Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zamiast lekcji religii, finansowany dentysta w szkołach, co wy na to?

Polecane posty

Gość gość

W mojej klasie liceum na 30 osób, zaledwie 4 chodzą na religię, w innych klasach jest podobnie, a katecheta/ksiądz /siostra i tak dostają za to pieniądze, rocznie idzie na to kilka miliardów z państwa. Pochodzę z biednej rodziny i jedyny raz kiedy byłam u dentysty to było właśnie w szkole podstawowej, zrobił mi wtedy 2 plomby za co jestem wdzięczna do dziś, niestety w szkole nie ma już opieki dentystycznej. Zaznaczam również, że szkoła ma nas edukować, a religia to nie nauka. Apeluje, albo się uczymy, albo się modlimy. Szkoła to szkoła, a kościół to kosciol.

Gość gość
Jak najbardziej.

Gość gość
Zgadzam się, RELIGIA TO NIE NAUKA, a szkoła ma uczyć, w kościele się modlimy, w szkole się uczymy

Jestem za. Szkoła ma nie tylko uczyć ale i wychowywać, ale w praktyce lekcje religii nie spełniają swojej funkcji. Jestem za rozwiązaniem sprzed lat, kto chce chodzi na religię do kościola.

Gość gość598
niedługo nie będziecie mieli takiego problemu, jak napłynie fala dzikusów muzułmańskich. Wtedy będziecie marzyć żeby móc pójść na religię w szkole albo do kościoła, tylko że wtedy będzie już za późno

Gość gość
Religia w szkole to pranie mózgów dzieciom od małego, nie daje się im wyboru czy chcą wierzyć czy nie tylko wpaja im się widzę mówiąc ze jest tak i nie inaczej i maja wierzyć tylko w to.

Gość gość
Nie rozumiem co mają muzułmani wspólnego z religią w szkole, myślę że też by jej tam nie chcieli, nikt by ich nie zmuszał do praktykowania katolicyzmu ani osób innej wiary tak jak ma to w zwyczaju polska szkoła

Gość gość
Raligia w szkole jest potrzebna i musi być. Europa musi byc chrzescijanska.Lewaki o tym zapomnieli i mamy teraz islamistow ze swoimi fanaberiami w Europie.Tak dla religii w szkole

Gość gość
Nie, religia w szkole w ogóle być nie powinna bo każdy człowiek jest wolny i to jaki kościół wybiera powinno leżeć w jego interesie, a nie by był namawiamy od małego na katolicyzm. Wiara jest kwestią indywidualną, a niestety państwo polskie nastawia dzieci tylko na jeden nurt Nie dając im wyboru

Gość gość
19:53 Dokładnie, ludzi od małego oducza się samodzielnego myślenia

Gość gość
Niestety ale z dniem chrztu pozbawia się ich wolnej woli, a wraz z pójściem do szkoły, kompletnie odbiera im się strzępy tego prawa

Gość gośćt
Jestem za tym aby zamiast religii był dentysta w szkole . Ale nie bądzmy tacy skromni jak mamy działać to na pełną skalę . Zatem usuńmy religię ze szkoły , pozamykajmy wszystkie kościoły , cerkwie , synagogi i meczety . Wygońmy z kraju księży , rabinów i mułłów . Zróbmy świecką republikę i zakażmy wszelkiej działalności wyznaniowej w kraju . Jestem za a Wy?

Gość gość
Może być dentysta w szkole może być religia w szkole.Jedno drugiemu nie przeszkadza. A w kraju chrzescijanskim religia w szkole musi być. Jak lewusom nie pasuje niech dzieci na religię nie posylaja.Normalni ludzie chcą religii w szkole

Gość gość
no jaasne. ale rowniez koniec z bonami i kasa dla pracujacych na swieta- wiekszosv bioracych to ateisci

Gość gość
No niestety żyjemy w kraju wyznaniowym i guzik do gadania mają ludzie z mózgiem, liczy się tylko zdanie osób ograniczonych

Gość gość
W d***e mam waszą religie i wasze kościoły tak jak i meczety i religie innych osób, ale nie mieszajcie w to państwa bo ja jestem człowiek i oczekuje rządu, który dba o dobro państwa, a nie o dobro kościoła. Gdyby nie chrzest Polski z konieczności to dziś wszyscy bylibyśmy poganami

Gość gość
A my mamy w du..pie ciebie.Daj nam normalni żyć. Chcę by dzieci mialy religię w szkole

Gość gośćt
do gość dziś Zapomniałeś o synagogach . Zapomniałeś czy celowo ich nie wymieniłeś ?

