Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tshtsh

TSH pomocy

Polecane posty

Gość tshtsh

Chciałabym, aby ktoś podzielił się swoją wiedzą na temat TSH. Otóz w marcu 2014 moje tsh wynosiło 3,4 - lekarz rodzinny uważał, że jest w porządku, mimo, że dzis wiem, ze nie było. Badanie było robione dla kontroli razem z innymi badaniami krwi. W lutym 2015 tsh- 5,4 - dostałam skierowanie do endokrynologa, który zrobił USG - tarczyca jak najbardziej w normie. Potem ft3, ft4 w normie ( nie moge znależć wyników) ale na pewno w normie. Lekarz zalecił jodid na miesiąc i kontole ft 4 oraz tsh. Po miesiącu tsh spadło do 3,4, ft4 nadal w normie - 0,91-1,71 - ja miałam 1,41. W miedzy czasie atg <18, a moj wynik to 6,4 czyli w porządku, atpo <34 - mój wynik 5,0. Z racji tego, że po miesiacu zazywania jodu tsh spadło, lekarz zalecił na kolejne 3 miesiące i ponownie kontrola tsh i ft4. Po 3 miesiacach jodu znowu tsh - 5,0 :(, natomiast ft4 w normie 12,0 - 22,0 - mój wynik 17,52. Z racji tego lekarz zalecił euthyrox 50. I tu moje pytanie czy brać???? Wszytskie badania w normie, tylko tsh skacze. Obawiam się tych tabletek. A jeszcze tyle sie naczytałam, że przy takich wynikach nie warto... Prosze o porady i o wyjaśnienie :) Z góry dziękuje. Dodam, że mam 21 lat i żadnych objawów złego samopoczucia.

Gość tshtsh
bardzo prosze o pomoc

Podobno tsh tak skacze przy Hashimoto, ale u Ciebie wykluczone widzę (chociaż p/c atpo jest zmienne). Ja bym się zastosowała do zaleceń lekarza, zależy też jak się czujesz- bo jak jest ok. to sama zdecyduj. Jeżeli niedoczynność tarczycy się pogłębi to szybko będziesz tyć i ogólnie będziesz się kiepsko czuć.

Gość gość
Masz niedoczynność tarczycy i to logiczne że musisz leki brać już dawno bo tsh musisz mieć 1.00- 2.50 max

Gość gość
Od kilku lat waże 49 kg i w ogóle jestem drobną osobą. Jak to moj lekarz uważa, nie moge miec babcinego tsh. A jak jest z ciąża? Tzn narazie nie planuje, ale stosuje się wtedy jakies specjalne leki?

Gość tshtsh
Dziękuje za odpowiedzi. W takim razie rozpoczne leczenie. Martwię się bo mój endo sam nie wiem co jest przyczyną, na początku twierdził, że będę brac jodid jakis czas i wszytsko wróci do normy - chwilowa zła praca tarczycy. Teraz powiedział, że może jakiś wirus ją uszkodził... Poza tym boję się, że te tabletki bierze się już do konca życia.. A poza tym chciałabym poznać przyczyne. Wiem, że mam niedoczynnośc. Tylko czym ona jest spowodowana. Naczytałam się jak bezmyślnie lekarze przepisują te leki i się przestraszyłam

Gość tshtsh
To prawda. Tak to wygląda w Polsce. Mój lekarz rodzinny równiez uważa że tsh = 3,4 to wspaniały wynik. Moja mama jest po 50. W rodzinie właściwie nikt nie choruje ( ani mama, ani babcie). Choć też pewnie jakośc specjalnie się nie badały pod tym kątem. Mam też trójke rodzeństwa ( ja jestem najmłodsza o pare dobrych lat). Siostry też jak dotąd nie miały takich problemów ale powiem im, aby również się przebadały :)

Gość gość
Usg ci robiono?

Gość gość
Pisze właśnie z oddziału endokrynologicznego jako pacjentka i weterana chorób tarczycy i powiem Ci tak przesadzasz i histeryzujesz to są dobre wyniki może dostaniesz połówkę eutyreksu 25 najwyżej przeciwciała bardzo niskie osoby które nie chorują na tarczyce mają często wyższe ale oczywiście monitoruj się bo może kiedyś coś być nie tak z tarczyca

Gość gość
Boże dziewczyno Ty dostawałas jod ? Lekarza a raczej konowala wsadzić do pierdla ja teraz mam dostac jod jako alternatywę operacji tarczycy wycięcia całkowitego jak ma 60 ml czyli jest pewnie 5 razy większa od Twojej i utrudnia oddychanie i grozi mi przełom tarczycowy póki się da się leczy farmakologiczne a u Ciebie nawet leczenie farmakologiczne jest na wyrost dawka powinnaś brać dwa cztery razy mniejsza to jest niemożliwe żeby był tak głupi lekarz wiesz jakie jod ma konsekwencje chociaż?

Gość gość
Ostatnia osoba chyba pomyliła leczenie radiowozem które ja czeka od zwykłej suplementacji pierwiastka - tak jak suplementuje sie np magnez. I od razu chce lekarza wyzywać i do więzienia wsadzać ehh Polska wlasnie;)

Gość gość
Radiojodem a nie radiowozem oczywiscie

Gość tshtsh
tak brałam jod w tabletkach przez cztery miesiace, a co do euthyroxu to dostałam dawke 50... nie wiem czy to dużo czy mało jak na moje wyniki i pierwszy raz?