Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam jutro gości na obiedzie, oceńcie moje menu, doradźcie...

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem dlaczego zaprosiłam 2 pary na jutro na obiad:O teraz żałuję, ale czasu nie cofnę. Mieszkamy w nowym miejscu i chciałam poznać ludzi z okolicy, więc będąc na spacerze z dzieckiem i rozmawiając z tymi dwoma mamami zaprosiłam je do siebie z mężami, ale bez dzieci. Mamy zjeść, napić się i pogadać. Kucharką jestem raczej poniżej średniej:P ale coś musze zrobić. Pomyślałam by na obiad zrobić: zupę zurek, sałatkę z kurczakiem jesli ktoś nie będzie chciał zupy, ciepła bagietka do zupy i sałatki. Na drugie pieczone ziemniaki i kurczak pieczony w ziołach plus sałata z łagodnym sosem. Na deser mam już kupione dwa rodzaje ciast. Myślicie, że jest ok? Co byście podaly do picia? No i jaki alkohol nie wiem jeszcze, bo ja z mężem nie lubię wina, a oni nie wiem, to jakie wino kupić na wszelki wypadek do takiego obiadu?

Gość gość
Kup białe wino i ewentualnie jakieś deserowe. Obiad jest ok, tyle że zurek to zupa ktorej dużo osób nie lubi. Moze zrob jakiś poncz czy jak to zwą. A jaka ta salatka?

Gość gość
Żurek to trochę kiepski pomysł a do lodówki kilka piw ,winko pół wytrawne do obiadu i wòdeczka na wszelki wypadek do picia woda mineralna i jakieś soki jakby ktoś chciał drinka reszta ok

Gość gość
Wino zawsze kolorystycznie do mięsa ;p ale potraktuj to bardziej na luzie. Nie spinaj się, lepsze by było grill czy coś ale luzny obiad tez może byc

Gość gość
Zrób zupę krem to bardziej eleganckie np z dyni :) na czasie;)

Gość gość
Albo rosół, bo żurek to naprawdę średnio. Bardzo ciężki jest

Gość gość
Jak ktoś nie będzie chciał zupy to niech jej nie je po prostu. Ja jak wyżej, zrobiłabym jakiś krem warzywny, z cukinii czy z dyni. Drugie OK, proste, fajne. Wino czerwone wytrawne ale nie za ciężkie (raczej każde bordeaux czy cotes de rhone będą bezpieczne), albo różowe. Plus woda, jakiś dobry sok jak ktoś wina nie pija. Do kawy kieliszek nalewki czy likieru możesz podać.

Gość gość
tu autorka eh... ja sie nie znam na zupach, mam żurek w proszku jedynie i barszcz czerwony, to lepiej barszcz? Rosołu nie zrobię, bo nie umiem, zawsze mi wychodziz a słony albo nie wiem czemu kwaśny:O Dziękuję za radę odnośnie wina, kupie ze dwie butelki, piwo mamy (żywiec i żubr), wódkę także (żubrówka czysta). Do picia mam cole, sprita, wodę gazowaną i niegazowaną, sok jabłkowy i pomarańczowy.

Gość Mirania
Ah te problemy współczesnych kobiet..

Gość gość
No juz lepsze takie problemy niż kto jak rodził ;-) Menu jest w porządku, ważne żeby rozmowa się kleiła.

Gość gość
Litości, tylko nie jedzenie z proszku!!! :o

Gość gość
tu autorka no przecież nie zrobię zakwasu na żurek czy na barszcz:O Logiczne, że w proszku.

Gość gość
Nie z proszku! Lec po dynie jak ci radzą. Wszystko wrzucisz do garnka ugotujesz zblendujesz przyprawisz. Albo brokuły, por. Nawet barszcz, ale z buraków. Pomidorowa, z soku pomidorowego

Gość gość
Prościutka a pyszna zupa: 2 średnie cukinie ząbek czosnku masło albo oliwa bulion warzywny (z włoszczyzny suszonej, kupujesz w sklepie, gotowe w 10 minut) - ok. 700 ml mascarpone albo śmietana (ok. pół szklanki) Czosnek podsmażasz na tłuszczu, dodajesz cukinię w plastrach, zalewasz bulionem tak, żeby tylko przykryło, gotujesz aż cukinia zmięknie (ok. 10 minut), wrzucasz natkę pietruszki (trochę zostawiasz do dekoracji). Miksujesz całość, doprawiasz solą, pieprzem, śmietaną lub mascarpone, posypujesz resztą natki i gotowe. Podajesz z grzankami czy z groszkiem ptysiowym.

