Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skaleczony palec spuchl

Polecane posty

Gość gość

Hej, wczoraj skaleczylam się w palca i zdarlam naskórek (rana wzdłuż boku małego palca u dłoni na 2x0,5cm). W ogóle prawie nie krwawilo więc chyba rana sama się nie oczyscila? Oplukalam woda i założyłam plaster. Wieczorem plaster zdjelam zeby rana mogła "pooddychac" i wyschnac, była cały czas pokryta warstwą jakiejś dziwnej wody. Spałam w nocy też bez plastra żeby rana mogła wyschnac i starałam się nie dotykać rany pościelą. Rano wszystko było ok, rana wyglądała jakby zaczęła się goic, trochę piekło ale tylko przy zginaniu palca. Potem po śniadaniu zaczęłam myć naczynia i wtedy palec mi okropnie spuchl, zaczął piec jak diabli i zrobił się pulsujaco-gorący po kontakcie z wodą. Od razu położyłam nań krem antyseptyczny Savlon i zawinelam w opatrunek. Moje pytanie jest takie: czy to wygląda ok czy mam się martwić? Dodam, że rana nie wygląda mi na zastrzal (objawy mi nie pasują) ani nie ropieje itp. Jedynie spuchlo i jest gorące oraz boli mnie cały palec i kawałek dłoni. Nie mam za bardzo jak pójść do lekarza (jestem na campingu w Norwegii dość daleko od miasta). Czy sam krem antyseptyczny wystarczy? Rana nie jest cięta tylko naskórek jest zdarty, ale boli i jest opuchnięte i to mnie martwi...

Gość gość
Hmm raczej nie, zdarlam tylko naskórek bo niechcący otarlam dłoń o ostrą krawędź plastikowej miski. Do uderzenia nie doszło. Co nie zmienia faktu, że pół dłoni mam spuchniete i gorące :/

Gość gość
A wkładałaś ten palec w dope?

Gość gość
Idź do apteki po poradę i jakiś środek na pewno riwanol.