyc, bo to już jest fanatyzm, nie religia, czy moge gdzieś w polskiej parafii na typu Ukrainie, Czechach,Słowacji wysłać córkę do komunii, bez tych szopek, niech przyjmie sakrament normlanie , bez tego całego cyrku?

Gość gość
Oczywistym rozwiazaniem jest zrezygnowanie z komunii skoro widzisz caly absurd. Chyba, ze jestes zbyt tchorzliwa, zeby odeprzec presje glupiego spoleczenstwa.

Gość gość
Wiara zobowiązuje i ma swoje wymagania. Jeśli tego nie rozumiesz i nie akceptujesz nie wysyłaj dziecka do komunii i po sprawie.

Gość gość
Do Niemiec, do małp

Gość gość
Ten cyrk nie ma nic wspolnegi z wiara, natomiast swiadczy o rzadach kosciola jako instytucji. To sa 2 rozne sprawy.

Gość gość
zmień parafię :-). I nie słuchaj tych głupot o zobowiązaniach itd. Jeśli chcesz żeby dziecko przyjęło sakrament 1 Komunii zmień parafię. Ja nie chodzę do Kościoła, ale mam zaprzyjaźnionego Ks jakby co xD

Gość gość
Dokładnie, chodzi mi o ten cyrk, a nie o wiarę, w żadnym kraju, gdzie dzieci idą do komunii nikt takich szopek jak w Polsce nie robi, a są tak samo ludźmi wierzącymi. Macie juz wmówione, że to świrowanie to własnie wiara? Współczuję. Chcę wysłać normalnie córkę do komunii, ale nie chcę tego całego cyrku, który z powagą sakramentu nie ma nic wspólnego. Troli nie czytam, ale jak ktoś zna alternatywę, to chętnie posłucham. autorka.

Gość gość
Zmiana parafii nic mi nie da, religię i tak by miała w szkole z tym księdzem , a to byłaby mordęga. W tym tygodniu już coś postanowimy, albo nie będzie chodziłą na religię wcale, albo coś wymyślimy.Tak jak jest, opcja nie do zaakceptowania.Mam jeszcze kilka matek , które myśła dokłądnie jak ja.Będziemy działały.