Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość likaaa

twardnienie brzucha w 39 tc

Polecane posty

Gość likaaa

Witam dziewczyny : ) mam pytanie do kobiet które już rodzily albo sa blisko porodu :) Otoz jestem w 39 tc i od rana twardnieje mi brzuch w krótkich odstępach czasu, bola mnie nogi, i chwialmi dziwnie czuje bol brzucha, nie tak jak na miesiaczke tylko tak dziwnie po prawej i lewej stronie podbrzusza, dziecko wypina się mocno i wtedy tez odczuwam lekki bol, chodze ciagle siku i czop odszedł we wtorek o ile był to czop... nie wiem czy to oznaki ze porod nastapi za pare paręnaście godzin czy co... strasznie się boje ze nie będę wiedziała kiedy mam jechać do szpitala :( Dziewczyny a jak było u was?

Gość gość
ja twardnienie miałam o wiele wcześniej niz Ty, a na bóle po bokach powiezieli, że tak jest jak wszystko zaczyna się rozciągać. U mnie czop odszedł przed samym porodem , w ogóle gdybym nie pojechała (fałszywy alarm) dzień wcześniej rodzic, to gdybym zaczęła w domu pewnie nie dojechałabym. Odeszły wody, szybko skurcze, i pięciomunutowy poród:( Dosłownie. Także jeśli niepokoisz się bardzo (a mi to wygląda na "lada chwilę") bierz rzeczy i jedź ... Tam zbadają Cie, jak nie czas odeślą do domu ale może już masz powoli rozwarcie- te bóle też o tym mogą świadczyć.

Gość gość
Hej, ja kończę 38 tydzień, dziś rano na papierze zauważam śluz zabarwiony krwią, do tego brzuch co chwilę robi się twardy i też nie wiem co począć :) ale myślę że póki bardzo nie boli, to trzeba zachować spokój i czekac....:)

Gość likaaa
kurcze.. nie wiem co robic, to twardnienie brzucha mam ale bez tych boli ''miesiaczkowych'' poczekam jeszcze i zobaczę co będzie dalej

Gość likaaa
gdzies czytałam ze sluz zabarwiony krwia oznacza ze za niedługo może być porod :)

Gość likaaa
może sa jeszcze dziewczyny które podziela się swoimi doświadczeniami i podpowiedzą :)

Gość gość
ja tez jestem ciekawa bo mam podobna sytuacje co ty.. może inne dziewczyny jeszcze napiszą cos :)

Gość gość
Mm nadzieje, ze pojechalas do szpitala? :)

Gość gość
Jednak jesli pojawiła sie krew jedź niezwłocznie do szpitala- krew w każdym tyg ciąży może byc niebezpieczna.

Gość gość
To poczekaj trochę, zobaczysz co bedzie się działo. a termin na kiedy?

Gość likaaa
nie pojechałam do szpitala bo bole przeszly :) zostało twardnienie brzucha. Jestem w 39 tc :) czy to twardnienie bez boli liczyc jako skurcze przedporodowe?

Gość likaaa
wlasnie poczułam uczucie mokra na bieliźnie , i już nic nie wiem z tego... to bialy gesty sluz. czy taki wystepuje przed porodem?

Gość likaaa
a termin mam na 24 września :)

Gość gość
Twardnienie brzucha bez bolu to tylko skurcze przepowiadajace, nie porodowe. Skurcze porodowe sa regularne. Najpierw bol co np. 20 minut, pozniej nie mija i staje sie coraz czesszy. Przy bolach co 5 minut powinno sie jechac na IP do szpitala. Jesli nie wiesz czy to bole porodowe i nie mierzysz czasu sprawdz w inny sposob (dziala w 100%) wez kapiel lub dluzszy prysznic. Jesli to bole porodowe nie przejda, bole przepowiadajace przejda po takiej rozluzniajacej kapieli.

Gość likaaa
dzięki, zaraz pojde wziasc kapiel :) boli mnie w dole brzucha jak dziecko się rusza, a rusza się non stop

Gość gość
Jak bole sa regularne, to musisz sprawdzic co ile sie powtarzaja. Mnie nic nie bolalo, tylko regularnie chcialo mi sie do toalety na cos wiekszego. Jak sie okazalo to byly "moje" bole przepowiadajace, a myslalam ze zatwardzenie ;) Zorientowalam sie jak mi sie do kibelka co 5 min chcialo ... Wiec u kazdego moze byc roznie. Sprawdz regularnosc.

Gość gość
U mnie pekl pęcherz płodowy i choc wody tylko sie sączyły ,skurcze od razu co 10 min. Tez wczesniej martwilam sie ze nie bede wiedziala czy to juz . Bedziesz wiedziala, nie martw sie.

Gość gość
Zazdroszczę wam. Czekałam na te bóle ale się nie doczekałam bo mi zrobili cesarkę. W 39 tc byłam bardzo podekscytowana i wywołałam fałszywy alarm bo miałam bóle jak na miesiączkę. Cały dzień mnie bolał brzuch ale w sumie lekko. Pani w recepcji oznajmiłam, że rodzę hehe... No ale w tak zaawansowanej ciąży można sobie pozwolić.... Cztery dni później karmiłam skrzata (~.^)