Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to normalne, że 4 miesięczne niemowle leżąć na pleckach podnosi główkę ?

Polecane posty

Gość gość

Moja córcia 21 skończy 4 miesiące. Od kilku dni leżąc na pleckach podnosi główkę i barki przy czym lekko podkurcza nóżki. Wygląda to jakby chciała usiąść. Gdzieś na necie wyczytałam, że w takim wypadku jest potrzebna rehabilitacja, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Poza tym nie raz się przejechałam na głupotach wypisywanych w necie. Czy coś jest nie tak, czy ona po prostu przygotowuję się do nauki siadania ?

Gość gość
normalne.nie daj sie ogłupic temu co pisza w necie i książkach.dzieco to nie podrecznik

Gość gość
Spokojnie, nie wierz wszystkiemu co pisze w necie, ja kiedyś przeczytałam, że dziecko zawsze odpowie uśmiechem na uśmiech, ale nigdy nie będzie się uśmiechać do zabawek, bo uśmiech to jest odruch społeczny :P no takie głupoty można znaleźć, więc się nie przejmuj, jak będziesz kiedyś u lekarza np przy okazji szczepienia to się możesz zapytać, ale ja bym specjalnie na wizytę z tym nie leciała.

Gość gość
moja córa też jak leży podnosi główkę , wygląda jakby chaiła usiąść, jak jest w huśtawce w pozycji półleżącej to łapie się za zabawki i dźwiga do siadania, hamuję ją bo uważam że 4 mis to za wcześnie to siadania, i kręgosłup jest jeszcze nie przygotowany

Gość gość
Nie należy panikować natomiast jest coś takiego jak wzmożone napięcie mięśniowe u dzieci i rodzice a zwłaszcza dziadkowie mylą to z siłą mięśni. Możesz zainteresować się metodą Wojty u moich chłopaków dało to bardzo dobre efekty. Są to ćwiczenia które wykonuje rodzić po wizycie u terapeuty który diagnozuje i potem pokazuje jak je wykonywać. Zaniechanie tego może spowodować zbyt szybkie wstawanie dziecka i chodzenie z pominięciem okresu raczkowania a to powoduję później deficyty w rozwoju intelektualnym dziecka. http://enefmed.pl/