Gość gość
Celowo ich nie wymieniłem, ponieważ moja wypowiedź jasno sugeruje ze chodzi o WSZYSTKIE religie i świątynie, ale widocznie Twój ograniczony móżdżek ma problem z interpretacją, nikomu nie zabraniam żyć "normalnie " w przeciwieństwie do was bo to wasze kościoły zabierają pieniądze podatnikom, z których znaczna część wcale tego nie chce ale przez takich jak wy, musi

Gość gość
Zgodzę się, gdyby nie kościoły to płacilibyśmy o wiele mniejsze podatki i wtedy nikt by nie narzekał ze pieniędzy mu do pierwszego brakuje, no ale skoro wolicie utrzymywać darmozjadów to proszę bardzo, ja naszczęscie opuszczam ten syf bo tutaj lepiej nie będzie, może być już tylko gorzej :)

Gość gość
gość 20:15, a od kiedy Polska jest państwem wyznaniowym, że używasz sformułowania "kraj chrześcijański"? Polska jest republiką. Po prostu większość jest oficjalnie zapisana do KK i przyjmuje sakramenty, często tylko dlatego, że "tak wypada". A kto chce katolickiej szkoły, to niech do takiej zapisze swoje dzieci i płaci czesne. Publiczna szkoła powinna być świecka, bo nie tylko katolicy do niej uczęszczają. Szkoła jest ponadto placówką edukacyjno-wychowawczą, a nie ideologiczno-religijną. I dlaczego nie-katolicy mają się dokładać do lekcji religii? Tylko nie wyskakuj mi tu z lekcjami etyki, bo w większości szkół istnieją tylko na papierze (pracowałam w szkolnictwie przez jakiś czas).

Gość gość
21:00 cała prawda

Gość gość
gdyby nie urzednicy tuska to płacilibysmy mniejsze podatki dzieki tuskowi mamy 500tys urzedników usa ma 300milionów obywateli a ma tylko 400posłów a polska ma 36 milionów a ma 460posłów

Gość gość
Sługa Boża Wanda Malczewska (1822-1896) Dostaliście się do niewoli wskutek niezgody wewnętrznej i sprzedajności wielu waszych rodaków. Rozebrali was na kawałki, ale Pan Bóg na moją prośbę, tego rozbioru nie zatwierdził. Zbliża się czas, gdy Sprawiedliwość Boska upokorzy chciwość waszych zaborców, tępicieli wiary katolickiej i nabożeństwa do Serca mojego Syna. Oni upadną, a Polska na moją prośbę będzie wskrzeszona i wszystkie jej części się złączą. Ale strzeżcie wiary i nie dopuszczajcie się niedowiarstwa… zdrady, niezgody i lenistwa, bo te wady mogą ją na powrót zgubić i to na zawsze. Ojczyzna wasza wolna będzie od ucisku wrogów zewnętrznych, ale opanują ją wrogowie wewnętrzni. Przede wszystkim będą się starać wziąć w swoje ręce młodzież szkolną, dowodzić będą, że religia w szkołach jest niepotrzebna, że można ją zastąpić innymi naukami, że spowiedź i inne praktyki religijne oraz kontrola Kościoła nad szkołami jest zbyteczna, bo ogranicza samodzielność myślenia ucznia. Krzyże i obrazy religijne będą chcieli usunąć z sal szkolnych, aby te wizerunki chrześcijańskie nie drażniły Żydów. Przez młodzież pozbawioną wiary, zechcą cały naród doprowadzić do niedowiarstwa. Jeżeli naród podda się tym zakusom i pozbędzie się wiary, straci przywróconą Ojczyznę. Co do religii trzymajcie się tylko Rzymsko-Katolickiej, bo ta bez zmiany od Pana Jezusa pochodzi. Inne religie są wynalazkiem ludzi niemoralnych, więc o nich nawet myśleć nie można. Jak jeden jest Bóg, w Trójcy Świętej Jedyny prawdziwy, tak jedna jest tylko prawdziwa wiara przyniesiona z nieba przez Pana Jezusa, głoszona przez Apostołów i przechowywana w Kościele Rzymsko – Katolickim, gdzie jej stróżem jest Ojciec Święty, jako najwyższy i nieomylny w rzeczach wiary i moralności – Pasterz. Miłość moją rozpalaj w młodzieży, którą zepsuty świat, szatan i własne namiętności ciągną za sobą, odrywają od Kościoła Świętego i prowadzą na wieczną zgubę. Jak ogrodnik żałuje młodych szczepionych drzewek, gdy padnie na nie zaraza, tak ja żałuję młodzieży, gdy traci niewinność, wpada w swawolę i nabawia się zaraźliwych chorób. Gdy młodzież się zepsuje, Ojczyzna straci odważnych żołnierzy, a Kościół kandydatów do stanu duchownego… nastąpi zdziczenie społeczeństwa ludzkiego. Polski narodzie, jam cię ukochała, (…) wolność wróciłam, ale nie swawolę, wewnątrz niezgoda gotuje niewolę. (…) Unikaj kłótni, strzeż się partyjności, zachowaj wiarę przy Boskiej miłości.