Gość gość
Nie, nie logiczne. Logiczne jest podawanie gościom domowego jedzenia a nie jego erzaców. Jak nie umiesz albo nie chcesz czegoś zrobić, to wybierz taki przepis, który zrobić potrafisz.

Gość gość
tu autorka nie mam blendera. A może zrezygnować z zupy? Zamiast niej zrobić dodatkową sałątkę np. z serem feta? Co myślicie?

Gość gość
Owszem, możesz jak najbardziej zrezygnować z zupy i dać jakąś przystawkę (sałatkę, ruloniki z łososia, tymbaliki etc. - zależy ile masz czasu na przygotowanie).

Gość gość
Tak lepiej zrezygnować. Może być salatka, np sledziowa. A ta z kurczakiem to jaka? Z makaronem? Możesz zrobić też takie grzanki ful wypas, z sekiem, lososiem i czymstam

Gość gość
tu autorka sałatka z kurczakiem jest bez makaronu. Daję pomidory, ogórek, papryka, kukurydza, czerwona fasola, sałata zielona no i kurczak, sałatka jest z sosem ostro-kwasnym.

Gość gość
To zrob grecką moze, albo ze sledzia (panom może smakowac). Paszteciki z ciasta francuskiego i mieska lub grzybow. Jakieś kanapki mini z czymś "lepszym" i np przebite wykalaczka z oliwka cebulka itp

Gość gość
Barszcz czerwony nie wymaga zakwasu a żurek kupujesz w słoiku taki gotowy zakwas jak można nie umieć gotować rosołu?

Gość gość
Nie wszystkie umieją. Po co ma robić cos co jej nie wyjdzie. To ma byc przyjemność nie tortury

Gość gość
tu autorka zrobię właśnie grecką i tą z kurczakiem i dziękuję za pomysł z sałatką śledziową:) zrobię, będzie do wódki dobra:P

Gość gość
Udanego obiadu:)

Gość gość
Z ta zupa daj sobie spokój . Serio taka zupa z proszku to raczej jest bleeeee tzn ja bym takiej nie zjadla reszta ok :)

Gość gość
Możesz też zrobić starą,dobrą sałatkę jarzynową ;) Jest prosta w przygotowaniu, smaczna,ale jednak trochę oklepana... Sałatka grecka i/lub śledziowa to świetny pomysł, ten kurczak na drugie danie też. Zupę faktycznie bym sobie odpuściła. Ciasto,piszesz,że masz...napoje też. Myślę,że wszystko będzie ok. Do alkoholu możesz podać jeszcze jakieś chipsy,paluszki, coś takiego do przegryzania,ale niekoniecznie- taki pomysł,o. :)

Gość gość
Ja jutro też mam gości - przyjeżdżają teściowie i siostra męża z dziećmi. Zrobię zupę-krem z brokułów, pieczony schab ziołowy z kaszą jaglaną i sosem surówka ze świeżej kapusty z chrzanem , duszona marchewka [z myślą o dzieciach], ogórki małosolne. Na deser lody gałkowe z pobliskiej lodziarni [panie przygotują pucharki] i ciasto kruche ze śliwkami. Do picia dla dorosłych czerwone wino, dla dzieci koktajl truskawkowo-bananowy, dla wszystkich woda mineralna z cytryną miętą i odrobiną miodu. Wystarczy, wegetarian w rodzinie nie mamy. Kilka butelek piwa też się chłodzi, ale rodzina niespecjalnie pijąca, ale jak sesja rodzinna się przedłuży podam do piwa cebulę w cieście. Z tego samego ciasta zrobię kila naleśników -podam z twarożkiem i konfiturami. Dodam kilka kanapek dla głodnych. Na kolacji już na pewno nie będą.

Gość gość
wiesz, wydaje mi sie ze to kiepski pomysl z tym zurkiem z proszku, ja bym nie chciala byc tak ugoszczona, moze zrezygnuj z zupy, albo zrob taka jaka umiesz najlepiej, rosol jest prosty, albo jakas zupa krem. 2 danie jest w porzadku + ciasta tez ok. Kup jakies wino czerwone pol wytrawne plus piwo. Bedzie dobrze:).

Gość gość
Zurek mozna kupic z kartonu, jest ok, do tego jajka, biala kielbasa i troche kartofli, duzo majeranku. Nie rob salatki z kurczaka, jesli masz na drugie kurczaka. zrob jakas latwa przystawke ( znajdz w necie przepis). Mozesz np na przystawke ac platy lososia wezonego z jakas zieleniną

Gość gość
Ludzie, ile Wy jecie?