Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Amaterasu 226

Wyniki morfologii

Polecane posty

Mógłby mi ktoś z Was przetłumaczyć te wyniki bo widzę , że nie są najciekawsze a nie znam się na tym. Zaniepokoiło mnie to, że zaczął mnie piec język i gardło - juz wiem, że spowodowane to jest brakiem żelaza ( od wczoraj zażywam). Bałam się, że mam nowotwór jelita grubego ale test na krew utajnioną wyszedł mi ujemny dodam, że od 3 miesięcy nie jem praktycznie mięsa czy to może być jedyna przyczyna spadku żelaza?. Byłam tez u laryngologa (od niej dostałam skierowanie na morfologie) ponieważ zdążyłam bobie wmówić wszystkie choroby tego świata :) nawet raka gardła choć bardziej grzybice ponieważ piłam drożdże na włosy.Czy wyniki bardzo są złe ? Morfologia krwi Leukocyty 4,7 tys/µl 3,8 10,0 N Erytrocyty 4,61 mln/µl 3,70 5,10 N Hemoglobina 13,8 g/dl 12,0 16,0 N Hematokryt 39,6 % 37 47 N MCV 85,92 fl 80 99 N MCH 29,9 pg 27 35 N MCHC 34,8 g/dl 32,0 37,0 N Płytki krwi 212 tys/µl 140 440 N RDW-CV 12,4 % 11,6 14,8 N PDW 15,6 fl 9,0 17,0 N MPV 12,2 fl 9,0 13,0 N Neutrofile 2,25 tys/µl 2,50 5,40 L Limfocyty 1,87 tys/µl 1,00 3,50 N Monocyty 0,45 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,06 tys/µl 0,10 0,50 L Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 48,3 % 46,0 75,0 N Limfocyty 40,1 % 20,0 45,0 N Monocyty 9,7 % 2,0 10,0 N Eozynofile 1,3 % 1,0 5,0 N Bazofile 0,6 % 0,0 2,0 N Żelazo Żelazo 227,00 µg/dl 37,0 145,0 H

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim w gminie namysłów a pokój wieś w Polsce położona w województwie opolskim w powiecie namysłowskim w gminie pokój

Gość gość
idź na forum lekarskie, a nie tutaj przypadkowy temat przewinie się przez pierwsze trzy strony w kilkanaście minut, małe prawdopodobieństwo, że ktoś ktoś się zna zdąży coś odpowiedzieć. Poza tym przecież to można sobie samemu sprawdzić! Po pierwsze przy wynikach badań są znaczniki jeżeli jakiś parametr jest za niski lub za wysoki, po drugie wystarczy sobie poszperać w necie, poszukać jakie są normy leukocytów, hemoglobiny itd. i wszędzie na stronach jest napisane też z jakich powodów mogą być te zmiany. Już na pierwszy rzut oka widać, że masz dobre wyniki, bo większość ma znacznik N czyli normal, żelazo masz za wysokie a nie za niskie, więc zamiast się faszerować bezmyślnie najpierw się idzie do lekarza z wynikami. Jeśli chodzi o eozynofile i neutrofile to nieznacznie zaniżone chyba nic nie znaczą, tez mam takie tyle że ja oprócz tego mam powracającą anemię mimo dobrego poziomu żelaza, u Ciebie anemii nie ma więc nie sądzę żeby te wyniki miały jakiekolwiek znaczenie

Gość gość
Jakbyś się jeszcze nie domyśliła, dodam, że H oznacza high, a L oznacza low czyli niski i wysoki poziom, kto Ci powiedział, że masz niedobór żelaza?

Gość gość
przecież wszystko masz w normie, więc o co ci chodzi? Tylko to żelazo na koncu za duże. Może łykasz bez sensu coś z żelazem?

Gość gość
tak ciężko sobie w google sprawdzić ? masz tam wszystko, wystarczy wpisać czego ty oczekujesz od ludzi piszących tutaj, przecież tu siedzi sama patologia bezrobotni i chorzy psychicznie ludzie

Z złym żelazem Pani laryngolog zasugerowała ale i tak dziękuje za odpowiedzi w wynikach dostałam z wrecz na czerwono zaznaczone neutrofile, eozynofile i żelazo. Twoja anemia bez przyczyny też się nie wzięła a dwa nie znam się na tych oznaczeniach :) - dzięki :*

Gość gość
Fakt - masz trochę za wysokie żelazo. Reszta może wskazywac na jakąś infekcję (obecną lub niedawno przebytą). Ja miałam podobnie po przeziębieniu.