Gość gość qqq
Polska albo będzie chrześcijańska, czyli de facto katolicka, albo jej w ogóle nie będzie, przynajmniej aż do czasu, gdy nasi wrogowie nie przestaną nam zagrażać. Polska jest republiką, ale to nie ma żadnego znaczenia, bo ponad ustrojem, takim czy innym jest geopolityka i tożsamość kulturowa narodu w ramach której, mieści się jakaś tam religijność, osadzenie w konkretnym systemie wartości. Osoby, które argumentują, że republika, że to nie państwo wyznaniowe, należy po prostu lekceważyć, bo albo są zideologizowanymi lewakami, których należy wręcz tępić, albo po prostu wypowiadają się na temat, którego nie rozumieją. Owszem, można wyprowadzić religię ze szkół, ale bez tych lewacki argumentów, że państwo ma być pozbawione kręgosłupa ideowego. Bóg Honor Ojczyzna, a jak się nie podoba, to morda w kubeł, bo taka osoba jest na ogół na drodze do zdrady.

Gość gość
to sa objawienia wandy malczewskiej 1871r 1895r

Gość gość
21:22 lekceważyć trzeba Ciebie bo pieprzysz aż się czytać nie da, widać że jesteś bardzo ograniczony i zdanie kogoś takiego jak Ty w ogóle nie liczy się dla ludzi z mózgiem, jak chcesz zabłysnąć to idź się kłócić z ludźmi na swoim poziomie, gdzieś do podstawówki

Gość gość
Polska jest chrześcijańska i będzie a jak lewakom nie pasuje to trudno.Kto by się ich pieprzeniem przejmowal.Lewak glupi jest w każdym kraju.

Gość gość
Polska chrześcijańska? Większej bzdury dawno nie czytałam. Bardzo po chrześcijańsku zachowują się ci wszyscy kibole, mężowie zdradzający żony, samorządowcy z każdej partii robiący z gimny/powiatu swój prywatny folwark, wreszcie co niektórzy tu piszący, odnoszący się z pogardą do każdego, kto ośmielił się nie zgodzić z ich jedynie słuszną opinią. Każdy tylko sobie gębę wyciera hasłem Bóg Honor Ojczyzna, a tak naprawdę jest zakłamanym, zacietrzewionym chamem.

Gość gość
Religia powinna być w kościele bo dotyczy kościoła :) nie przedmiotów naukowych, które pozwalają coś osiągnąć i znaleźć pracę, ale uduchowienia we własnym zakresie, inne kraje, wysoko rozwinięte śmieją się z nas :)